AVG
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordering Gegevensbescherming van toepassing in de Europese Unie, dus ook in Nederland. Ook het onderwijs heeft van doen met bijzondere persoonsgegevens en de verwerking daarvan. In het AVG-beleid van Eduquaat staat beschreven hoe gegevens van leerlingen op de juiste manier kunnen worden verzameld, bewaard en gedeeld. De functionaris voor gegevensbescherming ziet toe op actualisatie en naleving van het beleid.
Na aanmelding op onze school krijgen ouders toegang tot het ouderportaal. Hier kunnen zij aangeven of het delen van foto- en filmmateriaal van hun kind voor bepaalde doeleinden, zoals nieuwsbrief, website, social media, vanuit kinderopvang en/of onderwijs wel of niet is toegestaan. Ten alle tijden kunnen de keuzes worden aangepast.
In onze school werken kinderopvang en onderwijs samen. Zo zal praktische informatie uitgewisseld worden tussen bijvoorbeeld school en BSO. Voor uitwisseling van documenten wordt vooraf toestemming aan ouders gevraagd. We verwachten dat ouders medische informatie zelf delen met zowel school als kinderopvang.
Protocol Schorsing en verwijdering
Als de school vaststelt dat een leerling niet langer met succes het onderwijs op onze school (zoals verwoord in het schoolondersteuningsprofiel SOP) kan volgen (door oorzaken in of buiten de leerling gelegen) of als er sprake is van ernstige verstoringen op het gebied van veiligheid of orde kan de directeur besluiten deze leerling te schorsen dan wel van de school te verwijderen. Voorafgaande aan het traject van schorsing en/of verwijdering kan een time out worden ingezet. Ook het gedrag van ouders of de relatie tussen de school en ouders kan reden zijn om tot verwijdering over te gaan. Bij bedreiging, belediging, schelden/schreeuwen (wanneer dit een bedreiging of belediging betreft) kan er tevens aangifte gedaan worden bij de politie. De beslissing tot verwijdering wordt, nadat de groepsleerkracht (eventueel een ander personeelslid) en de ouders over het voornemen tot verwijdering zijn gehoord, schriftelijk en met redenen omkleed door de directeur medegedeeld. Daarbij is het voor betrokken ouder(s)/verzorger(s) mogelijk om, binnen 6 weken na dagtekening, schriftelijk bij het bevoegd gezag een verzoek om herziening van dit besluit te vragen. Vervolgens beslist het bevoegd gezag binnen 4 weken, maar zal wel de ouders eerst horen.
Rookverbod
Het schoolgebouw, alsook de speelplaats zijn rookvrije zones.
Sponsoring
In het Convenant 'Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring' 2020-2022, dat is opgesteld en ondertekend door de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, de PO-raad, de VO-raad, de Algemene Vereniging van Schoolleiders, de AOB, CNV, Ouders&Onderwijs, de Vereniging VNO-NCW, MKB-Nederland, de Groep Educatieve Uitgeverijen, staat beschreven dat:
Sponsoring in het onderwijs verenigbaar moet zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school. Er mag geen schade worden berokkend aan de geestelijke of lichamelijke gesteldheid en ontwikkeling van leerlingen. Dit houdt ook in dat scholen in de samenwerking met de sponsor een gezonde leefstijl bevorderen en dat de samenwerking bijdraagt aan de toekomst van de kinderen. Sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen. Zo mag sponsoring niet appelleren aan gevoelens van angst of bijgelovigheid of misleidend zijn. De sponsor mag geen voordeeltrekken uit onwetendheid van leerlingen, ter bescherming van de belangen van leerlingen.
Veiligheid (op de speelplaats)
Als uitgangspunt geldt dat het bevoegd gezag onder schooltijd verantwoordelijk is voor de gezondheid en de veiligheid van de leerlingen. Ook in de overgangsfase, dat wil zeggen de tijd vlak voor en na schooltijd waarin kinderen naar school komen en naar huis gaan, draagt het bevoegd gezag de verantwoordelijkheid voor de kinderen als deze onder toezicht van een leerkracht op de speelplaats zijn. Na de overdracht in deze overgangsfase en buiten schooltijden ligt de verantwoordelijkheid bij ouders.
Medisch Protocol
Zonder toestemming van ouders en/of overleg worden door leerkrachten of andere medewerkers van onze school geen medicijnen verstrekt. Ook worden er geen medische handelingen verricht. Natuurlijk blijft recht overeind 'in noodsituaties moet altijd hulp worden verleend, naar beste weten en kunnen'. De toestemming en de daarbij behorende afspraken worden schriftelijk vastgelegd volgens het protocol medicijnverstrekking.
Verzekeringen
Alle kinderen zijn collectief verzekerd tegen persoonlijke ongevallen die gebeuren in schoolverband.
Het schoolbestuur heeft een collectieve ongevallenverzekering afgesloten waarbij leerkrachten en ouders tijdens schoolwerkzaamheden zijn verzekerd. Leerkracht en ouders die kinderen per auto vervoeren (bv naar een tentoonstelling) zijn - via het schoolbestuur - verzekerd voor ongevallen als inzittenden persoonlijk letsel oplopen (voor zover de voorzieningen van de verzekering reiken). Mensen die leerlingen van de school per auto vervoeren, dienen zelf minimaal WA verzekerd te zijn.
Eventuele materiële schade of het verlies van eigendommen op de speelplaats, in het zwembad of in de gymzaal is niet verzekerd bij het schoolbestuur.
Mobiele telefoons
Kinderen die een mobiele telefoon meenemen leggen deze voor schooltijd bij de leerkracht in een aparte lade/bak. Na schooltijd halen ze deze weer op. Het meenemen van telefoons en andere apparatuur gebeurt geheel op eigen risico. De school is niet aansprakelijk voor deze apparaten. Mobiele telefoons en andere devices (bv smartwatch) van thuis zijn niet toegestaan in de klas, tenzij sprake is van educatief gebruik in de les of medische noodzaak. Dit is een landelijke afspraak vanaf schooljaar 2024-2025.
NarrG (Naschoolse Arrangementen)
Samen met diverse partners bieden we naschoolse arrangementen aan. Deze dragen bij aan de brede ontwikkeling van kinderen, naast dat ze er veel plezier aan beleven en energie van krijgen.
Het jaar wordt verdeeld in 5 blokken. In ieder blok worden van 14.30 tot ongeveer 15.30 diverse activiteiten voor kinderen aangeboden. Hierbij kunt u denken aan sport, kunst, muziek, dans, techniek, natuurbeleving.
Voor aanvang van elk blok wordt via ouderportaal informatie verspreid over het aanbod van activiteiten, etc. Inschrijven kan ook via ouderportaal. Kosten voor de activiteiten zijn zolang we subsidie ontvangen niet van toepassing. Juf Peggy is er op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.
Gezond beleid
Speelkwartier
De kinderen krijgen iedere dag van school een stuk fruit/groente welke we in samenwerking met Saes Groenten en Fruit realiseren. Dit kunnen we voor kalenderjaar 2024 bekostigen uit een subsidie. Ruim voor de kerstvakantie zullen we communiceren of dit doorgang vindt in de tweede helft van het schooljaar. Ze mogen daarnaast water meenemen in een fles.
Lunch
Omdat we het continurooster hanteren blijven kinderen tussen de middag op school. De kinderen eten in de klas hun zelf meegenomen lunch samen met de leerkracht. We worden blij van een gezond gevulde trommel. U kunt denken aan boterhammen, wraps, sandwiches. Als drinken adviseren we water, er mag geen frisdrank/energiedrank meegenomen worden. School verzorgt aanvulling in de vorm van groenten, denk aan tomaat, komkommer, paprika en wortel. Ook dit bekostigen we vanuit een subsidie voor kalenderjaar 2024.
Verjaardagen
Het vieren van de verjaardag vinden we belangrijk en daar staan we dan ook uitgebreid bij stil in de groep door te zingen en het kind even in het zonnetje te zetten. Er wordt niet getrakteerd.