Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als een kind onder schooltijd ziek wordt, gaat het nooit alleen en/of zonder bericht naar huis. Is uw kind ziek, dan dient u dat diezelfde dag vóór schooltijd door te geven. Dat kan telefonisch vanaf 08.10 uur of via de school-app. Als uw kind niet ziek is gemeld, maar toch afwezig is, dan doen wij voor 09.00 uur navraag.
In het kader van passend onderwijs is het mogelijk dat een kind met een zorgbehoefte op onze scholen onderwijs ontvangt. Door helder te zijn over de beleidslijnen, de (on)mogelijkheden en door de afspraken vast te leggen, wordt zoveel mogelijke zekerheid aan leerling, ouders, personeelsleden en schoolleiding geboden rondom de medische zorg voor leerlingen. Het mag het geven en volgen van onderwijs niet in de weg staan. U vindt het protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op https://www.de-oorsprong.nl/documenten
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13a van de Leerplichtwet dient minimaal 2 maanden van tevoren schriftelijk aan de directie van de school te worden voorgelegd. Vakantieverlof mag eenmaal per jaar verleend worden, niet langer dan 10 schooldagen duren en niet plaatsvinden in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar of voorafgaand aan een vakantie of tijdens toetsmomenten.
Alle extra vakantie- en verlof aanvragen lopen via de directie en kunnen worden ingediend als:
- het wegens de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is binnen de schoolvakanties op vakantie te gaan
- een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen de schoolvakantie mogelijk is.4.11.3 Verlof wegens gewichtige omstandigheden, tot 10 schooldagen.
“Gewichtige omstandigheden” kunnen vertaald worden naar: persoonlijke- of familieomstandigheden. Hiervoor gelden volgens de Leerplichtwet de volgende voorwaarden:
- Het voldoen aan een wettelijke verplichting
- Verhuizing (1 dag)
- Voor het bijwonen van huwelijk van naaste familie (1 of 2 dagen)
- Bij ernstige ziekte ouders of naaste familie
- Bij overlijden
- Bij ambtsjubilea
- Bij andere belangrijke gebeurtenissen (naar oordeel directie).
Onder artikel 11 lid g van de Leerplichtwet wordt NIET verstaan:
- Ouders die eerder in een vakantiehuisje terecht kunnen
- Ouders die een lang weekend weg willen en pas maandag terugkomen
- Ouders die te laat boeken en eerder moeten vliegen
- Ouders die er een weekje met hun kind(eren) tussenuit willen
- Ouders die eerder naar het thuisland willen.
Wanneer ouder(s)/verzorger(s) hun kinderen van school houden zonder geldige reden, verplicht de gemeente ons dit te melden aan de leerplichtambtenaar. Indien de ouders een verklaring van een arts of maatschappelijk werker kunnen overleggen waaruit blijkt dat verlof op medische of sociale indicatie noodzakelijk is. Eén en ander geldt niet voor vierjarigen: zij zijn nog niet leerplichtig.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente Wijk bij Duurstede.