Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ouders kunnen hun kind via SchouderCom of telefonisch ziekmelden.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Bij SAAM*, en dus ook op onze school, vinden we het erg belangrijk dagelijks in contact te zijn met kinderen en elkaar vooral ook te zien. Dat betekent dat we uw kind op school verwachten als er onderwijs wordt gegeven. Dit staat ook zo in de Leerplichtwet. Natuurlijk is in een aantal gevallen een uitzondering op deze regel mogelijk en kan er voor het kind verlof aangevraagd worden. Wij hanteren hierbij de verlofregeling zoals die is opgesteld door het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noord-Oost. Deze verlofregeling vindt u op de website van RBL BNO.
Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, dan vult u een verlofformulier in. Dit formulier is te vinden op onze website www.obsdewizzert.nl, onder het kopje ouders-downloads. Het formulier kunt u downloaden en mailen naar direct.obsdewizzert@saamscholen.nl of u kunt het printen en afgeven aan onze administratieve medewerker, Martine Schreiber. De directeur neemt een besluit naar aanleiding van de aanvraag. Wanneer uw verzoek om vrijstelling en/of verlof wordt afgewezen en u bent het niet met het besluit eens, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in te dienen bij de directie. U krijgt de gelegenheid om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen. Bent u het dan nog niet eens met het besluit, dat kunt u op grond van de Algemene Wet bestuursrecht binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht.
Daarnaast kan er één flexibele ‘vrije’ dag voor uw kind(eren) ingepland worden. Deze dag kan mogelijk gemaakt worden doordat wij hiervoor 1 studiedag inzetten. Deze flexdag kan niet meegenomen worden naar het volgende schooljaar. Wel kijken wij kritisch naar de periode van de aangevraagde flexdag. Hoe kunt u dit verlof aanvragen? Dit doet u door een verlofformulier in te vullen en af te geven bij de administratie.