De Horn

Overloop 2 3961 KE Wijk bij Duurstede

  • Heeft een kind extra uitleg nodig? Geen probleem. Onze leerkrachten zijn hiervoor opgeleid en doen dit met veel plezier!
  • Wat zijn de capaciteiten van uw kind? Vanuit die kennis stellen wij de doelen. Op deze manier werken de kinderen  aan hun eigen doelen.
  • We springen over sloten, klimmen over hekken etc. Heerlijk buiten sporten!
  • Om de twee jaar fietsen de leerlingen van groep 7 en 8 van Amsterdam naar Tiel. Leren van de historie van deze waterweg.
  • Wat gaat goed, wat kan beter? Wie heeft een idee? De klassenvergadering nieuw dit schooljaar 2021/2022

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Alle leerlingen maken -zonder uitzonderingen- de Eindtoets basisonderwijs. Alle leerlingen hebben de toets naar vermogen gemaakt, daar zijn we trots op!

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Na de Midden en Eindtoetsen van Cito  wordt er een gedegen analyse gemaakt van de behaalde resultaten. Deze rapportage is voor de volgende periode het uitgangspunt van ons handelen. We gebruiken voor de analyse het programma van 'Leeruniek'.

We hebben op deze manier één dashboard waarin de leerkrachten altijd en overal inzicht hebben in de ontwikkelingen. Op deze manier houden we grip op onze onderwijskwaliteit.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Bij de keuze voor het vervolgonderwijs houden we rekening met verschillen in aard, aanleg,ontwikkeling en achtergrond van ieder kind. De leerkrachten van groep 6, 7, 8. de interne begeleider en de directeur van de school,  bespreken de leervorderingen en de persoonlijkheid van het kind. Gezamenlijk besluiten we welke vorm van voortgezet onderwijs wij het meest geschikt achten. Daarnaast wordt de ADIT toets afgenomen. Deze toets gebruiken we als 'second opinion' om het onderwijsniveau te bepalen, soms wordt ook de WISC gebruikt. De ADIT en de WISC zijn betrouwbaar en zijn goede testen om het niveau van voortgezet onderwijs te bepalen.

                                  "Scholen geven onder druk van ouders aan groep 8 leerlingen een te hoog schooladvies"

Wij geven eerlijke adviezen en gaan niet over één nacht ijs. Onze adviezen zijn weloverwogen. Een kind heeft niets aan een te hoog of te laag advies. Na één of twee jaar middelbaar onderwijs blijkt of de school een juist advies gegeven heeft. Wij lezen uit de rapportages die wij van de middelbare scholen terug krijgen, dat in bijna alle gevallen, ons advies een goed advies is geweest. Een advies dat past bij het kind, daar wordt een kind gelukkig van.

In schooljaar 23/24 wijzigt de procedure. De school gaat dan gebruik maken van de zogenaamde 'doorstroomtoets'voor leerlingen van groep 8.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze school wil de leerlingen voorbereiden op een ingewikkelde maatschappij.

Het veelvuldig gebruik en misbruik van de smartphone kan heftige gevolgen hebben. Het gebruik van de telefoon is tijdens de schooluren niet toegestaan. De telefoon gaat uit en wordt in een daarvoor bestemde bak gelegd.

Het gebruik van sociale media valt buiten onze verantwoording, is de verantwoording van de ouders. Op school hebben we er echter wel last van de gevolgen van het posten van ongepaste. Leerlingen kunnen zich onveilig gaan voelen. Hier besteden we dan ook tijd aan in de lessen 'Mediawijsheid'. Sociale media kunnen zeer negatieve gevolgen hebben voor leerlingen.

Wij hechten aan goede omgangsvormen. Het aanleren van fatsoensnormen gebeurt op de eerste plaats thuis. Wie de juiste omgangsvormen beheerst heeft een voorsprong. Wij zijn mede opvoeders en nemen ook op dit gebied onze verantwoording.

In de lessen Rots&Water en Kiva wordt expliciet aandacht besteed aan sociale vorming.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Sociale omgangsvormen centraal
  • Rekening houden met elkaar

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie van het onderwijs heeft de laatste jaren geen bezoek gebracht aan onze school. De opbrengsten geven tot nu toe geen aanleiding tot een bezoek.

Terug naar boven