Wat is het toelatingsbeleid?
Regels voor toelating
Als school hebben we zorgplicht, maar ook een schoolondersteunigsprofiel….
Eén van de nieuwe aspecten binnen het onderwijs (= Passend Onderwijs) is dat het schoolbestuur/de school zorgplicht heeft. Dit houdt in dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling een passende onderwijsplek krijgt. Als de school de (aangemelde) leerling niet de extra ondersteuning kan bieden die hij nodig heeft, is het verplicht om in overleg met de ouders een passend aanbod op een andere school te bieden. Voor ouders betekent zorgplicht, dat ze hun zoon of dochter maar één keer hoeven aan te melden op een school. De onderwijsprofessionals gaan dan samen met de ouders op zoek naar de passend onderwijsplek.
In principe staat school Kotten open voor alle kinderen, maar het moet wel op een verantwoorde manier kunnen gebeuren. Als school moeten wij voldoende kennis, kunde en financiële ruimte hebben om een goed antwoord te kunnen geven op een specifieke zorgvraag van de leerling. Kunnen wij dit niet, dan zullen wij de ouders helpen om samen, een andere school te vinden voor hun kind. Wij hebben in ons schoolondersteuningsprofiel vastgelegd wat wij ten aanzien van speciale zorgvragen van kinderen aankunnen. In dit document kunt u zien welke extra ondersteuning wij kunnen geven en welke niet. Ook geeft het de ambities weer die we hebben om onze zorg nog beter te kunnen inrichten. Het document ligt op school ter inzage.
In principe zijn wij een smalle ondersteuningsschool. We ontwikkelen ons in de richting van een brede ondersteuningsschool. We hebben niet de ambitie om een inclusieve school te worden, maar we staan altijd open voor een gesprek over de mogelijkheden voor een kind met beperkingen uit de directe omgeving van de school. Wij gaan voor thuisnabij-onderwijs.
Toelating:
Ouders kunnen hun kind gedurende het gehele jaar aanmelden bij de directeur door een inschrijfformulier in te vullen. Verder wordt u verzocht om een uitgebreid informatie-formulier in te vullen met relevante gegevens betreffende uw gezin en uw kind. Deze gegevens worden bewaard in de leerlingadministratie. Vanaf de 4e verjaardag is uw kind welkom op onze school.
Mogen wij uw kind weigeren?
Wij zijn een openbare school. Het openbare karakter wil zeggen dat de school voor iedereen, ongeacht iemands levensbeschouwelijke- en/of sociaal-culturele achtergrond, toegankelijk is. In sommige gevallen wordt hierop een uitzondering gemaakt en wel voor kinderen die via het zorgtraject van het Samenwerkingsverband s.w.v. “Brevoordt” een verwijzing voor een speciaal basisonderwijs hebben. Deze kinderen zijn op een school voor speciale basisonderwijs beter op hun plaats en wij zullen dan ook proberen u hiervan te overtuigen.Verder ook de kinderen die wij op grond van ons schoolondersteuningsprofiel niet de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen bieden.
Het bestuur heeft het recht een leerling niet toe te laten op grond van de volgende overwegingen:
- Ouders respecteren of onderschrijven de grondslag van de school niet.
- Er is sprake van verstoring van rust en veiligheid.
- De inwerking van verzorging en behandeling en het geven van onderwijs op elkaar.
- Verstoring van het leerproces voor andere kinderen.
- Gebrek aan opnamecapaciteit.
Bij de bespreking m.b.t. toelating van een kind met een handicap zal nadrukkelijk bezien worden wat de mogelijkheden van de school zijn. Toelating is in principe alleen aan de orde wanneer het gaat om een kind uit de directe schoolomgeving (integratieve doelstelling). Bij een besluit tot toelating of weigering zal er altijd sprake zijn van een teambesluit. Wij gaan er immers van uit dat – bij toelating – de leerling de gehele basisschoolperiode op onze school het onderwijs zal volgen. Voor de toelating is vanuit het bestuur een procedure opgesteld. Deze ligt op school ter inzage.