Op welke manier informeert deze school de ouders?
Wij informeren de ouders middels de schoolgids, de website www.ikcdetrinoom@opoz.nl, de tweewekelijkse nieuwsbrief via de mail, schoolse- en groepszaken.
Oudergesprekken, informatieavond en rapporten:
In de tweede week van het schooljaar organiseren we een avond waarbij de ouders met hun kinderen op school komen en laten zien hoe er gewerkt wordt in de klas. De ouders krijgen dan ook een hand-out mee naar huis met belangrijke groepsinformatie
In november krijgen de kinderen van groep 3 t/m 8 een verslag mee naar huis. De de ouders en kinderen worden dan uitgenodigd voor een gesprek met de leidsters over de ontwikkeling van het kind. In dit gesprek gaat het vooral over de sociaal-emotionele en werkhoudingsaspecten. In de onderbouw gaan de gesprekken dan over de ingevulde observatielijsten. In februari volgt het 1e rapport voor de kinderen van groep 3 t/m 8 met informatie over de ontwikkeling op het gebied van de verschillende vakken en de Cito-toetsen. Ook dan worden de ouders met hun kind uitgenodigd voor een oudergesprek. De kinderen in de onderbouw krijgen dan geen rapport. Wel wordt er tijdens de gesprekken gesproken over de ontwikkeling van hun kind Aan het einde van het schooljaar volgt het 2e rapport. De onderbouwkinderen krigen aan het eind van groep 1 en aan het eind van groep 2 een rapport mee naar huis. Alleen op verzoek van de leidsters of de ouders vindt er dan een gesprek plaats ove de vorderingen van de kinderen van groep 1 t/m 8.
De kinderen van groep 7 krijgen aan het eind van het schooljaar hun voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs mee naar huis. Daarover is wel een gesprek met de ouders. In januari krijgen de kinderen van groep 8 het definitieve advies mee naar huis.
Informatieverschaffing gescheiden ouders: De opvoedende ouder krijgt alle informatie van de school, maar ook de niet-opvoedende ouder heeft recht op informatie. Dit is geregeld in het Burgelijk Wetboek (artikel 1-377c). In dit artikel is bepaald dat een school desgevraagd in principe verplicht is de ouder, die niet met het ouderlijk gezag is belast, informatie te verstrekken. De school hoeft de informatie niet te verstrekken als zij deze informatie ook niet aan de ouder die met het ouderlijk gezag belast is, zou verstrekken of als het belang van het kind door het verstrekken van informatie in het geding komt. Bij gescheiden ouders vindt de informatieverstrekking via de schooldirectie plaats. De niet-opvoedende ouder dient deze informatie schriftelijk bij de schooldirectie aan te vragen. Daarbij zal een kopie van het wettelijk toegestaan legitimatiebewijs van deze ouder moeten worden meegestuurd, zodat de school zeker weet dat het om een (niet-opvoedende) ouder van de leerling gaat. De schooldirectie neemt naar beide ouders toe een neutrale opstelling in, mengt zich niet in conflicten tussen ouders en zorgt voor een onpartijdige houding. De schooldirectie zal de opvoedende ouder over het ontvangen verzoek om informatie, in kennis stellen. Daarbij wordt aangegeven dat alleen redenen die het belang van het kind aangaan, tegen het verzoek kunnen worden ingebracht. Als de schooldirectie zich ervan heeft overtuigd dat er geen (wettelijke) belemmeringen zijn, zal het verzoek om informatie worden ingewilligd. Beantwoording van zo’n verzoek zal in principe binnen een maand plaatsvinden. In de meeste gevallen zal – als het verzoek wordt gehonoreerd – worden volstaan met het toezenden van een kopie van het rapport met een korte toelichting. Een kopie van deze toelichting wordt ook aan de opvoedende ouder overhandigd. Aan anderen dan de ouders (zoals advocaten) wordt geen informatie verstrekt om de onpartijdigheid van de schooldirectie te waarborgen. De schooldirectie is wel wettelijk verplicht om desgevraagd informatie over kinderen te verstrekken aan de Raad voor de Kinderbescherming. Als de schooldirectie van oordeel is dat het niet verstandig is om bepaalde informatie te verstrekken, dan kan de niet-opvoedende ouder aan de rechter verzoeken te bepalen dat de gevraagde informatie alsnog wordt verstrekt.