Ouders en verzorgers
Op school is de hulp en inzet van ouders tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Ouders zijn voor de school van onschatbare waarde. Ouders worden ingeschakeld bij tal van activiteiten, van hulp in de groepen tot kleine klussen zoals helpen bij de jaarlijkse schoonmaak of herstellen van spelmaterialen. De hulp in de groepen vindt plaats onder begeleiding van de groepsleerkracht en omvat het begeleiden van kinderen bij expressie, leeractiviteiten, sportactiviteiten en uitstapjes.
Korte lijnen
Op de Speelwagen wordt gestreefd naar ‘korte lijnen’ met ouders. De leerkracht informeert ouders ook buiten de reguliere gesprekken om en is op de hoogte van de thuissituatie. We verwachten van ouders dezelfde houding naar de leerkracht als het gaat om informatie over kinderen.
Contact met ouders hebben we door: gesprekken, nieuwsbrieven en nieuwsflitsen, ouderavonden, mailcontact, informatie op de website en facebookpagina, folders, brieven, informeel contact in en om school en het samen ondernemen van activiteiten.Om een goed beeld te krijgen van de mening van ouders omtrent de school, wordt om het jaar een ouder tevredenheids-enquête gehouden.
De verwachtingen die we van ouders hebben en die ouders van de school mogen hebben worden vastgelegd in een ouderprotocol. Dit ouderprotocol is te vinden op de website van de Speelwagen.
Actief Ouderschap
In het kader van ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid kunnen wij op de Speelwagen de volgende vormen van partnerschap met ouders benoemen:
Formeel partnerschap:samen staan voor het schoolbeleid.
De Wet Medezeggenschap in het Onderwijs (WMO) regelt de medezeggenschap van ouders, leerlingen en personeel op school. Gekozen vertegenwoordigers van de ouders en het personeel hebben zitting in de medezeggenschapsraad (MR).
De MR van onze school bestaat uit twee geledingen: vertegenwoordigers van de ouders en vertegenwoordigers van het team. De MR is bevoegd alle zaken met betrekking tot de school te bespreken en heeft, afhankelijk van het onderwerp, advies- of instemmingsrecht. De MR overlegt met directie (namens het schoolbestuur) over zaken die de school direct aangaan.Naast de MR van onze school is er ook de GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad). Personeel en ouders van alle scholen binnen de Stichting Allure zijn hierin vertegenwoordigd. Zij behartigen de gezamenlijke belangen van alle 15 scholen en Stichting Allure.
Informeel partnerschap: samen staan voor de activiteiten en werkzaamheden van de school
Klassenouders
Aan het begin van ieder schooljaar wordt door de groepsleerkracht gevraagd of er ouders zijn die klassenouder willen zijn. Bij het organiseren van groepsactiviteiten is het heel fijn wanneer twee ouders zich in willen spannen om de contacten met andere ouders te leggen als er hulp nodig is of er iets anders op school ondernomen moet worden.
De ouderraad (OR) is een groep enthousiaste ouders die enerzijds nastreeft om het op en om de school zo aangenaam mogelijk te maken voor de kinderen en hun ouders. Om dit te bereiken zal de OR samenwerken met de school bij het organiseren van activiteiten voor de kinderen en soms ook voor ouders. Door de georganiseerde activiteiten probeert de OR ouders samen te brengen en de school financieel een steuntje in de rug te geven.
Jaarvergadering en vrijwillige ouderbijdrage.
Op de jaarvergadering van de OR wordt het afgelopen jaar besproken, de financiën en begroting doorgenomen en door alle aanwezigen wordt een voorstel over de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage vastgesteld. Een aantal activiteiten voor de kinderen kunnen niet betaald worden uit de gelden die de overheid (Ministerie van Onderwijs) beschikbaar stelt. Hierbij denken we aan vieringen rond Sinterklaas en Kerst, afscheid groep 8, kosten bij diverse projecten enz. We doen dan ook een beroep op de ouders om ieder jaar een financiële bijdrage te leveren, zodat deze festiviteiten door kunnen gaan. Overigens is de ouderbijdrage vrijwillig.
De ouderbijdrage is bepaald op € 15,00 per kind.
Dit bedrag is bestemd voor onder andere excursies, carnaval, sportdag, Kerst en Sinterklaas. Ouders die moeite hebben om de ouderbijdrage te voldoen, verwijzen we naar de Stichting leergeld West-Friesland www.leergeldwestfriesland.nl
Controle op hoofdluis door ouders.
Elke eerste woensdag na een vakantie worden alle kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Als hoofdluis wordt geconstateerd, worden de ouders van de betreffende groep kinderen op de hoogte gebracht en vindt er later nog een hercontrole plaats. Voor ouders is het belangrijk om uw eigen kind regelmatig te controleren op de aanwezigheid van hoofdluis of neten. Kammen met een luizenkam is zowel voor het signaleren als het behandelen het beste hulpmiddel. Voor het behandelen van luis zijn verschillende middelen op de markt. De GGD adviseert in alle gevallen: Tweemaal daags het haar goed doorkammen met een luizenkamLang haar dragen in een staartVermijd direct contact met andere hoofden en haren (het ‘selfies’ maken met een telefoon is een grote oorzaak van toename hoofdluis in het voortgezet onderwijs)Om de preventie zo groot mogelijk te laten zijn, verkopen we op school luizentassen voor € 2,00. Nieuwe leerlingen krijgen op hun eerste schooldag een luizentas van school. In een later stadium, als de tassen mogelijk zijn versleten, kunt u op school een nieuwe tas kopen.In de kerstvakantie en zomervakantie krijgt uw kind de luizenzak mee naar huis, om deze te wassen. Deze moet de dag na de vakantie dan weer meegegeven worden naar school.
Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.