Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer een kind ziek wordt onder schooltijd bellen we de ouders om te vragen of ze hun kind komen ophalen. Uw kind mag nooit alleen naar huis gaan, dit heeft te maken met verantwoordelijkheid van school voor uw kind. Zorg er als ouder voor dat u de actuele bereikbaarheidsgegevens invult op het ouderportaal. Eventuele wijzigingen kunt u hierin zelf aanpassen.
Wanneer uw kind door ziekte of om een andere reden niet op school aanwezig kan zijn dan willen we dat u dit tussen 08.15 uur en 8.30 uur doorgeeft aan de administratie; u kunt dan de voicemail inspreken.
Wij willen met klem vragen om doktersbezoek o.i.d. buiten schooltijd te plannen. Vooral regelmatig terugkerende bezoeken aan tandarts, fysiotherapeut of orthodontist claimen te veel onderwijstijd die een kind wettelijk gezien op school dient door te brengen! Mocht er toch een bezoek onder schooltijd plaatsvinden, mag het kind niet zonder begeleiding naar huis of later naar school komen. Wanneer wij een kind missen en we hebben daarover niets van u gehoord, dan bellen we naar huis.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor bijzonder verlof. De leerplichtwet geeft duidelijke regels voor het verlenen van verlof buiten de reguliere vakanties. Als u extra verlof voor uw kind wenst, dient dit altijd schriftelijk aan de directie te worden gevraagd. Formulieren hiervoor zijn bij de directie op te vragen.
De directeur kan in de volgende gevallen verlof toekennen:
- Eén keer per schooljaar kan ten hoogste tien dagen verlof gegeven worden als ouders vanwege hun beroep aantoonbaar niet anders dan buiten de reguliere schoolvakanties met hun kinderen op vakantie kunnen gaan. Hiervoor is wel een door de werkgever ondertekende verklaring noodzakelijk. De eerste twee weken van het schooljaar mag geen verlof verleend worden. Als het extra verlof langer dan twee weken duurt, mag de directeur hierover niet beslissen. Ouders moeten dan verlof aanvragen bij de leerplichtambtenaar van de gemeente;
- Bij verhuizing binnen de gemeente Weert kan één dag verlof worden gegeven, buiten de gemeente Weert twee dagen;
- In geval van een huwelijk in de familie kan één dag verlof worden gegeven;
- Bij een huwelijks- of ambtsjubileum mag één dag verlof worden gegeven op de dag zelf;
- Als er een broertje of zusje wordt geboren kan één dag verlof worden gegeven;
- Bij een sterfgeval in de familie is de richtlijn afhankelijk van wat noodzakelijk is.
De verlofaanvraag wordt bekeken door de directie. Zij bekijkt of het aan de eisen voldoet. De locatieleider dient zich daarbij strikt aan de wet te houden. U krijgt schriftelijk bericht over de aanvraag. Voor een correcte verwerking vragen wij u om minstens twee weken voor het verlof ingaat een aanvraag in te dienen. Meer informatie over verlofaanvraag vindt u op: www.onderwijsinspectie.nl