Openbare Basisschool De Eendragt

Zandweg 15 1531 AJ Wormer

Schoolfoto van Openbare Basisschool De Eendragt

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De resultaten van de eindtoetsen kunnen een graadmeter zijn voor de kwaliteit van het onderwijs, maar we moeten hier wel heel voorzichtig mee omgaan. Naar onze mening zeggen cijfers vooral iets als je die afzet tegen de eigen mogelijkheden van het kind. Op De Eendragt nemen wij een de IEP Eindtoets af. Meerdere malen per schooljaar analyseren wij de leerresultaten en passen ons onderwijsaanbod hier op aan.

In schooljaar 2019-2020 is in verband met de coronacrisis geen eindtoets afgenomen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Groep 1 / 2 
De ontwikkeling van jonge kinderen verloopt sprongsgewijs. Dat betekent dat de ontwikkeling soms wat sneller verloopt en soms wat langzamer. Het verloop van deze verschillende ontwikkelingen van uw kind wordt door de leerkrachten goed gevolgd en in kaart gebracht. Dit gebeurt met behulp van de methode KIJK! Ontwikkelingslijnen zijn: sociaal-emotionele ontwikkeling, spelontwikkeling, taakgerichtheid en zelfstandigheid, zintuiglijke ontwikkeling, motoriek en tekenontwikkeling, oriëntatie op lichaam/tijd/ruimte, de taalontwikkeling en rekenontwikkeling. KIJK! geeft ons als leerkrachten en u als ouders/verzorgers zicht op welke ontwikkelingslijnen extra aandacht nodig hebben en op welke ontwikkelingslijnen het kind meer uitdaging aankan.

Groep 3 t/m 8
De vorderingen van de leerlingen worden structureel gevolgd met het afnemen van de methodegebonden toetsen van de lees-, taal- en rekenenmethodes. Daarnaast maken we gebruik van methode-onafhankelijke toetsen van het CITO Leerlingvolgsysteem: AVI (tekstlezen), DMT (woordlezen), begrijpend lezen, spelling, rekenen en woordenschat. Deze toetsen worden in het midden en aan het eind van het jaar afgenomen. De resultaten van de CITO-toetsen worden afgezet tegen een landelijk gemiddelde. De ontwikkeling van de groep en de individuele leerling kan hiermee tijdens de gehele schoolperiode gevolgd worden.

Leerlingendossier
De groepsgegevens van bovenstaande toetsresultaten worden in een groepsmap bewaard. De mappen worden beheerd door de groepsleerkracht. Individuele gegevens, rapportgegevens en speciale onderzoeken worden in het leerlingendossier bewaard. U kunt desgewenst de gegevens op school inzien.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Leerlingen ontvangen bij de start van het laatste schooljaar een voorlopig advies dat is gebaseerd op tussenresultaten en observatie van werkhouding, motivatie en zelfstandigheid. In een startgesprek worden de verwachtingen van leerling, ouders en school besproken en doelen vastgesteld waaraan de leerling in groep 8 aan gaat werken.
Na de doorstroomtoets ontvangen leerlingen een definitief schooladvies.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze school heeft een pedagogische opdracht: kinderen waarden en normen bijbrengen, leren respect te hebben voor anderen en voor het anders zijn. We zijn een Vreedzame School. Dit betekent dat wij niet alleen lessen geven over hoe we met elkaar omgaan, maar ook werken aan een ‘vreedzame’ cultuur in klas en school. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Zelfstandigheid
  • Betrokkenheid
  • Burgerschap

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven