Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het lesgeven op de Torenberg is gebaseerd op het handelingsgericht werken (HGW) en het opbrengstgericht werken (OGW). We sluiten aan bij de individuele onderwijsbehoeften van onze leerlingen. Onze instructie is gericht op het overbrengen van informatie en het ontwikkelen van vaardigheden, hiervoor gebruiken we het IGDI-model. Vanuit dit model hanteren we de volgende stappen:
- gezamenlijke start van de les met het ophalen van voorkennis;
- Interactieve instructie en begeleid inoefenen, Plusleerlingen kunnen evt. al starten;
- Zelfstandig Werken door het grootste deel van de groep en Verlengde Instructie aan de zwakkere leerlingen;
- Evalueren en afsluiten van de les.
Groepsverdeling en bemensing in schooljaar 2020/2021:
groep 1/2a : juf Lieke ± 24 leerlingen
groep 1/2b : juf Evelien ± 24 leerlingen
groep 3 : juf Chantal (ma, di, wo, do) / juf Mieke (do en vr) ± 22 leerlingen
groep 4 : juf Sarina ± 21 leerlingen
groep 5 : juf Mieke (ma en di) en juf Marjo (wo, do, vr) ± 22 leerlingen
groep 6/7 : juf Kim ± 27 leerlingen
groep 7/8 : juf Nelleke (ma) en juf Marjolein (di, wo, do, vr) ± 24 leerlingen
Juf Nelleke geeft groep 7 deels apart les en werkt de andere uren van de dag als intern begeleider en ICT-coördinator. Juf Kim du Puy is als directrice aanwezig op ma, di, wo en vr. Juf Corien en juf Noëlla, onze onderwijsassistentes, ondersteunen dagelijks de leerkrachten. Op woensdagen geeft juf Sophie gymles.
Tijdens de speel- en werkles komen al spelend alle onderdelen aan bod. De voorbereidende taal- en rekenactiviteiten in de kring worden hier ook spelenderwijs nog eens verwerkt.
In de groepen 5, 6, 7 en 8 hebben alle kinderen een Chromebook tot hun beschikking. Wij hebben hiervoor gekozen, omdat wij vinden dat ieder kind zo nog beter op zijn of haar eigen niveau kan werken. Wel maken we bij elk vakgebied een overweging in gebruik van schrift, Chromebook of een combinatie hiervan.
Tussen de middag hebben ze een half uur pauze waarin ze eten en drinken en een rustmoment hebben.
De Torenberg beschikt ook over een Schoolondersteuningsplan, dit plan is onder de kop 'tussentijdse resultaten' toegevoegd. Hierin staat uitgebreider omschreven hoe de zorg op school geregeld is.
CBS De Torenberg is een school voor de kinderen die in Zaamslag en omgeving wonen. Naar school kunnen gaan in je eigen woonomgeving zien we als een belangrijke voorwaarde om op te kunnen groeien in een gemeenschap waar we elkaar kennen en gekend worden. Als opdracht zien we dan ook dat we ons zoveel mogelijk specialiseren in de verschillende onderwijsbehoeften van kinderen. We proberen zelf uit te dragen dat “iedereen anders is” en vragen ook aan onze leerlingen om zoveel mogelijk het perspectief van de ander mee te nemen in het omgaan met de ander.
Voor NT2 kinderen is het mogelijk om een aantal dagdelen taallessen te volgen op het Taal Expertise Centrum (TEC) in Terneuzen. Vervoer wordt dan door school geregeld.