De Borgschool

Borgweg 46 9951 BG Winsum (Groningen)

  • Schoolfoto van De Borgschool
  • Schoolfoto van De Borgschool
  • Schoolfoto van De Borgschool
  • Schoolfoto van De Borgschool
  • Schoolfoto van De Borgschool

Het team

Toelichting van de school

Het team van CBS de Borgschool bestaat uit ervaren, professionele en betrokken leerkrachten. Daarnaast is er een Intern Begeleider, een vakdocent bewegingsonderwijs en een conciërge actief. Het team is voortdurend in beweging. Naast teamscholingen worden er veel opleidingen en cursussen gevolgd, waardoor de benodigde expertise gewaarborgd blijft. Wij zijn een Stichting LeerKRACHT-school, dit betekent dat wij binnen een verbetercultuur elke dag samen werken aan kwaliteitsverbetering onder het motto: ‘Elke dag samen een beetje beter’. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Als een leerkracht wegens ziekte of buitengewoon verlof niet op school aanwezig kan zijn, zal de school voor vervanging proberen te zorgen. In eerste instantie proberen we de inval intern op te lossen, wanneer dit niet lukt doen we een beroep op de leerkrachten uit de vervangerspool van Goud Onderwijs. Vervolgens kijken we of de kinderen verdeeld kunnen worden over de andere groepen. Dit kan hoogstens 1 dag en alleen wanneer het aantal leerlingen en de groepssamenstelling van de "ontvangende" groep dit toelaat. Alleen in het uiterste geval worden ouders gebeld om hun kind een dag thuis te houden. Mocht deze situatie zich meerdere dagen in dezelfde groep voordoen dan wordt gerouleerd met de andere groepen, zodat om de beurt een andere groep thuis is. Als ouders niet thuis zijn, wordt op school opvang geregeld. Uiteraard probeert school lesuitval te beperken tot uiterste noodgevallen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Elk kind die een specifieke ondersteuningsbehoefte heeft proberen we hierin zo optimaal mogelijk te begeleiden. Zo is er voor leerlingen die (meer- of hoog)begaafd zijn een passend aanbod evenals voor kinderen die extra instructie behoeven of een eigen leerlijn volgen. Dit gebeurt altijd in overleg met ouders. Gepersonaliseerd leren via de iPad kan een positieve bijdrage leveren aan het tegemoet komen aan specifieke leerbehoeftes van leerlingen. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de groepen 1 en 2 worden alle activiteiten gepland rondom een thema, dat minimaal drie weken centraal staat. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan spel, taal, muziek, techniek, creativiteit, rekenen en expressie. Spelen, werken en leren staan niet los van elkaar. De kleuters kiezen de activiteiten op een Digikeuzebord, dit is een digitaal planbord waarop de leerkracht de ontwikkeling van de kinderen goed kan volgen. Binnen een veilig en goed pedagogisch klimaat ontwikkelen kleuters spelenderwijs hun sociale vaardigheden zoals; hoe gaan we met elkaar om, welke regels zijn belangrijk en wat kun je al zelf? In een dergelijke omgeving leren de kinderen vertrouwen te hebben in zichzelf en kunnen ze zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Bewegingsonderwijs vindt zowel in het speellokaal als buiten plaats. Vanaf groep 1 bieden we ook Engelse lessen aan. 

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Bovenstaande tijden zijn richtlijnen. Naast ingevulde uren besteden we onderwijstijd aan overige vakken zoals gezond gedrag, burgerschapsvorming, verkeer en schrijfonderwijs. Onze visie, zoals beschreven in de schoolgids, wordt verweven in ons onderwijsaanbod. 

iPads en leermiddelen

Alle leermiddelen die uw kind nodig heeft worden beschikbaar gesteld door school. Voor een aantal vakken wordt er gewerkt op een iPad. De leerlijnen van deze vakken zijn ondergebracht in het programma Snappet. Kinderen werken aan de basisstof, maar krijgen ook opgaven op hun eigen niveau aangeboden. De leerkracht kan de leerlingen individueel volgen en begeleiden. School stelt de iPads in bruikleen ter beschikking aan de leerlingen. Ongelukjes met een iPad kunnen gebeuren, bij moedwillige vernieling zullen wij een beroep doen op de verzekering van ouders. Dit is ook het geval wanneer kinderen andere leermiddelen verliezen of beschadigen.

Meer- en hoogbegaafde leerlingen

Meer- en hoogbegaafde kinderen vinden niet altijd voldoende uitdaging in het reguliere onderwijsaanbod. Het gepersonaliseerd leren met een iPad kan een positieve bijdrage leveren aan het doorwerken op eigen niveau. Op de Borgschool werken we met "Levelwerk" voor verdieping en verrijking van lesstof, werken we aan executieve vaardigheden met name voor meer- en hoogbegaafden, zoeken we samen met deze kinderen naar uitdagingen binnen het VierKeerWijzer onderwijs en vinden we het belangrijk dat ze (leren) samenwerken met "gelijkgestemden". Kinderen vanaf groep 5 die voldoen aan een aantal criteria kunnen deelnemen aan de Torenklas. Deze is gehuisvest in de Piramiden in Winsum. Dit wordt altijd afgestemd met ouders. 

Bewegingsonderwijs

Eén keer per week krijgen de groepen 3 t/m 8 gymles van onze vakleerkracht. Ook geeft de leerkracht zelf elke week een bewegingsles. Deze gymlessen vinden plaats in de sporthal van De Tirrel. Voor deze lessen zijn gymkleding en schone gymschoenen met een witte zool verplicht. Het gymrooster vermelden we in het jaarlijkse informatieboekje. Ieder jaar in juni zijn er sportdagen op de sportvelden nabij school.

Verkeer

Tweejaarlijks doen alle leerlingen uit groep 7 en 8 verkeersexamen. Dit verkeersexamen wordt afgenomen door Veilig Verkeer Nederland en bestaat uit een theoretisch- en een praktijkexamen.

EHBO

In groep 7 en 8 krijgen de leerlingen tweejaarlijks EHBO-lessen. De lessen worden gegeven door de groepsleerkracht. Aan het eind van de lessenreeks wordt er een examen afgelegd, waarbij de kinderen getoetst worden op het bieden van eerste hulp. Bij het behalen van dit examen krijgen kinderen een schoolcertificaat.



Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

In het Schoolondersteuningsprofiel (POS) omschrijft de school welke ondersteuning zij kan bieden aan leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte en welke middelen de school hiervoor ter beschikking heeft. De extra ondersteuningsbehoefte kan te maken hebben met een verstandelijke of lichamelijke beperking maar ook met een chronische ziekte, een gedragsprobleem of een leerstoornis. Extra ondersteuning vraagt om goede afstemming met ouders, in het Schoolondersteuningsprofiel beschrijven we daarom ook hoe het contact met de ouders verloopt. 

Passend Onderwijs Op 1 augustus 2014 is de wet op Passend Onderwijs van kracht geworden. Kernpunten uit deze wet zijn:

  • Reguliere en speciale scholen werken samen bij de extra ondersteuning aan leerlingen
  • Scholen hebben zorgplicht; de school waar de leerling ingeschreven staat zorgt voor een passende plek voor de leerling wanneer de school zelf niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte
  • Scholen werken samen met de gemeente en instanties/jeugdhulpverlening aan de integrale ondersteuning aan leerlingen

Iedere school heeft een eigen Intern Begeleider (IB-er). De IB-er coördineert en begeleidt het proces wanneer een leerling extra ondersteuning nodig heeft. Er is contact met specialisten vanuit het Speciaal Onderwijs en andere deskundigen op het gebied van zorg. U kunt de IB-er benaderen wanneer er vragen zijn over de uitvoering van het Passend Onderwijs op school. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Onze ambities op het gebied van begeleiding van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte zijn te vinden in ons Schoolondersteuningsprofiel, te vinden op de website van school.

De school en het Sociaal Team Jeugd 

Binnen de gemeente Het Hogeland is het Sociaal Team Jeugd (STJ) werkzaam. Bij het STJ kunnen ouders/verzorgers terecht met vragen over opvoeden en opgroeien. Het STJ biedt informatie, advies en ondersteuning. Ook verwijst het STJ zo nodig naar gespecialiseerde hulpverlening. Binnen het STJ werken verschillende professionals op het gebied van Jeugdhulp samen, zoals Gedragswetenschappers, Casemanagers Jeugd, Maatschappelijk werk, Jongerenwerk, Jeugdgezondheidszorg/ GGD, VNN, Elker en MEE. Op school zijn de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de GGD voor ouders/verzorgers en de medewerkers van school het eerste aanspreekpunt. Ouders/verzorgers kunnen bij vragen of zorgen contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van de school. Deze verpleegkundige is bereikbaar via school. Mocht u na contact met de jeugdverpleegkundige van mening zijn dat uw kind andere ondersteuning nodig heeft, dan kunt u zich aanmelden bij het STJ.

U kunt het STJ bereiken op telefoonnummer: 088-3458888 mail: sociaalteamjeugd@hethogeland.nl                                                  Praktische informatie over het STJ kunt u vinden op de website: www.gemeentehethogeland.nl. onder het kopje “zorg en ondersteuning”.

Passend onderwijs en Jeugdhulp 

Sinds 2014 is het passend onderwijs van kracht. Hierdoor hebben scholen de verantwoordelijkheid om alle kinderen een passende plek te bieden. Om dit te realiseren bieden scholen aan kinderen die dat nodig hebben, extra begeleiding op school. Het kan zijn dat kinderen buiten school hulp of ondersteuning nodig hebben. Hiervoor kunt u contact opnemen met het STJ. De gemeente is, sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, verantwoordelijk voor het bieden van jeugdhulp, waar andere vormen van ondersteuning niet toereikend zijn. Deze hulp is niet gericht op het leren op school, maar op gezond en veilig opgroeien, groeien naar zelfstandigheid en voldoende zelfredzaamheid in de maatschappij. Om hulp thuis en op school goed op elkaar af te stemmen, werken de school en het STJ waar nodig samen. Om dit goed te kunnen doen, wisselen zij informatie uit. Dit vindt alleen met toestemming van ouders/verzorgers plaats.

Zorg voor Jeugd Groningen 

Het systeem van Zorg voor Jeugd bevordert de samenwerking en afstemming tussen professionals die betrokken zijn bij een jongere. Dit kan de leerkracht van de school zijn of een betrokken hulpverlener. Door middel van het afgeven van een signaal in Zorg voor Jeugd worden betrokkenen vroegtijdig met elkaar in contact gebracht. Hierdoor kan afstemming tussen betrokkenen georganiseerd worden en optimaal worden samengewerkt. Als er een signaal in Zorg voor Jeugd wordt afgegeven, wordt dit altijd aan de ouders/verzorgers medegedeeld. Meer informatie over Zorg voor Jeugd vindt u op: https://www.zorgvoorjeugd.nu/zorg-voor-jeugd/groningen/over-zorg-voor-jeugd/.

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Eerder ging uw kind naar het consultatiebureau. Hier werd de groei en ontwikkeling van uw kind gevolgd. Ook als uw kind naar school gaat, voert de jeugdgezondheidszorg van de GGD deze taak uit. Als uw kind 5 jaar oud is en in groep 7 wordt uw kind onderzocht. Hieronder kunt u lezen wat u van deze onderzoeken kan verwachten.

Screening 5 jaar: Als uw kind 5 jaar oud is ontvangt u een uitnodiging van de GGD voor een gezondheidsonderzoek bij het consultatiebureau. De GGD vindt het voor jonge kinderen belangrijk om ook de ouder(s)/verzorger(s) te spreken. De doktersassistent van de GDD voert het gezondheidsonderzoek uit. Het onderzoek bestaat uit:- Meten en wegen van uw kind- Controleren of uw kind goed kan zien en horen- Kijken hoe uw kind beweegt. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om andere vragen te stellen en/of om zorgen te bespreken.

Screening Groep 7: De kinderen worden in groep 7 opnieuw gemeten en gewogen. Dit onderzoek vindt plaats op school. De ouders zijn hierbij niet aanwezig. Er wordt dan ook klassikaal voorlichting gegeven over voeding en bewegen. De onderzoeken vinden alleen plaats als ouders/verzorgers hiervoor toestemming geven. Als tijdens één van de onderzoeken blijkt dat er nog vragen zijn bij jeugdarts of jeugdverpleegkundige, krijgt u hiervan bericht. Samen met u wordt bekeken wat er moet gebeuren. Vooraf aan de gezondheidsonderzoeken vraagt de GGD u om een digitale vragenlijst in te vullen over de gezondheid en het welzijn van uw kind. Dat geldt zowel voor de 5-jarigen als voor de kinderen in groep 7. De jeugdgezondheidszorg biedt naast de standaard onderzoeken het volgende extra:

-De ondersteuningsroute                                                                                                                                                                              De jeugdverpleegkundige is het aanspreekpunt voor ouders en leerkrachten voor alle vragen over opvoeden, opgroeien en ontwikkeling. Zij kan, in één of meerdere gesprekken de vraag beantwoorden of het probleem oplossen, maar ook, evt. in samenwerking met leerkrachten, zo nodig doorverwijzen naar huisarts, jeugdarts of sociaal team jeugd. Voor een doorverwijzing is altijd toestemming van de ouder(s)/verzorger(s) nodig.

-De Groeigids App                                                                                                                                                                                        De App kunt u downloaden via: https://groeigids.nl/. Via de Groeigids App vindt u betrouwbare informatie over gezondheid, opvoeding en ouderschap. Daarnaast kunt u belangrijke en leuke momenten van uw kind vastleggen vanaf de zwangerschap tot het 18e jaar. U kunt alle gegevens printen als boekje. Zo heeft u een tastbare herinnering voor later. Via de Groeigids Ouderchat kunt u ook vragen stellen aan een jeugdverpleegkundige op maandag tot en met vrijdag van 18:00- 22:00. In het weekend zijn zij bereikbaar van 8:30 – 22:00.

Onderzoek naar stem-, spraak- en/of taalproblemen                                                                                                                                    De logopediste van de GGD kan kinderen van groep 1 en 2 screenen op stem-, spraak- en/of taalproblemen. Dit kan op verzoek van de leerkracht of de ouders. Ouders moeten altijd van te voren toestemming geven en de uitslag van het onderzoek wordt met hen besproken.

Aandacht voor gezondheid op school                                                                                                                                                          Uit de vragenlijsten die ouders/verzorgers invullen voor het gezondheidsonderzoek haalt de GGD allerlei informatie. Deze informatie bespreekt de verpleegkundige of arts met de school. Zij kunnen vervolgens thema’s kiezen die extra aandacht nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn: voeding en beweging, gebitsverzorging en pesten. Bij de projecten die hieruit voortkomen, worden ouders en school nauw betrokken.

Meer informatie                                                                                                                                                                                              Voor meer informatie over gezondheid, opgroeien en opvoeden kunt u contact opnemen met De Telefonische Advisering van de GGD tel: 050-3674991, zij kunnen u desgewenst ook doorverbinden met de jeugdverpleegkundige van de school van uw kind.

Verwijsroute dyslexie

Mocht u bij uw kind dyslexie vermoeden, dan kunt u contact opnemen met de Intern Begeleider van de school. Deze kan samen met u het stappenplan doornemen.

Logopedie

We werken nauw samen met een logopediste. Het doel van de logopedische begeleiding is het verbeteren van de mondelinge communicatiemogelijkheden. Kleuters die opvallen door hun spraak worden door de leerkracht en/of ouders aangemeld. Er wordt dan een onderzoek gedaan naar de spraak, taal en stemgebruik. In overleg wordt besloten of logopedische hulp noodzakelijk of wenselijk is. Naast het contact met de betreffende leerkracht zullen ook zoveel mogelijk de ouders bij het behandelplan worden betrokken. In groep 2 worden alle kleuters door de logopediste gescreend. De kinderen van groep 3 t/m 8 zullen alleen op aanvraag van de leerkracht of van ouders voor een onderzoek aangemeld worden.

Hoofdluis

Hoofdluis komt voor op alle scholen. Als u bij uw kind hoofdluis constateert, vragen wij u dit onmiddellijk aan de leerkracht te melden en zelf adequate maatregelen te nemen. Via de mail wordt aan de ouders een bericht gestuurd, waarin gemeld wordt dat er hoofdluis in de groepen is geconstateerd. Na elke vakantie worden de kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven