cbs de Bataaf

Hortensialaan 18d 7101 XB Winterswijk

  • Schoolfoto van cbs de Bataaf
  • Schoolfoto van cbs de Bataaf
  • Schoolfoto van cbs de Bataaf

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Alhoewel resultaten bij kinderen niet altijd alles zeggen over een kind, wordt dit wel gebruikt als richtlijn. Zo geldt het ook bij ons op school. We kiezen ervoor om dit te benoemen als opbrengsten; wat heeft onze manier van onderwijs de kinderen opgeleverd? De eindtoets wordt door de onderwijsinspectie o.a. gehanteerd voor het meten van de kwaliteit.

De Bataaf heeft in 2022-2023 gebruik gemaakt van de IEP eindtoets. Twee leerlingen zijn i.v.m. hun uitstroom richting PRO uitgesloten van de eindtoets. 8. Opbrengsten Eindtoets schoolrapportage: 2022-2023

% 1F %1S %2F

Rekenen 85% 1F 14%1S

Lezen 85%1F 57% 2F

Taalverzorging 100%1F  57% 2F 

Totaal 90%1F 42% 2F/1S 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij nemen de toetsen van CITO LIB af. Deze resultaten evalueren we met elkaar en passen onze interventies hierop aan.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In groep 8 wordt de doorstroomtoets van CITO afgenomen. Deze toets is niet  doorslaggevend bij de keuze voor het voortgezet onderwijs, maar draagt mede bij aan het advies. Er komt 1 week waarin leerlingen zich aanmelden voor de middelbare school. Alle leerlingen maken dan evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het schooladvies. Hierdoor veranderen de stappen van het schooladvies en de toets:

Scholen melden zich tussen 1 oktober en 15 november aan voor een doorstroomtoets.

Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies op basis van observatie en toetsgegevens.

Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de doorstroomtoets.

Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.

Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.

Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.

Leerlingen die de overstap maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen zich al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.

Krijgt de leerling op de doorstroomtoets een hoger advies dan het voorlopig schooladvies? Dan wordt het advies heroverwogen, hierbij willen we kansrijk adviseren. In de kwaliteitskaart verwijzing PO-VO staat het verwijzingsproces met gemaakte afspraken uitvoerig beschreven, wilt u meer informatie vraag dan naar deze kwaliteitskaart.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

geen toelichting

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Aandacht, rust en ruimte
  • Emoties en gevoelens
  • Kwaliteiten en complimenten

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de onderwijskwaliteit op de scholen. Daarom begint en eindigt het toezicht door de inspectie bij het bestuur. Elke vier jaar worden het bestuur en een aantal scholen van het bestuur onderzocht en beoordeeld, of vaker wanneer daar aanleiding toe is.

De Bataaf is in maart 2020 door de inspectie bezocht en beoordeeld op het onderdeel kwaliteit. De school voldoet aan de basiskwaliteit en daarmee aan de wettelijke eisen die op het moment van beoordeling geldend waren. 

Terug naar boven