Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het speciaal basisonderwijs met een vergelijkbaar leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.
We stemmen het onderwijs af op de onderwijsbehoefte van de (sub)groep en de leerling als individu. We werken bij ontluikende gecijferdheid en ontluikende geletterdheid met drie niveaugroepen: het intensieve-, het basis- en het verdiepte arrangement.
De kleutergroepen werken niet met een specifieke methode. Aan de doelen, zoals beschreven in de groepsplanning, wordt vorm gegeven middels het lopende IEYC thema in de groep.
De vakgebieden taal en rekenen worden geïntegreerd binnen de thema’s die in het schooljaar aan bod komen. De rekenactiviteiten zijn gericht op Ruimtelijke oriëntatie, Tijdsoriëntatie, Beginnende gecijferdheid en Logisch denken. Voor taal maken we gebruik van de ‘Werkmap fonemisch bewustzijn’: complete leerlijn voor het taalonderwijs in de groepen 1 en 2. Gezien de achterstand bij de start van veel leerlingen kiezen wij ook voor taal voor een selectie van taken afgestemd op het niveau van de leerlingen, waarbij we meer herhalen waar nodig is.
Onder Taal vallen verschillende onderdelen:
-Taalbeschouwing
-Spelling
-Begrijpend lezenWij gebruiken IPC: International Primary Curriculum. Hierin worden verschillende vakgebieden thematisch en geïntegreerd aangeboden:
-Wereldoriëntatie
-Muziek
-Beeldende vorming
-Kunstzinnige en creatieve vorming
-Wetenschap en techniekOp Tijstroom wordt groepsoverstijgend gewerkt bij rekenen en de onderdelen spelling en taalbeschouwing. Leerlingen met een vergelijkbare instructiebehoefte zitten 3 keer in de week bij elkaar in dezelfde instructiegroep. De andere vakgebieden worden in de stamgroep aangeboden.
De school biedt onderwijs aan leerlingen die meer dan 'gemiddeld' baat hebben bij het werken in een kleine groep met structuur en overzicht. Het gaat om leerlingen met leer- en/of gedragsproblematiek. Instroom is mogelijk via een time-out (een spoedplaatsing) of na de afgifte van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV). Deze wordt aangevraagd door de ouders en de school van herkomst, omdat de school heeft aangegeven niet meer een passend aanbod te kunnen bieden. Een TLV wordt afgegeven door het samenwerkingsverband.
We werken in kleinere groepen. ? We hebben meer handen beschikbaar in de groep of voor het individuele kind. ? We hebben meer ondersteunende faciliteiten (fysiotherapie, logopedie, muziektherapie, etc.). ? We hebben voldoende ruimtes en een gedragsondersteuner, die een kind helpen om rust te vinden. ? We hebben (remediërende) materialen tot onze beschikking als koptelefoons, wiebelkussens, wiebelelastieken, enzovoort. ? We hebben voor kinderen die dat nodig hebben aparte ‘werkunits’. ? We hebben (vooral misschien wel) de acceptatie, het begrip en/of het geduld van medewerkers voor het feit dat een kind soms heel gefrustreerd of boos kan reageren als het even niet lukt of anders gaat dan dat een kind van tevoren had bedacht.