De school voert een kwantitatief toelatingsbeleid. Ouders kunnen hun interesse in de Comeniusschool kenbaar maken middels het bezoeken van een kennismakingsochtend en het invullen van een aanmeldingsformulier. De wet schrijft voor dat leerlingen pas mogen worden ingeschreven als zij 3 jaar oud zijn. Per kalenderjaar schrijven wij maximaal 45 nieuwe kleuters in. De beschikbare plekken worden eerlijk verdeeld over de aangemelde leerlingen, waarbij balans in de groepen en moment van instromen ook worden meegewogen. In het geval van een situatie waarbij het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plekken overstijgt, kan dit leiden tot loting. Deze lotingen vinden, indien nodig, plaats op 15 maart, 15 juni, 15 september en 15 december.
Broertjes en zusjes van reeds geplaatste leerlingen gaan hierbij voor, zo ook krijgen kinderen die lid zijn van de EBG en kinderen van oud-leerlingen voorrang. Tevens kan er een uitzondering worden gemaakt in geval van een medische of overige dringende indicatie.
De nieuwe kleuters worden evenwichtig verdeeld over vier groepen. De kleutergroepen groeien tot maximaal 30 leerlingen. Zodra dat aantal is bereikt, komen de leerlingen die in juni of juli 4 jaar worden, pas na de zomervakantie naar school. Kinderen die in de laatste zes weken van het schooljaar 4 worden starten ook pas na de zomervakantie.
Toelating van gehandicapte leerlingen of leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften is afhankelijk van een afweging die de directie maakt tussen enerzijds de wens van de ouders en de handicap van het kind en anderzijds de faciliteiten, de deskundigheid en de mogelijkheden die de school kan bieden. De school heeft t.a.v. deze leerlingen positief beleid geformuleerd dat vastgelegd is in het ondersteuningsplan (SOP).
Ouders kunnen geen voorkeur aangeven voor een bepaalde groep. Kleuters worden ingedeeld o.b.v. geslacht en maand van instroom. Broertjes/zusjes worden nooit samen in 1 groep geplaatst, behalve als het een tweeling betreft. In dat geval wordt er rekening gehouden met de voorkeur en mening van de ouders.
Zij instromers
Voor kinderen die al 4 jaar zijn en aangemeld worden voor één van de hogere groepen hanteren wij een plaatsingsverzoek-lijst. Na de herindeling van de groepen in mei wordt duidelijk in welke jaarlagen er zij-instromers terecht kunnen. Gezinnen waar mogelijk plek voor is worden benaderd voor een intakegesprek met IB en directie. Tevens wordt er contact gezocht met de school van herkomst. Er zijn meerdere factoren die bij deze afweging een rol spelen. Het is niet alleen het aantal leerlingen in de groep wat bepalend is maar ook de samenstelling van de groep en de zorg die de leerling nodig heeft. Als er wederzijdse overeenstemming over plaatsing is, wordt overgegaan tot inschrijving. De nieuwe leerling mag komen wennen en kennismaken tijdens het wenuurtje in de laatste week van het schooljaar.
Let wel, bij zij-stromen in de hogere groepen krijgen kinderen die verhuizen van buiten Zeist en nog helemaal geen school hebben, voorrang op kinderen die binnen Zeist willen wijzigen van school. In geval van een gezin dat uit 2 of meer kinderen bestaat, spant de school zich in het hele gezin te plaatsen in de geschikte groepen. Mocht dat niet lukken, wordt in principe niet slechts 1 gezinslid geplaatst, tenzij dat de uitdrukkelijke wens is van de aanmeldende ouders.
Wanneer iemand buiten de gemeente Zeist woont en niet van plan is om zich in Zeist te gaan vestigen is het niet mogelijk om een leerling in te schrijven
Er kan te allen tijde contact opgenomen worden met de adjunct-directeur om te informeren naar de stand van zaken rond de plaatsing. Eenmaal afgemeld blijft afgemeld. Als een eerder afgemeld kind toch opnieuw in aanmerking wil komen voor plaatsing, wordt het weer op de wachtlijst geplaatst.