Brede school Markeent

Sint Jozefslaan 102 6006 JN Weert

  • Schoolfoto van Brede school Markeent
  • Schoolfoto van Brede school Markeent
  • Schoolfoto van Brede school Markeent

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

We ontvangen van de scholen voor voortgezet onderwijs een overzicht van de niveaus waarop onze oud-leerlingen les krijgen. Bijna alle leerlingen ontvangen les op het niveau dat in groep 8 geadviseerd is. Bij deze advisering is gekeken naar de werkhouding, motivatie, de ontwikkeling en toetsresultaten. Het is prettig op te volgen of en te constateren dat onze advisering passend is.


Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Twee keer per jaar wordt het aanbod van de voorafgaande periode geëvalueerd. We kijken daarbij naar de resultaten van de methodetoetsen van rekenen, spelling, (begrijpend) lezen en taal en de resultaten van de methode-onafhankelijke IEP-toetsen. Zo wordt de groei van deze instrumentele vaardigheden gevolgd, hiermee bedoelen we onder andere de sociaal emotionele ontwikkeling, de leeraanpak en het creatief vermogen. De bevindingen zijn aanleiding tot het aanpassen van het aanbod.
Dit aanbod wordt beschreven in het groepsplan/draaiboek. Deze worden tijdens de groepsbespreking met de kwaliteitsondersteuner doorgenomen.
De onderbouw volgt de leerlingen middels Leerlijnen Jonge Kind van ParnasSys. Zij geven hun aanbod vorm middels themavoorbereidingen waarin het basisaanbod staat beschreven. Het arrangeren gebeurt in subgroepen binnen het systeem van ParnasSys. Ook deze worden tijdens de groepsbespreking met de kwaliteitsondersteuner doorgenomen.

Drie keer per jaar staat een kwaliteitsdag gepland met de schoolleiders en kwaliteitsondersteuners van Eduquaat. Bevindingen worden meegenomen in het meerjarenplan en jaarplan van de school. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Route naar het voortgezet onderwijs

Vanaf groep 6 wordt al voorbereidend gewerkt aan de overstap naar het Voortgezet Onderwijs (VO). Resultaten van de leerling worden meegenomen in een voorlopig advies. Dit voorlopig advies bespreken we met ouders en leerlingen. Op basis van kennis en ervaring die de school heeft opgedaan tijdens alle jaren dat uw zoon/dochter op onze school zit, is het schooladvies tot stand gekomen. Naast de leerresultaten zijn ook de werkhouding, interesse(s) en motivatie voor school en leren een belangrijke factor in het schooladvies. Indien de uitslag van de doorstroomtoets in groep 8 hoger uitvalt dan dit schooladvies dan wordt het advies heroverwogen. Hierbij betrekken we u als ouder(s)/verzorger(s). Is het resultaat op de eindtoets lager of gelijk aan het schooladvies? Dan gaat het schooladvies niet naar beneden.

Binnen ons Samenwerkingsverband maken leerlingen de overstap naar het VO via route A of route B.

Route A houdt in dat we als basisschool samen met u als ouder(s)/verzorger(s) inschatten, dat een vroegtijdige verkenning met het VO wenselijk is en de leerling met basisondersteuning + eventueel aanvullende ondersteuning op het VO een diploma kan halen. Dat geldt ook voor leerlingen waarvan we inschatten dat een uitstroom naar Praktijkonderwijs wordt gemaakt. In het schooljaar dat uw zoon/dochter in groep 7 zit wordt u hierover nader geïnformeerd. De vroegtijdige verkenning en afstemming maken het mogelijk dat, eerder dan het centrale aanmeldmoment, duidelijk is welke VO-school de best passende plek is voor uw zoon/dochter, met passende ondersteuning indien nodig.

Route B houdt in dat we als basisschool samen met u als ouders inschatten, dat de leerling met de basisondersteuning (de ondersteuning van de mentor of coach, die voor alle leerlingen geldt op de VO-school) kan worden begeleid naar een diploma. Voor leerlingen in het VMBO kan extra ondersteuning op het gebied van leren (LRO) worden aangevraagd wanneer de leerling voldoet aan bepaalde criteria. Is dit het geval dan informeren we u daarover.

Voor alle leerlingen is het aan te raden om tijdig de open dagen en andere kennismakings- of voorlichtingsactiviteiten van de VO-scholen in onze regio te bezoeken. Voor alle schoolverlaters wordt een OKR (onderwijskundig rapport) ingevuld door de leerkracht(en) van de basisschool. Het OKR is wettelijk verplicht en geldt als overdrachtsdossier van de basisschool naar het VO. Voordat dit gedeeld wordt met de VO-school heeft u uiteraard inzage in het dossier van uw zoon/dochter. Het adviesformulier is een onderdeel van het OKR en krijgt u van ons mee, zodat u dit op moment van aanmelding kunt overleggen aan de VO-school.

Vanaf 2024 geldt een centraal aanmeldmoment voor alle leerlingen van groep 8. Samen dragen we zorg voor de overstap naar de best passende plek voor elke leerling, met passende ondersteuning als dat nodig is.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

  • We werken vanuit het STAR principe: sportiviteit, teamwork, acceptatie, respect.
  • School sluit aan bij diversiteit in de wijk: sociaal, economisch, cultureel.
  • We vergroten kansen van kinderen door samenwerking met de omgeving.
  • Partnerschap: we betrekken ouders en kind samen bij school door portfoliogesprekken, VVE, STAR-activiteiten, ed.
  • We hebben aandacht voor talentontwikkeling door middel van NarrG (naschoolse arrangementen).
  • Er bestaat de mogelijkheid tot pedagogische ondersteuning door een jeugd- en gezinswerker en Punt Welzijn, beide op afspraak aanwezig in school.
  • Samen vieren is een belangrijk onderdeel van onze school.
  • Burgerschapsvorming is onderdeel van het lesaanbod.

Schooljaar 2023-2024 ronden we het onderzoek rondom het domein sociaal-emotioneel welbevinden af en maken we een keuze in aanpak voor onze school.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Sportief en teamwork
  • Acceptatie en respect
  • Samen: kind-ouder-school

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Naar aanleiding van de bevindingen uit het VVE-rapport worden door de school de volgende stappen gezet in het vroegschoolse aanbod:

  • Het team voert dialoog over de overgang van kinderen van groep 2 naar groep 3. De bevindingen/uitkomsten zullen worden meegenomen in de portfolio’s en de ouder-kindgesprekken;
  • Samen met ouders en pedagogisch medewerkers is door het team de inhoud van een (warm) overdrachtsgesprek van voor- naar vroegschools ontwikkeld;
  • Inhouden en leerlijnen voor- en vroegschools worden door de betrokken partijen in overleg verder op elkaar afgestemd en vervolgens gedeeld met ouders;
  • Het VVE-aanbod wordt ook aangeboden aan de ouders van peuters.

Terug naar boven