In samenspel tussen ouders en leerkrachten van CBS de Kinderkring is de visie op ouderbetrokkenheid geformuleerd.
School en thuis
Op de Kinderkring vinden de leerkrachten en de ouders het van groot belang dat er een goede afstemming is tussen school en thuis met als gezamenlijke verantwoordelijkheid; een optimale ontwikkeling van de schoolloopbaan van onze kinderen / leerlingen. Daarvoor is nodig dat, binnen het kader van de missie en visie van de school, de schoolregels en de omgangsregels van de Kanjertraining, leerkrachten en ouders in wederzijds respect samenwerken, met als doel het begeleiden van kinderen tot jongeren die zicht hebben op hun eigen competenties.
De ouders kunnen op verschillende manieren bij de school en de kinderen op school betrokken worden. We hechten veel waarde aan de kijk van ouders op hun kind. Om ons onderwijs goed vorm te geven is het van groot belang dat ouders ons in voorkomende gevallen op de hoogte brengen van situaties die van invloed kunnen zijn op hun kind. Wij willen samen met de ouders optrekken bij de begeleiding van hun kind.
Kind- en oudervriendelijk
Op de Kinderkring geloven wij in de mogelijkheden van alle kinderen. Dit vertrouwen in het kunnen van de kinderen is voor ons het vertrekpunt om met hen op pad te gaan. We nemen de kinderen serieus. Wij praten met hen als er iets is en bieden waar nodig de helpende hand. Ouders zijn altijd welkom op school. Het gaat om hun kind dat aan onze zorgen is toevertrouwd. Zij kunnen altijd een afspraak maken met de leerkracht.
Een goed contact met de ouders vinden wij belangrijk. Op de website zijn de e-mailadressen van alle leerkrachten opgenomen (veel leerkrachten werken deeltijd, mailt u daarom beide leerkrachten). Als er iets is, willen we graag dat ouders contact opnemen met de school. Omgekeerd doen wij dat natuurlijk ook. Voor mededelingen volstaat een mailbericht, voor meer inhoudelijke zaken is een gesprek beter op zijn plaats.
Een constructieve samenwerking tussen ouders en leraren verhoogt het schoolplezier van kinderen. Dat kan niet zonder goede communicatie. Vanzelfsprekend kan het voorkomen dat wij, ondanks ons gezamenlijke belang, namelijk de toekomst van het kind, toch niet op één lijn zitten met de ouders. Juist dan moeten wij zoveel mogelijk met elkaar en zo min mogelijk over of tegen elkaar in gesprek blijven. Tweerichtingsverkeer, vanuit respect voor elkaar. Respectloze gesprekken of mails worden dan ook afgebroken of niet gelezen. Ons uitgangspunt is altijd om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan en te blijven.
Kleuterintake
Wanneer een kind is aangemeld bij de Kinderkring, wordt de ouders met hun kind uitgenodigd op school om kennis te maken. Deze kennismaking vindt plaats vlak voor de wendagen. De ouders krijgen een formulier mee met vragen betreffende hun kind. Ons verzoek is dat formulier in te vullen en aan de leerkracht te geven. Ongeveer drie weken nadat een kind op school begonnen is, bespreken we de vragenlijst met de ouders.
Oudervertelgesprekken
Om ons een goed beeld van het kind te vormen hebben we graag een gesprek met de ouders over hun kind. Aan het begin van het schooljaar spreken we hiervoor met alle ouders die een jongste in de unit hebben tijdens de oudervertelgesprekken. U bent tenslotte de expert als het om uw kind gaat.
10-minutenavonden
De rapporten kunnen op school met de leerkracht besproken worden. Dit doen we tijdens de zogenaamde 10-minutengesprekken. Wij doen dit na (of voor) schooltijd. Ouders kunnen hiervoor intekenen via de communicatie-app Parro. Soms kan het ook zo zijn dat ouders hiervoor een uitnodiging krijgen. We ontvangen de ouders, op hun initiatief of op het onze, naar aanleiding van de herfstrapportage voor een 10-minutengesprek om over hun kind te praten.
Naar aanleiding van het voorjaarsrapport verwachten we alle ouders voor zo’n gesprek.
Aan het eind van het schooljaar is er nog een moment om de leerkracht te spreken. We hopen echter dat we gedurende het schooljaar al veel zaken hebben besproken. Indien wenselijk kan er met de ouders een overdrachtsgesprek plaatsvinden tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ leerkracht van het kind. De overdracht tussen leerkrachten vindt elk schooljaar plaats.
Rapportage
Ouders kunnen gedurende het schooljaar zelf de vorderingen van hun kind op toetsen in het ouderportaal volgen. Wanneer het kind een toets heeft gemaakt, zal de score voor de ouders zichtbaar zijn. Dit geldt voor zowel de BOOM of CITO-toetsen als voor sommige van onze methodetoetsen. Snappettoetsen (gr 5 t/m 8) staan niet in het ouderportaal. Daarnaast nemen alle kinderen 3 keer per jaar een portfolio mee naar huis.
Ouderenquête
De Kinderkring houdt één keer per twee á drie jaar een ouderenquête.
De uitslag van deze enquête wordt in de nieuwsbrief gepubliceerd.