Openbare Basisschool De Zoeker

Fortuinweg 12 1544 VX Zaandijk

  • De Zoeker biedt goed en modern onderwijs dat met passie wordt uitgedragen.
  • Wij bieden de kinderen een veilige leeromgeving met veel aandacht voor de sociaal-emotionele vorming.
  • Wij volgen uw kind goed en zorgen er voor dat uw kind op het juiste niveau werkt.
  • De Zoeker biedt kinderen maximale ontwikkelkansen.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Met ingang van het schooljaar 2023-2024 is de naam van ‘eindtoets’ van groep 8 veranderd naar ‘doorstroomtoets’. Deze toets is een belangrijk meetmoment in groep 8. De leerlingen kunnen laten zien welke stof ze beheersen. De toets bevat de volgende onderdelen: -lezen: techniek & woordenschat; begrijpen; interpreteren; samenvatten en opzoeken -taalverzorging: spelling niet-werkwoorden; spelling werkwoorden en leestekens -rekenen: getallen; verhoudingen; meten & meetkunde en verbanden.
Onze groep 8-leerlingen maken in januari/februari de cito-doorstroomtoets. Het resultaat van deze toets levert een advies op voor het voortgezet onderwijs. Als de leerling een hoger toets-advies krijgt dan het schooladvies geven we een hoger definitief schooladvies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kunnen we besluiten het advies niet of maar deels te verhogen. Wij moeten dat dan motiveren naar de ouders/verzorgers. De ouders/verzorgers melden eind maart hun kind aan voor een school van voortgezet onderwijs. Hierdoor maken leerlingen met en zonder bijgesteld schooladvies even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur. En op het voor hen best passende niveau.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

In het Leerling Volg Systeem (LVS) van de school worden diverse CITO toetsen afgenomen. Naast de methode gebonden toetsen peilen we met de CITO toetsen de stand van ons onderwijs op school, groeps- en kindniveau. De resultaten worden met het team en de directie geanalyseerd en op basis daarvan worden er verbeteracties geformuleerd. Ook op kindniveau monitoren we hiermee de ontwikkeling van de kinderen. Deze resultaten worden met de ouders besproken.

Ook meten we jaarlijks met de SCOL-toets het welbevinden van de leerlingen.

We nemen bij onze leerlingen in groep 5 t/m 7 ook een NSCCT test af. Dit is een test die een indicatie geeft van het leerpotentieel van de leerling. Met deze toets kunnen we kijken of we de leerlingen het juiste aanbod geven en of er sprake is van onderpresteren.

Jaarlijks worden de resultaten besproken met het bestuur en worden er afspraken gemaakt over verbeteracties. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Wij zijn trots op de behaalde resultaten. In Zaanstad kon de afgelopen jaren alleen het gedeelde advies HAVO/VWO worden gegeven. In het voortgezet onderwijs wordt dan na een jaar bepaald of het HAVO wordt of toch VWO. Dat verklaart de cijfers. Onze school volgt 2 jaar lang de resultaten van de kinderen in het voortgezet onderwijs om de kwaliteit van het eigen onderwijs scherp te houden.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven