Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ouder(s)/verzorger(s) kunnen hun kind ziekmelden via de oudercommunicatie app Parro
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een verzoek voor extra vakantieverlof van maximaal 10 schooldagen moet minimaal 8 weken tevoren bij de directeur van het kindcentrum worden ingediend. Verlof voor meer dan 10 dagen kan niet in behandeling worden genomen. De wet heeft geen mogelijkheden voor vakantieverlof van meer dan 10 schooldagen.
Bij ongeoorloofd verzuim is de directeur verplicht dit aan de Leerplichtambtenaar van de gemeente te melden. De consequentie, die hiervan het gevolg kan zijn, valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de ouder(s)/verzorger(s).
Feestdagen
Indien de aard van een niet-christelijke, religieuze feestdag schoolbezoek uitsluit, omdat de viering ervan beschouwd wordt als de vervulling van een plicht die uit de godsdienst voortvloeit, mogen ouder(s)/verzorger(s) hun kinderen op dergelijke feestdagen thuishouden, mits dat twee dagen van tevoren aan de directeur van het kindcentrum wordt gemeld.
Overig verlof om persoonlijke redenen
Soms zijn er omstandigheden waarvoor er buiten vakanties om extra verlof nodig is. In de Leerplichtwet wordt dit ‘verlof op grond van gewichtige omstandigheden’ genoemd (artikel 11 sub g). Er kan sprake zijn van gewichtige omstandigheden in bijvoorbeeld de volgende gevallen:
> voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren om kan worden gedaan;
> bij verhuizing;
> bij huwelijk van bloed- en aanverwanten;
> bij overlijden van bloed- en aanverwanten;
> bij ambts- of huwelijksjubileum van bloed- en aanverwanten.
Gewichtige omstandigheden zijn uitsluitend persoonlijke omstandigheden. Per geval wordt beoordeeld of een verzoek tot verlof gehonoreerd kan worden. Meestal zal het verlof beperkt worden tot één of enkele dagen.
Procedure voor het aanvragen van overig verlof
Een verzoek voor verlof, moet worden ingediend bij de directeur van het kindcentrum. U kunt hiervoor een verlof-formulier invullen. Dit formulier vindt u op onze website: www.kindcentrum-koninginjuliana.nl onder de knop ‘ouder-info’ - Onderwijs. Een verzoek voor verlof van meer dan 10 schooldagen moet worden ingediend bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente van het kind.