Openbare Basisschool de Waterlelie

Albert Verweijstraat 1 9673 BL Winschoten

  • Nu leren wat later is.
  • De Waterlelie zet kinderen in hun kracht
  •  De Waterlelie is een school waar het plezier van af spat.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De groep 8 van het schooljaar 2022-2023 bestaat uit 21 leerlingen. Waarvan 2 leerlingen halverwege groep 8 zijn ingestroomd. Van deze groep leerlingen zijn er twee leerlingen met een VWO advies, zes leerlingen met een HAVO advies, vier leerlingen met een VMBO TL advies, drie leerlingen met een VMBO Kader advies, vijf leerlingen met een VMBO Basis advies en één leerling met een schakelklas advies. 1 leerling met VWO advies kiest er toch voor om op Havo in te stromen. Er is in 2022-2023 kansrijk geadviseerd vanwege het feit dat deze groep twee corona-lockdowns heeft gehad. Voor deze groep vielen de corona-lockdowns en schoolsluitingen in de groepen 5,6,en 7. Om de negatieve effecten op de eindscores te verminderen zijn de primaire schoolvakken spelling, taal, begrijpend lezen en rekenen als prioriteit aangewezen. Ook hebben we op de Waterlelie het thuiswerken voor deze groep goed kunnen ondervangen door onze ervaring met Chromebooks en de digitale leeromgevingen. Alle leerlingen van de groep zijn destijds door de school voorzien van deugdelijke apparatuur en bij leerlingen met problematiek. Tijdens het thuiswerken werd er tijdig gesignaleerd en ondersteuning geboden.    Schoolscore Centrale Eindtoets 2023   Deze groep stond binnen de school en het leerlingvolgsysteem bekend als een gemiddeld scorende groep. Waarvan een aantal leerlingen rekenen op een eigen niveau deden vanaf groep 6. Op de Centrale Eindtoets heeft de groep een schoolscore behaald van 533,6. Dit lag iets dan het landelijk gemiddelde van 534,9.?    De schoolscore zonder de twee instromers in groep 8 mee te tellen zou 534,4 zijn (circa landelijk gemiddeld). De schoolscore zonder de leerling met een Pro-Basis instroomadvies zou uitkomen op 535.5 (boven het landelijk gemiddelde).

Referentieniveaus Centrale Eindtoets 2023    Op de referentieniveaus scoort de groep rond het landelijk gemiddelde. Op het gebied van rekenen is er minder goed gescoord. Gezien de groep kinderen die op hun eigen niveau werkten voor rekenen, was dit naar verwachting.?    Op taalverzorging 2F is ook ruim boven het landelijk gemiddelde gescoord. Mogelijk heeft hierbij de extra inzet van Gynzy Grammatica en IMC naast de methode een positieve rol gespeeld.   

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We houden zorgvuldig bij welke resultaten we behalen en dat doen we met behulp van toetsen. Sommige toetsen zijn gestandaardiseerd. Dat betekent onder andere dat we de resultaten kunnen vergelijken met landelijke gemiddelden, zodat we precies weten hoe we er voor staan. Andere toetsen horen bij een methode waarbij duidelijk wordt aangegeven hoe vorderingen van de kinderen in een bepaalde periode dienen te zijn. De resultaten van de toetsen bespreken we met elkaar en we nemen daar waar nodig maatregelen. De resultaten worden in het leerlingvolgsysteem bewaard. Dit systeem wordt beheerd door de intern begeleidster.Vanaf groep 6 worden de resultaten opgenomen in de Plaatsingswijzer. Eind groep 6 wordt dit met ouders en leerlingen besproken en in groep 7 wordt een voorlopig advies voor vervolgonderwijs gegeven. De werkwijze is opgenomen in het document ‘schooladvies’.Na groep 8 gaan de kinderen naar de basisvorming van het voortgezet onderwijs. Het instroomniveau en het doorstroomniveau van de leerlingen op het voortgezet onderwijs kunnen misschien iets zeggen over de kwaliteit van onze school. We zijn daar echter zeer voorzichtig mee. Er zijn veel meer factoren aanwezig die bepalen hoe groot het succes bij een verdere studie is. Bovendien is niet bekend hoe goed de kinderen waren toen ze op de Waterlelie werden aangemeld.De intern begeleider en de leerkracht van groep 8 overleggen over het advies dat de kinderen van groep 8 krijgen. In dat advies zit veel meer dan alleen goed kunnen leren. Kinderen moeten het ook willen en er veel zin in hebben. We willen graag weten of het advies klopt. Van de scholen voor voortgezet onderwijs krijgen we daarom jaarlijks een overzicht van de resultaten van onze ex-leerlingen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De groep 8 van het schooljaar 2022-2023 bestaat uit 21 leerlingen. Waarvan 2 leerlingen halverwege groep 8 zijn ingestroomd. Van deze groep leerlingen zijn er twee leerlingen met een VWO advies, zes leerlingen met een HAVO advies, vier leerlingen met een VMBO TL advies, drie leerlingen met een VMBO Kader advies, vijf leerlingen met een VMBO Basis advies en één leerling met een schakelklas advies. 1 leerling met VWO advies kiest er toch voor om op Havo in te stromen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

OBS De Waterlelie gaat uit van verschillen tussen mensen. En doet daar iets mee, door samen met de leerlingen die verschillen aan de orde te stellen. Daardoor krijgen zij de kans zich een mening te vormen over opvattingen en gewoonten van anderen. Over medeleerlingen met een andere achtergrond dan zijzelf. Openbaar onderwijs is ontmoetingsonderwijs: kinderen leren er met, van en over elkaar. Met respect voor de ander. Als voorbereiding op hun latere deelname aan de samenleving. Waarin zij zich zelf moeten kunnen redden.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • coöperatief leren
  • veiligheid bieden
  • welbevinden

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven