Wat is de klachtenregeling?
Heeft u een klacht?
Als u klachten heeft, horen we dat graag rechtstreeks van u zelf. De eerste stap die u kunt zetten, is de klacht met de stamgroepsleider(s) van uw kind te bespreken. Kunt u bij hen niet terecht, wendt u zich dan tot de directie. Heeft uw klacht met de directie te maken of heeft u het idee dat de klacht door hen niet goed behandeld kan of zal worden, dan is het ook mogelijk om u te richten tot de ouders van de medezeggenschapsraad. Of u kunt zich richten tot de schoolcontactpersoon, deze is wegwijzer bij klachten De schoolcontactpersoon is een (eerste) aanspreekpunt bij klachten. Als een ouder/verzorger een klacht heeft, dan kan deze contact opnemen met de schoolcontactpersoon. De schoolcontactpersoon is bekend met de organisatie en met de informele en formele klachtenroute en kan de melder helpen de juiste stappen te zetten om te (de-)escaleren en/of de juiste personen te benaderen. De schoolcontactpersoon is dus niet iemand die de klacht kan oplossen, maar is een gids voor de melder.
Contactgegevens schoolcontactpersoon: Judith Holtzer, [email protected].
Ook is het mogelijk zich te wenden tot de externe vertrouwenspersoon. Voor klachten over gedragszaken kan een ouder/ verzorger terecht bij de externe vertrouwenspersoon van de stichting. De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en in dienst van de externe ondersteuningsdienst van het GIMD. De externe vertrouwenspersoon is geschoold en gecertificeerd. De vertrouwenspersoon gaat na of de klacht door bemiddeling kan worden opgelost. De vertrouwenspersoon helpt de melder het probleem inzichtelijk te maken. De vertrouwenspersoon informeert, adviseert over de klachtroute en begeleidt de melder in het proces tijdens de behandeling van de klacht. De vertrouwenspersoon informeert de melder over instanties of instellingen die de melder behulpzaam kunnen zijn. De vertrouwenspersoon zal de situatie niet zelfstandig oplossen, de prioriteit ligt bij het ondersteunen van de melder. De vertrouwenspersoon neemt bij zijn werkzaamheden de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht. De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van alle zaken die hij in de hoedanigheid verneemt. De externe vertrouwenspersoon wordt benoemd door de stichting.
Contactgegevens externe vertrouwenspersoon:
De heer P. De Jong, voor ouders en leerlingen, telefoonnummer: 088 800 8500.
Klachtroute binnen de BMS
Als er sprake is van een klacht of kritiek van ouders, dan willen we dat graag horen. We vinden het wenselijk dat we elkaar kunnen en durven aanspreken. Uiteraard op een respectvolle manier. Het algemene uitgangspunt daarbij is dat de klacht of kritiek altijd eerst besproken wordt met degene die het betreft, tenzij de aard van de klacht zich daartegen verzet. Als BMS hebben we voor al onze scholen een informele en een formele klachtroute. Het is de bedoeling om klachten zoveel mogelijk via de informele klachtroute (op schoolniveau) op te lossen. Pas als dat niet lukt, of als de aard van de klacht zich verzet tegen behandeling via de informele klachtroute, dient de formele klachtroute te worden gebruikt. In deze ‘handleiding’ staat beschreven hoe ouders gebruik kunnen maken van de informele en formele klachtroute.
Deze 'handleiding' is te vinden op onze op de website.
Formele klachtroute
De Bisschop Möller Stichting is aangesloten bij de landelijke Klachtencommissie voor het Katholiek onderwijs te Den Haag. Wanneer de informele klachtroute niet heeft geleid tot het wegnemen van de klacht of wanneer de aard van de klacht zich verzet tegen het volgen van de informele klachtenroute, kan de ouder een schriftelijke klacht indienen bij deze klachtencommissie. Het klachtenreglement van de klachtencommissie is te verkrijgen via de website www.gcbo.nl.