Als Vreedzame school vinden wij het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. In onze school lossen we conflicten voor alle partijen positief op. Soms is een meningsverschil te groot en is er hulp van iemand anders nodig is. Dat gebeurt tussen leerlingen, maar soms ook tussen ouders en school. Ouders kunnen bij een conflict dan een klacht indienen. Daarvoor is een klachtenregeling vastgesteld. De volledige tekst van de klachtenregeling is bij de directeur beschikbaar.
Hieronder wordt aangegeven waar u met klachten of opmerkingen terecht kunt:
- De groepsleerkracht van uw kind: hij/zij kent uw kind of de situatie het best en zal ook in veel gevallen voor een oplossing kunnen zorgen. Hebt u het gevoel dat u bij de groepsleerkracht geen gehoor krijgt, deze uw problemen niet kan oplossen of dat het een schoolprobleem is, dan gaat u naar de directie of de contactpersoon klachten (intern begeleider).
- U bespreekt met de directie of de contactpersoon uw probleem. De klacht wordt onderzocht en er wordt gesproken met alle betrokkenen. Samen wordt er naar een oplossing gezocht.
- Als u niet tevreden bent over de manier waarop een probleem of klacht door de schooldirectie wordt opgepakt, kunt u het probleem ook bespreken met de contactpersoon van de school Dieuwke Beltman ([email protected]) of de interne vertrouwenspersoon van Comprix (dit kan via [email protected] of 0561-691777).
- U kan het probleem ook bespreken met de externe vertrouwenspersoon van de GGD. U kunt de vertrouwenspersoon van GGD Fryslân ook bereiken via telefoonnummer 088 229 94 44 of mailen: [email protected].
- Mocht de kwestie dan nog niet naar tevredenheid kunnen worden afgerond, dan kan de klacht ingediend worden bij het college van bestuur van Stichting Comprix. De klachtenregeling van Stichting Comprix bevat de te nemen stappen en mogelijkheden voor het indienen van een klacht. Deze is te vinden op de website van Stichting comprix: www.comprix.nl/info-voor-ouders/klachtenregeling/
Met deze procedure is de afhandeling van klachten in onze school gewaarborgd. Naast ouders en leerlingen kan een ieder die deel uitmaakt van onze school klachten indienen. Die kunnen betrekking hebben op gedragingen en beslissingen van het directie en personeel of het nalaten daarvan en ook op gedrag van anderen die deel uitmaken van onze school.
Melding misbruik, (huiselijk) geweld en kindermishandeling
De reguliere klachtenprocedure is vooral bedoeld voor geschillen. Hiernaast is er een centraal meldpunt vertrouwensinspecteurs voor alle klachten over seksueel misbruik, seksuele intimidatie, ernstig fysiek of geestelijk geweld: 0900-1113111.
Ook werken we met vertrouwenspersonen. In onze school is dat de intern begeleider Dieuwke Beltman contactpersoon: [email protected]. De vaste externe vertrouwenspersoon is Anneke Westerhuis-Veenstra. Haar contactgegevens zijn: [email protected], 06 – 31 64 92 79.
Voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling maakt Stichting Comprix gebruik van de Friese meldcode. Deze meldcode ligt op school ter inzage. Zie ook www.friesemeldcode.nl.
Veiligheidsbeleid
Op onze website (www.dorpsschoolwolvega.nl) vindt u het volledige Veiligheidsbeleid. Voor elke vaststelling of wijziging van de regels op het gebied van veiligheid, de gezondheid of welzijn is de voorafgaande instemming van de medezeggenschapsraad nodig. De medezeggenschapsraad en ook de oudervereniging kunnen een belangrijke rol spelen in het zorg dragen van goed veiligheidsbeleid.
Het aanstellen van een veiligheidscoördinator is een schoolkeuze: bij ons op school is geen veiligheidscoördinator aangesteld, maar is de directeur eindverantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. Op bestuursniveau is een preventiemedewerker aangesteld. Externe betrokkenen zijn o.a. de gemeente, Arbo Unie, GGD en Brandweer.
Onze school heeft vier opgeleide Bedrijfshulpverleners. Jaarlijks volgen zij een herhalingscursus om hun kennis te actualiseren. Ieder incident waarbij een BHV-er wordt ingeschakeld wordt genoteerd, waardoor we eventuele risicoplaatsen in en om de school duidelijk in beeld kunnen krijgen. Tevens wordt m.b.v. de map ”Veiligheid op school” jaarlijks een inspectieronde door de school gedaan, zodat we snel eventuele onveilige situaties kunnen verhelpen. Jaarlijks controleert de brandweer onze school op brandveiligheid. Op school ligt het Veiligheidsbeleid ter inzage. Hierin wordt in diverse protocollen aangegeven hoe wij omgaan met o.a. fysieke en emotionele veiligheid, veiligheid bij vervoer van en naar activiteiten georganiseerd door school, pesten, etc.
Toelating, schorsing en verwijdering
Een onderdeel van ons veiligheidsbeleid is het protocol schorsing en verwijdering. Schorsen willen we voorkomen. Vanuit ons pedagogisch klimaat zijn wij bij ongewenst gedrag gericht op maatregelen waar iedereen beter van wordt. Bij incidenten streven we naar het herstellen en normaliseren van de relatie tussen de leerlingen onderling en met de leerkracht. Desondanks kunnen we genoodzaakt zijn een leerling te schorsen of verwijderen. De nadruk ligt hierbij op zorgvuldigheid en en maatwerk. Ons beleid Schorsen en verwijderen is bovenschools opgesteld met ons bestuur Comprix en ligt op school ter inzage. U kunt het opvragen bij de directie of intern begeleider.