Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Is uw kind ziek? Graag zien we dat u uw kind vóór aanvang van de lestijd ziek meldt via een absentiemelding in Kwieb. Mochten wij niets gehoord hebben, dan nemen wij voor de zekerheid contact met thuis op. Wilt u bij verandering van telefoonnummer dit ook op school doorgeven?
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
U kunt verlof aanvragen door het formulier 'Aanvraag vrijstelling van geregeld schoolbezoek' in te vullen en bij de directeur in te leveren. Dit formulier kunt u downloaden via de website of ophalen bij de directeur.
U kunt met het formulier verlof aanvragen als er sprake is van één van de volgende situaties:
- U kunt door de specifieke aard van uw beroep niet twee weken met de gezinsleden op vakantie tijdens één van de schoolvakanties.
- Er zijn gewichtige omstandigheden, die grotendeels buiten de wil of invloedsfeer van u of de leerling zijn gelegen, waardoor verlof noodzakelijk/zeer wenselijk is.
De leerplichtwet stelt heel duidelijk dat vakantie onder schooltijd vrijwel onmogelijk is. Alleen als het gezin in geen van de 5 schoolvakanties in 1 schooljaar met vakantie kan, wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders, kan een schooldirecteur op verzoek extra vakantie toestaan. De specifieke aard van het beroep moet blijken uit een gewaarmerkte (niet voorbedrukte) verklaring van de werkgever of, als de ouder zelfstandige is, uit een accountants- verklaring. Uit deze verklaring moet blijken dat verlofopname in de reguliere schoolvakanties tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. De extra vakantie is nooit langer dan tien dagen en vindt niet plaats in de eerste twee lesweken van het schooljaar. Is er eenmaal voor een korte periode extra verlof voor een vakantie verleend, dan mag niet nog eens een beroep op verlof binnen hetzelfde schooljaar worden gedaan. Een verzoek om vakantieverlof dient uiterlijk 8 weken voordat u op vakantie gaat bij de directeur van de school te worden ingediend.
Bij gewichtige omstandigheden moet u met name denken aan verhuizingen of bijwonen van huwelijken, jubilea, begrafenissen en crematies. Op het moment dat een aanvraag de 10 dagen overstijgt, moet de leerplichtambtenaar een besluit nemen.
- Voor verhuizing maximaal één schooldag;
- voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad; In Nederland maximaal één/twee schooldagen (binnen de regio één dag, buiten de regio twee dagen), in het buitenland maximaal vijf schooldagen. Soort bewijs: trouwkaart of kopie trouwakte;
- bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad: maximaal 10 dagen. Soort bewijs: doktersverklaring waar ernstige ziekte uit blijkt;
- bij overlijden van bloed- of aanverwant: in de 1e graad maximaal vijf schooldagen, in de 2e graad maximaal twee schooldagen, in de 3e en 4e graad maximaal één schooldag. In het buitenland: 1e tot en met 4e graad maximaal vijf schooldagen. Soort bewijs: rouwkaart of akte van overlijden;
- bij 25, 40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12 1/2, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouders; maximaal 1 schooldag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur gewichtige omstandigheden: maximaal 10 dagen.
Als ouders hun kin(eren) zonder toestemming van school houden is de directeur verplicht de leerplichtambtenaar melding te doen van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim. Dit betekent dat een onderzoek zal plaatsvinden door de leerplichtambtenaar en dat er een proces verbaal kan worden opgemaakt.