Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden graag telefonisch of via Parro.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Via een verlofformulier kunnen ouders verlof aanvragen voor hun kind(eren). Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim
Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Dit betekent dat zij volgens de wet naar school moeten. In sommige gevallen kunt u bijzonder verlof aanvragen. Dit kan via onze schoolwebsite aangevraagd worden.
De richtlijnen voor verlof zijn als volgt:
Verhuizing (ten hoogste 1 schooldag)
Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad. (1 of ten hoogste 2 schooldagen)
12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders. (1 of ten hoogste 2 schooldagen)
25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum van ouders en grootouders. (ten hoogste 1 dag)
Het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten schooluren kan geschieden.
Ernstige ziekte van ouder(s), bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (duur in overleg met de directeur)
Overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad, de tweede, de derde en vierde graad (ten hoogste 2 schooldagen)
Schoolaanwezigheid
We vinden het belangrijk dat uw kind met veel plezier naar school gaat en zich veilig voelt. Een kind dat goed onderwijs volgt, heeft kansen voor de toekomst.
We streven voor alle leerlingen naar zoveel mogelijk onderwijstijd. Daarom houden we voor alle leerlingen hun schoolaanwezigheid bij.
Als uw kind het lastig vindt om naar school te gaan óf als er andere zorgen zijn, dan gaan we met u (en uw kind) in gesprek over wat uw kind nodig heeft.
In Twente maken alle scholen - binnen het primair- en voortgezet onderwijs - gebruik van de Regionale kaart Schoolaanwezigheid. Hierin staat bijvoorbeeld hoe we omgaan met ziekmeldingen en samenwerken met de jeugdarts en leerplicht
Voor onze school betekent dit….
- dat we verlofaanvragen behandelen zoals bovenstaand
- dat we jaarlijks in de MR bespreken hoe we omgaan met de schooluren van toekomstig 4 jarigen die in de instroomgroep starten. (dit is afhankelijk van het aantal kinderen. Een instroomgroep die gedurende het schooljaar start, zal minder schooluren hebben. Wanneer kinderen instromen in de reguliere groep 1 (zolang er plek is), is de mogelijkheid om het aantal schooluren van de groep 1 te volgen.