Het Noorderlicht

Spitsbergen 5 2721 GP Zoetermeer

  • Wij gaan voor succes voor alle leerlingen!
  • STEAM vanaf de kleuters
  • We gebruiken moderne leermiddelen zoals bijvoorbeeld LEGO education om te leren programmeren.
  • Schoolfoto van Het Noorderlicht

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De Unicoz onderwijsgroep verantwoordt de eindopbrengsten van het onderwijs naar de onderwijsinspectie met de IEP eindtoets

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij houden de ontwikkeling van de leerlingen goed in de gaten, hiervoor nemen we regelmatig tussentijdse toetsen af. Naast de methodegebonden toetsen zijn er ook toetsen die onafhankelijk de kennis en vaardigheid van leerlingen in een betreffende vak in kaart brengen.

De resultaten van de toetsen worden opgenomen in ons leerlingvolgsysteem Parnassys. Ouders kunnen de resultaten van hun kind bekijken in het ouderportaal van Parnassys.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Overstappen naar het voortgezet onderwijs

Tijdens de gehele basisschoolperiode bereiden we onze leerlingen voor op een soepele overgang naar het voortgezet onderwijs. Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt de doorstroomtoets een wettelijk verplichte toets. Binnen Unicoz nemen we de IEP doorstroomtoets af. Deze toets zal begin februari door de leerlingen van groep 8 gemaakt worden. De naam doorstroomtoets geeft aan wat er bedoeld wordt: de toets markeert niet het einde van de ontwikkeling van een leerling, maar vormt een onderdeel van de doorstroom van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Ook op het voortgezet onderwijs blijven leerlingen zich ontwikkelen.

Prognose uitstroomadvies, voorlopig advies en definitief advies.

De overgang van groep 8 naar de middelbare school is een belangrijk moment. Het is belangrijk voor leerlingen en hun ouders om een goede keuze te maken. Het is van belang om te weten wat de leerling kan, wat de leerling wil, welke leerstijl de leerling heeft. Weet de leerling al wat hij of zij na het VO wil gaan doen? Hoe is de motivatie en de werkhouding van de leerling? Eind groep 7 volgt een eerste prognose uitstroomadvies. In groep 8 volgt in januari het voorlopig advies. In februari maken de leerlingen de wettelijk verplichte doorstroomtoets en eind maart krijgen de leerlingen het definitieve schooladvies. Eind maart, in de centrale aanmeldweek, melden leerlingen zich met hun definitieve advies aan op de middelbare school. Het aanmelden gaat via de website van Zo naar het VO. https://zonaarhetvo.nl/.

Voor leerlingen die vanuit de basisschool naar een voortgezet speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs gaan geldt deze centrale aanmeldweek niet. Bij deze leerlingen is het samenwerkingsverband betrokken en wordt al eerder in het schooljaar gekeken naar een passende school.

Voor het bepalen van het prognose uitstroomadvies, voorlopig advies en het definitieve advies wordt er o.a. gekeken naar:

• Resultaten van methodetoetsen (met name groep 6, 7 en 8);

• Resultaten van CITO-toetsen (met name groep 6,7 en 8);

• Inzet tijdens de lessen;

• Werkhouding in de groep;

• Huiswerk(houding);

• Indien aanwezig resultaten van een intelligentie-onderzoek (NSCCT of NIO).

Zowel het prognose uitstroomadvies, het voorlopige advies, als het definitieve schooladvies wordt vastgesteld door de leerkrachten van groep 7, groep 8, interne begeleider(s) en directie.

Tijdpad:

• April: Afname NSCCT groep 7;

• Juli: Prognose uitstroom groep 7;

• Vanaf november: ouders kunnen samen met hun kind open dagen van middelbare scholen bezoeken;

• November: Afname CITO-toetsen begin groep 8;

• Januari: OKR en voorlopig advies mee;

• Januari Adviesgesprek overdag met ouder(s), leerling en leerkracht(en);

• Februari: Doorstroomtoets IEP;

• Maart: Definitief advies;

• Eind maart: centrale aanmeldweek: alle leerlingen moeten zich deze week inschrijven op het VO.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij zien het als onze taak om de kinderen te leren zich voor te bereiden op het leven in de toekomstige maatschappij  en zich te ontwikkelen tot kritische, verantwoordelijke en gelukkige burgers. Wij willen hen de kennis mee geven en de vaardigheden en attitudes leren die voor later nodig zijn, vanuit een veilige basis. De wereld leren ontdekken en begrijpen doe je niet alleen, maar in interactie met elkaar en met begeleiding van de leerkracht. Op het Noorderlicht leer je samen, met elkaar en van elkaar.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Positief
  • Persoonlijk
  • Vertrouwen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De school heeft een basisarrangement van de Inspectie van het Onderwijs gekregen. Dit houdt in dat de inspectie vertrouwen heeft in de kwaliteit van de school.

Terug naar boven