Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Verlofregeling (buiten schoolvakanties)
In een aantal gevallen kan aan een leerling één of meer extra vrije schooldagen worden verleend. Ter voorkoming van misverstanden en teleurstellingen kun je, wanneer je extra vrije dagen voor je kind wenst, dit het beste zo spoedig mogelijk, in ieder geval drie weken van tevoren, aanvragen bij de directeur van de school. De directeur kan je inlichten in welke gevallen door hem/haar extra vrije dagen kunnen worden verleend en in welke gevallen een schriftelijk verzoek bij hem/haar moet worden ingediend (formulier op school verkrijgbaar)
De regeling is als volgt:
A. Vrijstelling leerplicht voor kinderen van nog geen 5 jaar( art. lla. Leerplichtwet)
Ouders zijn voor ten hoogste 5 uur per week vrijgesteld van verplichtingen om te zorgen dat de leerling de school bezoekt. De directeur kan dit op verzoek van de ouders uitbreiden met nog eens 5 uur per week. In overleg met de directeur kunnen ouders hun kind dus maximaal 10 uur per week vrij van school houden. Kinderen van 4 jaar zijn nog niet leerplichtig, maar in principe gelden voor hen dezelfde regels als voor de kinderen van 5 jaar en ouder.
Verlof ( art. 14 leerplichtwet)
De directeur kan “wegens gewichtige omstandigheden” voor ten hoogste tien dagen per schooljaar aan een ( gedeeltelijk) leerplichtige verlof verlenen.
Dit is mogelijk in de volgende gevallen: ·
Bij een huwelijk van bloed- en aanverwanten van de eerste tot en met de derde graad. ·
Bij ernstige ziekte van ouders, pleegouders en stiefouders. ·
Bij overlijden van bloed- en aanverwanten tot en met de vierde graad. ·
De dag waarop ouders, pleegouders, stiefouders of grootouders hun 12 1/2 25, 40, 50 of 60 jarig huwelijksjubileum vieren. ·
Bij 25-, 40-, of 50 jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders en de dag van kerkelijke bevestiging of eerste communie.
B. Extra schoolvakantie
Als je meer verlof wilt voor je kind dan vermeld onder A of B, dan heb je schriftelijke goedkeuring nodig van de directeur. In principe wordt alleen extra vakantie verleend, als de ouders niet, of bijzonder moeilijk in de zomervakantie vrij kunnen nemen, omdat men bijvoorbeeld in een seizoenbedrijf werkzaam is. Goedkopere vakantiemogelijkheden worden niet als argument erkend. Extra vakantie voor ten hoogste twee weken mag niet plaatsvinden in de eerste twee weken van het schooljaar. De extra weken mogen niet gesplitst worden opgenomen zoals bijv. een week aansluitend op de kerstvakantie en een week aansluitend op de paasvakantie en mag maar eenmaal per schooljaar worden verleend.
Aanvragen voor extra schoolvakantie moeten minimaal drie weken van tevoren schriftelijk worden ingediend bij de directeur van de school, op een daarvoor bestemd aanvraagformulier dat op school verkrijgbaar is. In die aanvraag behoren de namen van de betrokken leerling(en), de periode waarin extra schoolvakantie verlangd wordt en de reden te worden vermeld. De leerplichtambtenaar van de gemeente Súdwest-Fryslân hanteert het volgende schema:
Schema voor verlofaanvraag in verband met vakantie (specifieke aard van het beroep van één van de ouders)
Ouders dienen 8 weken van tevoren, schriftelijk, een aanvraag in bij de directeur van de school. Een verklaring werkgever/zelfstandige dient te worden bijgevoegd .
Het tonen van een werkgeversverklaring is op zichzelf niet voldoende om het vakantieverlof toe te staan! Uit de werkgeversverklaring moet blijken dat er sprake is van de specifieke aard van het beroep.
Directeur neemt de aanvraag in behandeling. Indien nodig hoort de directeur de ouders om de aanvraag te verhelderen.
Beoordelingscriteria: De specifieke aard van het beroep moet worden aangetoond. Hierbij moet gedacht worden aan sommige beroepen in de horeca en aanverwante bedrijven. Er moet vanuit worden gegaan dat de ouder het merendeel van zijn inkomen slechts in de schoolvakanties kan verdienen. Let op: De werkomstandigheden (uitval, onderbezetting, werkplanning), de personele bezetting, de bedrijfsomstandigheden en de gezinsomstandigheden passen NIET in het begrip "specifieke aard van het beroep". -Slechts eenmaal per schooljaar. -Maximaal 10 schooldagen. -Niet in de eerst 2 weken van het schooljaar.
Aan de leerplichtambtenaar kan advies worden gevraagd. Wanneer wordt een verzoek zeker afgewezen: Familiebezoek in het buitenland. Vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding. Vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden. Een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan. Roosterproblemen van de werkgever. Vakantie in verband met een gewonnen prijs. Eerder vertrekken of later terugkomen in verband met (verkeers)drukte. Eerder vertrek voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
De directeur neemt een schriftelijk besluit. Ouders hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken bezwaar in te dienen bij de directeur.