We vinden het een belangrijke voorwaarde dat er een goed contact is tussen de school en ouders. We willen ouders over het onderwijs en alles daar omheen zo goed mogelijk informeren. We gaan er vanuit dat goed geïnformeerde ouders, tevreden ouders zijn.
Schriftelijke informatie komt op MijnSchool te staan. Hierin vindt u alle zaken die van belang zijn op schoolniveau maar ook op groepsniveau. U kunt dan denken aan een schoolgids, jaarkalender, nieuwsbrief etc. MijnSchool is het communicatiemiddel van onze school. Ook gebruiken we MijnSchool om u een spoedberichten te sturen, als een leerkracht ziek is bijvoorbeeld. U heeft als ouder alleen toegang tot zaken die betrekking hebben op de groep van uw kind en de algemene zaken. Ook komen hier foto's op te staan die tijdens schoolse activiteiten gemaakt worden. U kunt MijnSchool via de website openen, maar ook als app op uw mobiele telefoon of tablet zetten.
Aan het begin van het schooljaar organiseren we voor iedere groep een informatie/kennismakingsavond. U wordt dan geïnformeerd over de zaken die gaan komen in de groep van uw kind. De opzet van deze avond kan per schooljaar wisselen.
Ook houden we aan het begin van het schooljaar omgekeerde oudergesprekken. Het doel van het gesprek is om u en uw kind beter te leren kennen. Daarnaast worden 3 keer per jaar rapportgesprekken gepland (vaak in november, maart en juni), om de vorderingen van uw kind te bespreken. Verder kunt u na schooltijd bij ons terecht indien er vragen en/of onduidelijkheden zijn. De kinderen krijgen 3 keer per jaar een rapport mee.
Ook worden er koffieochtenden georganiseerd door het jaar heen (zie de jaarkalender voor de data en tijdstippen). Deze ochtenden zijn voor alle ouders van de school, maar ook voor eventuele nieuwe ouders die nieuwsgierig zijn naar de school. Tijdens deze ochtend is er iemand van de directie aanwezig en bij mogelijkheid een IB-er, MR-lid en/of OR-lid. Zij kunnen vragen beantwoorden die spelen en bij u leven of iets vertellen over onderwerpen waar u als ouder graag meer over wilt weten. Ook kunt u zelf onderwerpen aandragen waar u het graag met elkaar over zou willen hebben. U bent altijd van harte welkom!
Informatie aan gescheiden ouders
Volgens het burgerlijk wetboek hebben scholen een informatieplicht. De school is verplicht om beide ouders te informeren over belangrijke feiten en omstandigheden van het kind. Dit geldt o.a. voor de schoolrapporten, uitslagen van Cito-toetsen, schoolonderzoeken en onderwijskundige rapporten. Daarnaast wordt er gelegenheid geboden om oudergesprekken te voeren en schoolactiviteiten (dit alleen als beide ouders en het kind dit willen) bij te wonen.
Informatieverstrekking is van belang om te voorkomen dat het kind van zijn of haar ouders vervreemdt. Het gaat hierbij om een wederkerig belang van kind en ouder. Als een echtscheiding niet in harmonie plaats vindt, kunnen er problemen ontstaan. Uitgangspunt voor de school is het belang van het kind. Dit belang kan het best gewaarborgd worden als de school geen partij wordt in een mogelijk conflict.
De school zal zich daarom neutraal opstellen en uitvoering geven aan de wet- en regelgeving ten aanzien van de informatieverstrekking aan ouders.
De school moet de ouder zonder gezag informatie geven over belangrijke zaken over het kind of diens verzorging of opvoeding. De ouder moet daar wel zelf om vragen, de school hoeft dit dus niet uit eigen beweging te doen. De informatie kan gaan over de cognitieve en/of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties. Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of een schoolfoto.
Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken. De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen. Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende. Deze ouder zal dit moeten onderbouwen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen. De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt.
Als een kind op school aangeeft bang te zijn voor de ouder mag een school terughoudend zijn in het verstrekken van informatie.
Een school mag niet verwijzen naar de gezaghebbende ouder als de ouder zonder ouderlijk gezag informatie opvraagt.
Uitzonderingen op de plicht tot informatieverstrekking zijn: Indien een rechterlijke beschikking kan worden overlegd waarin het recht op informatie is beperkt; In gevallen dat de informatie in verband met het beroepsgeheim ook niet aan de andere ouder wordt verstrekt; Als de informatieverstrekking niet in het belang is van het kind. In dit geval zal de school zwaarwegende argumenten moeten hanteren om informatie te weigeren. De ouder kan een dergelijke beslissing altijd laten toetsen door een klachtencommissie of de rechter.