AVG
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing in de Europese Unie, dus ook in Nederland. Ook in het onderwijs heeft van doen met bijzondere persoonsgegevens en de verwerking daarvan. In het AVG-beleid van Eduquaat staat beschreven hoe gegevens van leerlingen op de juiste manier kunnen worden verzameld, bewaard en gedeeld. De functionaris voor gegevensbescherming ziet toe op actualisatie en naleving van het beleid.
Na aanmelding op het kindcentrum krijgen ouders toegang tot het ouderportaal. Hier kunnen zij aangeven of het delen van foto- en filmmateriaal van hun kind voor bepaalde doeleinden, zoals nieuwsbrief, website, social media, vanuit kinderopvang en/of onderwijs wel of niet is toegestaan. Ten alle tijden kunnen de keuzes worden aangepast.
In ons kindcentrum werken kinderopvang en onderwijs samen. Zo zal praktische informatie ('zo ging het vandaag') uitgewisseld worden tussen bijvoorbeeld school en BSO. Voor uitwisseling van documenten wordt vooraf toestemming aan ouders gevraagd. We verwachten dat ouders medische informatie zelf delen met zowel school als kinderopvang.
Protocol Schorsing en verwijderingAls de school vaststelt dat een leerling niet langer met succes het onderwijs op onze school (zoals verwoord in het schoolondersteuningsprofiel SOP) kan volgen (door oorzaken in of buiten de leerling gelegen) of als er sprake is van ernstige verstoringen op het gebied van veiligheid of orde kan de directeur besluiten deze leerling te schorsen dan wel van de school te verwijderen. Voorafgaande aan het traject van schorsing en of verwijdering kan een time out worden ingezet. Ook het gedrag van ouders of de relatie tussen de school en ouders kan reden zijn om tot verwijdering over te gaan. Bij bedreiging, belediging, schelden/schreeuwen (wanneer dit een bedreiging of belediging betreft) kan er tevens aangifte gedaan worden bij de politie. De beslissing tot verwijdering wordt, nadat de groepsleerkracht (eventueel een ander personeelslid) en de ouders over het voornemen tot verwijdering zijn gehoord, schriftelijk en met redenen omkleed door de directeur medegedeeld. Daarbij is het voor betrokken ouder(s)/verzorger(s) mogelijk om, binnen 6 weken na dagtekening, schriftelijk bij het bevoegd gezag een verzoek om herziening van dit besluit te vragen. Vervolgens beslist het bevoegd gezag binnen 4 weken, maar zal wel de ouders eerst horen. Het volledige protocol schorsen en verwijderen van leerlingen is te vinden op www.kindcentrumaltweerterheide.nl.
Rookverbod
Het schoolgebouw, alsook de speelplaats zijn rookvrije zones.
Sponsoring
In het Convenant “Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring” 2020-2022, dat is opgesteld en ondertekend door de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, de PO-raad, de VO-raad, de Algemene Vereniging van Schoolleiders, de AOB, CNV, Ouders & Onderwijs, de Vereniging VNO- NCW, MKB-Nederland, de Groep Educatieve Uitgeverijen, staat beschreven dat:
Sponsoring in het onderwijs verenigbaar moet zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school. Er mag geen schade worden berokkend aan de geestelijke of lichamelijke gesteldheid en ontwikkeling van leerlingen. Dit houdt ook in dat scholen in de samenwerking met de sponsor een gezonde leefstijl bevorderen en dat de samenwerking bijdraagt aan de toekomst van de kinderen. Sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen. Zo mag sponsoring niet appelleren aan gevoelens van angst of bijgelovigheid of misleidend zijn. De sponsor mag geen voordeeltrekken uit onwetendheid van leerlingen, ter bescherming van de belangen van leerlingen.
Zie voor de volledige tekst het convenant op onze website