Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is, kan het niet naar school. U moet de school hiervan op tijd op de hoogte stellen. Dit kan (bij voorkeur) door de school tussen 8.00-8.30 te bellen op telefoonnummer 0348-691488.
Medicatie/allergie
Is uw kind allergisch of overgevoelig voor bepaalde stoffen of levensmiddelen? Geef dat dan door aan de leerkracht en directie, ook als dit tussentijds wijzigt. Het is belangrijk dat deze gegevens actueel zijn en goed vermeld staan in het leerlingvolgsysteem.
Wanneer er tijdens schooluren medicatie moet worden toegediend, kunt u dit bespreken met de leerkracht van uw kind en een toestemmingsformulier invullen. Zonder dit ingevulde formulier mogen wij geen medicatie toedienen.
Als uw kind tijdens de schooluren ziek wordt, zich verwondt of bijvoorbeeld door een insect wordt geprikt, nemen we altijd contact op met de ouders/verzorgers of andere contactpersoon. Als we die niet kunnen bereiken, maakt de leerkracht een zorgvuldige afweging of uw kind gebaat is met een eenvoudige pijnstiller of dat een arts geconsulteerd moet worden. Bij inschrijving gaat u akkoord met bovengenoemde handelswijze.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Kinderen van vijf jaar en ouder zijn leerplichtig. Voor hen moet u verlof aanvragen wanneer zij niet op school komen.U kunt het aanvraagformulier voor vrijstelling downloaden en uitprinten op de website www.jorai.nl. Deze kunt u ingevuld en ondertekend inleveren bij de directeur. Uw aanvraag is definitief als u toestemming heeft gekregen van de directeur.
Voor vierjarige kinderen bent u wettelijk niet verplicht om verlof aan te vragen.
Toch willen wij graag weten waarom en wanneer uw kind niet op school is. Wij vragen daarom de leerkracht te informeren!
leerplichtambenaar
Wanneer uw kind zonder opgaaf van redenen niet naar school komt, overtreedt u de Leerplichtwet. De schoolleiding is dan wettelijk verplicht het ongeoorloofde schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Woerden.
Extra verlof
Bij belangrijke gebeurtenissen in de familie (een huwelijk of sterfgeval) kan uw kind vrij krijgen. Ook voor sommige religieuze feesten mogen de kinderen thuis blijven. De ouders moeten hiervoor van tevoren een schriftelijk verzoek indienen bij de directie. De directie beoordeelt het verzoek aan de hand van wettelijke richtlijnen. Vakantieverlof wordt alleen toegekend als al deze voorwaarden van toepassing zijn.
- De specifieke aard van het beroep van één van de ouders maakt het onmogelijk om in de schoolvakantie met vakantie te gaan;
- Het verzoek wordt ondersteund door een werkgeversverklaring waaruit blijkt dat verlof in de officiële schoolvakantie niet mogelijk is;
- Het verlof duurt niet langer dan tien schooldagen;
- Het komt niet vaker voor dan één keer per schooljaar;
- Het vindt niet plaats in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar;
bijzondere omstandigheden
· verhuizing en kennismaking nieuwe school;
· bijwonen van huwelijk familie t/m 3de graad voor ten hoogste twee dagen;
· ernstige ziekte familie t/m 3e graad;
· overlijden familielid t/m 4e graad;
· ambtsjubilea (25, 40 of 50 jarig) of huwelijksjubilea (12 ½ , 25, 40, 50 of 60 jarig) ouders of grootouders
· medische of sociale reden (verklaring medische instantie).
Graden in verwantschap
· 1e graad: ouders
· 2e graad: grootouders, broers en zussen
· 3e graad: overgrootouders, ooms, tantes, neven en nichten
· 4e graad: neven en nichten, oudooms en oudtantes, achterneven en achternichten
schorsing
Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar bij ernstige misdragingen kan een leerling voor enige tijd van school worden geweerd (schorsing), bijvoorbeeld bij ontoelaatbaar taalgebruik, agressie of een bedreigende houding tegenover medeleerlingen of leerkrachten. De richtlijnen voor schorsing zijn vastgelegd in ons protocol Schorsing en Verwijdering en is op te vragen bij de directie.