Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind wegens ziekte niet op school kan zijn of om een andere geldige gezondheidsreden moet verzuimen, willen wij dat graag voor aanvang van de lessen weten. Bij voorkeur meldt u uw kind (voor elke dag dat het absent is) af in het Ouderportaal onder "absentie." De leerkracht zal hierbij reageren op uw absentiemelding.
Mocht dit in voorkomende gevallen niet lukken, dan kunt u ook bellen met de school, telefoonnummer 0495 - 53 66 22. Ook nu graag vóór 8.30 uur of 13.15 uur. Dit kan, bij uitzondering, ook schriftelijk gebeuren.
Ook als uw kind niet mee kan doen met de zwem- en/of gymles, willen we dat graag van de ouders/verzorgers vernemen
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
In de leerplichtwet is vastgelegd dat uw kind leerplichtig is vanaf 5 jaar. De ouders/verzorgers er dan voor moeten zorgen dat hun kind de school bezoekt.
Als u echter vrij wilt hebben voor uw kind in verband met een huwelijk, een jubileum of overlijden binnen uw familie, kunt u verlof vragen. Ook voor culturele feest- en gedenkdagen van allochtone leerlingen mag vrij gegeven worden als deze genoemd zijn in de leerplichtwet.
Bij voorkeur vraagt u het verlof aan in het Ouderportaal onder "verlof." De directeur zal hierop reageren door uw verlofaanvraag goed of af te keuren. Zorgt u wel voor een duidelijke omschrijving waarom u verlof aanvraagt.
Als de verlofaanvraag via het Ouderportaal niet mogelijk is, kunt u ook op school een formulier vragen. U kunt dit formulier dan ingevuld weer indienen bij de directie en u krijgt van hen een schriftelijk antwoord op uw verzoek.
Extra vakantiedagen/dagen vrij
Bij het plannen van de gezinsvakanties dient u rekening te houden met de data van de voor de school vastgestelde schoolvakanties en vrije dagen. Binnen het vakantie- en vrije dagenrooster van de school bestaat in het algemeen voldoende ruimte en spreiding om één of meerdere gezinsvakanties of -uitstapjes mogelijk te maken.
Extra vakantieverlof (dus buiten de schoolvakanties en vrije dagen) kan uitsluitend gegeven worden als het beroep van één of beide ouders/verzorgers niet toelaat dat het gezin een gezamenlijke vakantie neemt. Toestemming wordt in zo'n geval één keer per schooljaar verleend voor ten hoogste tien dagen. Een schriftelijke verklaring van de werkgever is noodzakelijk. Ook dit extra vakantieverlof kunt u alleen aanvragen bij de directie van de school.
Het extra vakantie verlof mag niet opgenomen worden in de eerste twee schoolweken van het nieuwe schooljaar.
Als een leerling om oneigenlijke redenen afwezig is moet dit worden beschouwd als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur van de school is wettelijk verplicht om in zo'n situatie Burgemeester en en Wethouders van het verzuim in kennis te stellen. De boete voor de ouders bedraagt €100,00 per kind per dag dat het ongeoorloofde verzuim plaats vindt.