Verzekering en sponsoring
verzekering
OPOZ heeft ten behoeve van de leerlingen een schoolongevallenverzekering afgesloten. Daarnaast is er een aansprakelijkheidsverzekering. Indien zich een geval voordoet, waarbij een ouder meent aanspraak te kunnen maken op een van deze verzekeringen, kunt u contact opnemen met de directeur.
Sponsoring
Van sponsoring is sprake wanneer scholen in ruil voor geldelijke bijdragen verplichtingen op zich nemen waar leerlingen mee te maken krijgen. Het ministerie van OCW heeft samen met de onderwijsorganisaties afspraken gemaakt over sponsoring in het onderwijs. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een convenant www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/02/11/bijlage-sponsorconvenant-2020-2022. OPOZ conformeert zich aan dit convenant en handelt ernaar. Dat betekent onder andere dat indien er sprake zal zijn van sponsoring instemming van de medezeggenschapsraad vereist is op grond van artikel 10 van de Wet op de medezeggenschap op scholen (WMS).
Medicatie
Leerlingen krijgen soms medicijnen of andere middelen voorgeschreven die zij een aantal malen per dag moeten gebruiken, soms ook tijdens schooluren. Te denken valt aan pufjes voor astma of antibiotica of een spuit voor de behandeling van de gevolgen van allergieën. Ouders vragen dan soms aan de schoolleiding of een personeelslid deze middelen wil en kan verstrekken. Het verstrekken van deze middelen is een medische handeling. Het bestuur van OPOZ neemt hierin het volgende standpunt in: Op school worden geen voorbehouden- of risicovolle medische handelingen uitgevoerd door medewerkers; scholen verstrekken in principe geen regulier toe te dienen medicijnen, waarvan (het vergeten) toe (te) dienen een levensgevaarlijke situatie voor het kind kan opleveren. Het is daarmee aan de ouders om deze zorg te organiseren. Hiertoe kunnen afspraken met de school (ruimte, tijd, etc.) worden vastgelegd. De school biedt ouders/verzorgers een geschikte ruimte om dit onder schooltijd zelf te doen of dit te laten doen door derden (thuiszorg, verpleegkundige of een andere bekwame zorgverlener).We begrijpen echter dat sommige leerlingen dagelijks medicatie nodig hebben, ook tijdens schooluren. De scholen van OPOZ hanteren een medicatieprotocol om ervoor te zorgen dat medicijnen veilig en effectief kunnen worden verstrekt. Voordat medicatie kan worden verstrekt, is schriftelijke toestemming van de ouders of verzorgers vereist. We verwijzen hiervoor naar het formulier: Verstrekken van medicijnen op verzoek van ouders in het protocol ‘Medisch handelen’. Op dit formulier kunnen ouders/verzorgers de benodigde gegevens vermelden, zoals de naam van het medicijn, de dosering, de toedieningstijden en eventuele bijwerkingen. Wij vragen ouders/verzorgers om persoonlijk de medicatie af te geven aan de leerkracht van uw kind. Medicijnen moeten altijd in de originele verpakking zitten, met een duidelijk leesbaar etiket waarop de naam van de leerling, de naam van het medicijn, de dosering en de vervaldatum vermeld staan. Het medicatieprotocol is bedoeld om ervoor te zorgen dat de medicatie van chronisch zieke leerlingen veilig en verantwoord wordt verstrekt. We streven ernaar om de continuïteit van de zorg te waarborgen en een open communicatie tussen school, ouders/verzorgers en medische professionals te bevorderen. Voor verdere informatie verwijzen wij naar het protocol ‘Medisch handelen’. Deze kunt u vinden op de website van OPOZ en kunt u opvragen bij de school.