SBO De Keerkring

Rembrandtlaan 50 3443 EJ Woerden

  • Schoolfoto van SBO De Keerkring
  • Schoolfoto van SBO De Keerkring
  • Schoolfoto van SBO De Keerkring
  • Schoolfoto van SBO De Keerkring

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt niet meer een eindtoets afgenomen, maar een doorstroomtoets.  Dit is vanuit de overheid bepaald. De naam past beter bij de positie van de toets: de toets markeert niet het einde van de ontwikkeling van een leerling, maar vormt een onderdeel in de doorstroom van het po naar het vo. Het afnamemoment verschuift van april naar februari. Er is na de uitslag van de toets in maart één centraal moment voor aanmelding op de middelbare school om de kansengelijkheid te vergroten.  

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Na afname van de medio toetsen (CITO Leerling in Beeld) maken de intern begeleiders een overzicht van de resultaten ten opzichte van het leervermogen. De leerkrachten verantwoorden de resultaten aan de hand van een vragenformulier. Daarna analyseren de intern begeleiders de resultaten en stellen zij nieuwe doelen op. Het MT bespreekt de analyse en stelt kritische vragen met als doel schoolbrede trends te ontdekken. Daarna volgt een teambespreking en iedere leerkracht stelt een plan van aanpak op. De trends en schoolbrede doelen worden als opdracht geformuleerd voor de leerteams. Voor iedere leerling wordt per half jaar een OPP opgesteld. Hierin worden doelen opgenomen. Bij onze leerlingen zijn de cognitieve capaciteiten bekend. Overige belemmerende en succesfactoren staan ook beschreven in het OPP. Er worden resultaatgerichte doelen opgesteld per leerling. Halfjaarlijks voeren we LRV gesprekken om de resultaten te verantwoorden. Deze gesprekken worden gevoerd door leerkracht met de IB-ers hierbi, de IB verantwoorden de resultaten aan de directie.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Alle leerlingen van onze school gaan naar het voortgezet onderwijs (VO). Dat kan zijn:

  • Regulier voortgezet onderwijs, zoals VMBO, al of niet voorzien van leerwegondersteunend onderwijs (LWOO);
  • Praktijkonderwijs (PRO);
  • Speciaal (voortgezet) onderwijs.

Afhankelijk van de mogelijkheden worden de leerlingen in overleg met hun ouders naar het vervolgonderwijs doorverwezen. De advisering voor het vervolgonderwijs wordt verzorgd door de leerkrachten ondersteund door het zorgteam. Het gehele traject is omschreven in de Procedure Vervolg Onderwijs (PVO).Om de overgang van uw kind van groep 8 naar het voortgezet onderwijs goed te laten verlopen, is de POVO (Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs) procedure ontwikkeld. Aan het begin van het schooljaar worden de ouders en leerlingen van groep 8 geïnformeerd over de POVO-procedure.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

PAD en PBS

Naast de gewone lessen kennen wij op SBO De Keerkring de PAD-lessen. PAD staat voor Programma Alternatieve Denkstrategieën (of, voor de kinderen: Probeer Anders te Denken én te Doen). Het programma is bedoeld om de kinderen te begeleiden bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. In de PAD-lessen leren we de leerlingen op andere wijze op mogelijk voor hen bedreigende situaties te reageren door andere oplossingen te bedenken. Door goed om te gaan met vervelende ervaringen wordt het zelfvertrouwen vergroot. 

De Keerkring is een gecertificeerde PBS school. Sinds langere tijd werkt De Keerkring volgens Positive Behavior Support (PBS). Goed gedrag kun je leren. Wij hechten veel waarde aan positief sociaal gedrag. Wanneer kinderen zich fijn en veilig kunnen voelen op school en in de klas, leren ze beter. Daarom bieden wij ‘Schoolwide Positive Behavior Support’(SWPBS). SWPBS is een schoolbrede aanpak waarmee we gewenst gedrag van al onze leerlingen in de diverse schoolsituaties stimuleren. Het fundament voor deze aanpak vormen de drie basiswaarden van de Keerkring: Verantwoordelijkheid Veiligheid Respect. Met deze waarden in gedachten hebben we afspraken gemaakt die gelden voor de verschillende ruimten binnen de school. In dit kader belonen we gewenst gedrag. Dat doen we met een zelf ontwikkeld beloningssysteem waarbij de kinderen ‘Goody’s’ kunnen verdienen en sparen. SWPBS is een positieve gedragsaanpak die voor iedereen duidelijk is. Het gedragsteam ondersteunt de leerkrachten bij de uitvoering van dit programma in de school.  De school integreert PAD binnen PBS.  Tijdens de ouderavonden worden er activiteiten georganiseerd om ouders op de hoogte te brengen van de inhoud van PAD en PBS. Onderdelen van dit programma zijn namelijk ook thuis goed te gebruiken.  

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Verantwoordelijkheid
  • Veiligheid
  • Respect

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven