Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
De basisscholen in Zaanstad hebben in 2015 voor het eerst meegedaan aan de CITO-eindtoets. Voor het verwijzen van leerlingen naar het voortgezet onderwijs gebruikt de school het leerlingvolgsysteem van de school en de bevindingen van de leerkrachten: wat heeft het kind de afgelopen jaren aan ontwikkeling laten zien. Op basis van deze informatie wordt door de school een advies geformuleerd voor het voortgezet onderwijs.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Om het onderwijsaanbod na een halfjaarlijkse periode te evalueren en de onderliggende vaardigheid van de leerlingen te meten, nemen we methode gebonden en methode-onafhankelijke toetsen af. Door de resultaten op de toetsen te analyseren en te interpreteren, verzamelen we informatie om het onderwijsaanbod te verbeteren. Bij het starten van het analyseren van resultaten kijken we zo objectief mogelijk naar de leerling resultaten. De Herman Gorter analyseert de toets gegevens op verschillende niveaus: leerling niveau, groepsniveau en schoolniveau. De analyse is opgezet door het kwaliteitsteam en wordt besproken met het team. De analyses worden besproken op de teamvergadering om er vervolgens acties aan te koppelen. De acties worden geëvalueerd n.a.v. de EIND Cito’s 2017/2018.
Deze cijfers zijn niet compleet en zullen spoedig worden aangepast.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
De schoolresultaten worden jaarlijks als voldoende beoordeeld door de inspectie. Ook na het uitgebreide inspectieonderzoek in januari 2013 heeft de school wederom het vertrouwen van de inspectie gekregen.