Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind door ziekte of een andere reden niet of wat later op school komt vernemen we dat graag voor schooltijd telefonisch tussen 08.00u en 08.30u of schriftelijk via een broertje of zusje. Weten wij om 09.00u de reden van verzuim niet, dan nemen wij contact met u op.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim, ook is daar opgenomen in welke situaties uw kind vrijstelling kan krijgen van de leerplicht. Is het niet mogelijk om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan? Vraag in uitzonderlijke gevallen bij de schoolleiding toestemming voor verlof buiten de schoolvakanties.
Een kind is vanaf de vijfde verjaardag leerplichtig. Vanaf het moment dat het kind deelneemt aan ons onderwijs ( vanaf 4 jaar) verwachten wij dat de leerling, net als de oudere leerlingen, deelneemt aan alle onderwijsactiviteiten. Ook van hun ouders verwachten we dat ze zich zoveel mogelijk aan de schoolvakanties houden. In principe kan er geen extra verlof, buiten de reguliere vakantie om, worden verleend; uitzonderingen daargelaten. Onze school hanteert het principe dat in de laatste (4) weken van het schooljaar en de eerste (4) weken van het nieuwe schooljaar geen langduriger verlof wordt verleend.
De regeling is als volgt:
1. Vakantieverlof: Dit mag alleen worden verleend als de specifieke aard van het beroep van één van de ouders/ verzorgers zodanig is, dat: absoluut binnen de reguliere schoolvakanties geen vakantie genoten kan worden. Een verzoek hiertoe dient minimaal twee maanden van tevoren bij de schooldirecteur te worden ingediend. (Een aanvraagformulier is verkrijgbaar). Het vakantieverlof mag maar één keer per schooljaar worden verleend, voor maximaal 10 schooldagen en mag niet plaatsvinden in de eerste lesweken van het nieuwe schooljaar.
2. Verlof in verband met gewichtige omstandigheden: Bijvoorbeeld bij verhuizing, huwelijksfeest van bloed- of aanverwanten, overlijden, ernstige ziekte, bevalling van moeder/ verzorgster of voogdes en andere zeer bijzondere gevallen. Een verzoek om dit verlof, voor maximaal 10 schooldagen per schooljaar of minder, moet vooraf of binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering bij de schoolleider worden ingediend.
3. Gewichtige omstandigheden voor 10 schooldagen of minder. Artikel (8): in andere dan hierboven genoemde sociale omstandigheden in zeer bijzondere gevallen heeft de directeur de mogelijkheid de ouders/verzorgers één vrije dag per schooljaar te geven, mits het onderwijsprogramma dit toelaat. NB: Het is geen recht van ouders/verzorgers.