Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Allereerst spreken wij de wens uit dat alle kinderen het hele schooljaar volkomen gezond zijn. Wanneer uw kind echter ziek is, wilt u dit dan telefonisch of via Parro doorgeven. Wel graag ’s morgens voor 8.15 uur. Bij langdurige ziekte is het vanzelfsprekend dat de leerkracht overleg en contact met ouders en leerlingen heeft. Wordt uw kind op school onwel, dan krijgt u van ons een telefoontje. In de meeste gevallen zal het dan raadzaam zijn, dat u uw kind komt ophalen. Naast ziekte en andere vergelijkbare redenen voor schoolverzuim, kan de directie in bepaalde gevallen toestemming geven de lessen te verzuimen. Verlof kan alleen gegeven worden wanneer dit valt binnen de wettelijke kaders va de overheid c.q. leerplicht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De volgende bijzondere bepalingen zijn van toepassing:
a) Er is een ontheffingsmogelijkheid voor vijfjarige kinderen van vijf uur per week. De bedoeling hiervan is, om kinderen die moeite hebben met de dagelijkse gang naar school, de gelegenheid te bieden hier rustig aan te wennen. Over het gebruik maken van deze mogelijkheid dient u overleg te plegen met de betrokken leerkracht.
b) In overleg met de directeur kan vrijstelling worden gegeven voor nog eens vijf uur per week. Deze extra vrijstelling kan worden toegekend indien de onder “a” genoemde vrijstelling nog tot te veel spanningen in/voor het betrokken kind leidt. Naast overleg met de directeur dient ook overleg met de betreffende leerkracht plaats te vinden.
Verlof buiten de schoolvakanties om: verlof buiten de schoolvakanties is niet mogelijk. (Tenzij er sprake is van een zeer bijzondere reden);
-als u denkt dat er sprake is van een zeer bijzondere reden, dan kunt u schriftelijk verlof aanvragen bij de directeur. U kunt hiervoor een aanvraagformulier met uitgebreide regels krijgen op school;
-uw verzoek moet minstens een maand van tevoren schriftelijk worden ingediend.
-verlofaanvragen voor een periode van ten hoogste tien schooldagen:
-de directeur beoordeelt alle verlofaanvragen van ten hoogste tien dagen per schooljaar;
-de directeur kan besluiten uw verlofaanvraag toe te staan als;
-u door de aard van uw beroep of dat van uw eventuele partner niet in staat bent verlof te nemen gedurende een van de schoolvakanties. U moet hierbij denken aan beroepen in de horeca of in de land- en tuinbouw. Dit verlof mag slechts eenmaal per jaar worden verleend. De directeur vraagt advies aan de leerplichtambtenaar, deze beoordeelt of uw aanvraag binnen de wettelijke bepalingen valt.
De directeur mag uw aanvraag niet goedkeuren als:
-het om verlof gaat voor een tweede vakantie tijdens de wintermaanden;
-als het verlof gevraagd wordt aansluitend op de zomervakantie (eerste twee weken van het schooljaar); Verlofaanvragen voor een periode van tien of meer dagen: Als u een verlofaanvraag doet voor een periode van meer dan tien schooldagen per jaar, dan moet de directeur daarvoor de goedkeuring vragen van de leerplichtambtenaar.