Wat is het toelatingsbeleid?
Schoolbesturen hebben een zorgplicht om voor alle leerlingen die worden aangemeld, of staan ingeschreven, een zo passend mogelijk onderwijsaanbod te doen. De school die het aanmeldformulier ontvangt, moet een zo passend mogelijk aanbod doen ook wanneer een kind extra ondersteuning nodig heeft. De school onderzoekt eerst of zij zelf een passend aanbod kan bieden. Dat doet ze op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Als de plaatsing een onevenredige belasting vormt voor de school, heeft zij een argument om de leerling niet toe te laten. De school gaat dan, samen met de ouders, op zoek naar een andere school. Het passende aanbod moet een plek op een school zijn waar de leerling ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.
De definitieve inschrijving vindt plaats wanneer: Het kind de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt; Het overdrachtsformulier van de peuterspeelzaal of onderwijskundig rapport van de andere basisschool/instelling is ontvangen en besproken met de leerkracht van groep 1; Alle gegevens betreffende het kind en de ouders op het (voorlopig) inschrijfformulier zijn ingevuld en ingeleverd; Zowel de ouders/verzorgers als de directeur van de school het formulier hebben ondertekend, waarbij in het geval van gescheiden ouders, beide ouders moeten ondertekenen.
De directie behoudt zich het recht voor niet over te gaan tot inschrijving, indien: de ontwikkeling van het kind gerede twijfel oplevert om de basisschool naar behoren te doorlopen; Een kind niet zindelijk is; In geval van een beperking van het kind de school niet adequaat is ingericht; De aanmelding niet overeenkomt met het beleid dat is vastgelegd in het ondersteuningsprofiel van de school; Aan voornoemde voorwaarden van de definitieve inschrijving niet wordt voldaan.