Het informeren van onze ouders
Door ouderavonden, informatieavonden, inloopmiddagen, nieuwsbrieven en voortgangsgesprekken proberen we ouders goed mogelijk te informeren. Ook stellen wij de mening van ouders erg op prijs. Ouders kunnen hun mening formeel en informeel op verschillende manieren kenbaar maken. Dit kan bijvoorbeeld door het invullen van het contactformulier op de website, door contact op te nemen met de MR van de school, door het invullen van vragenlijsten over de tevredenheid of door het aanvragen van een gesprek met een teamlid van De Kyckert.
Mededelingen van de school
Mededelingen van de school, de ouderraad en de medezeggenschapsraad worden bij voorkeur digitaal via ‘Social Schools’ aan ouders toegestuurd. Regelmatig komt er een nieuwsbrief uit, die digitaal aan de ouders wordt verzonden. In de nieuwsbrieven is informatie te lezen over de schoolactiviteiten die nog komen gaan en worden schoolontwikkelingen met de ouders/verzorgers gedeeld. De Kyckert beschikt over een website waar informatie te vinden is over het reilen en zeilen van de school. Ook zijn hier de laatste versie van de schoolgids en andere relevante informatie terug te vinden.
De schoolkalender
De schoolkalender is te vinden in Social Schools en op de website. Via de nieuwsbrief informeert de school over eventuele veranderingen en aanpassingen.
Contact met school
Communicatie met de ouders vindt vooral plaats via het oudercommunicatieplatform Social Schools. Voor of na schooltijd kunnen ouders ook telefonisch contact met de school opnemen.
Gescheiden ouders
De vorderingen van een kind worden in eerste instantie met de verzorgende ouder besproken. De Kyckert wil de communicatie met de ouders zo goed mogelijk regelen en verzoekt gescheiden ouders overleg te plegen met elkaar over de oudercontacten. Indien één of beide ouders wil(len) afwijken van wat gebruikelijk is, verzoeken wij u dit in overleg met elkaar schriftelijk aan de school mede te delen.
Wij zijn als school verplicht om desgevraagd informatie te verstrekken inzake belangrijke feiten en omstandigheden aan de niet-verzorgende ouder. Deze verplichting is er niet, wanneer het belang van het kind zich daartegen verzet. Het besluit om geen informatie aan de niet-verzorgende ouder geven, dient wel gebaseerd te zijn op een gerechtelijke beschikking.
Rapporten en portfolio
Op De Kyckert volgen we de ontwikkelingen continue, door middel van bijvoorbeeld de digitale leeromgeving en het portfolio. Hierin zijn ook de resultaten van de Cito-toetsen en de groei in de ontwikkeling zichtbaar gemaakt. Indien een leerling op zijn/haar eigen niveau werkt, wordt dit duidelijk vermeld. Het portfolio wordt met de ouders en de leerling besproken tijdens ouderkindgesprekken.
Als een kind naar het voortgezet onderwijs gaat, wordt er in overleg met de school voor voortgezet onderwijs over de vorderingen en dergelijken gerapporteerd. Het onderwijskundig rapport en de adviezen naar het voortgezet onderwijs worden met de ouders/verzorgers en de leerlingen besproken. Als een leerling tussentijds naar een andere school gaat (bijvoorbeeld bij verhuizing) wordt er een onderwijskundig rapport over de leerling opgesteld en verzonden naar de nieuwe school.
Informatieavond
Na de start van het nieuwe schooljaar worden de ouders uitgenodigd om een avond naar school te komen. Zij kunnen op deze avond kennismaken met de nieuwe leerkracht van de kinderen. De groepsleerkrachten geven informatie over wat de leerlingen in het schooljaar allemaal te wachten staat, hoe er gewerkt wordt en welke methodes er worden gebruik. Tijdens de informatieavond hebben de ouders ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de leerkracht(en).
Gesprek met de leerkracht
Iedere dag is er voor ouders gelegenheid om bij de leerkracht van de kinderen langs te lopen om een korte vraag te stellen, of mededelingen te doen. Wanneer er een gesprek gewenst is omtrent de ontwikkeling van de kinderen dient er een aparte afspraak gemaakt te worden. Voor het maken van een afspraak kan een bericht worden verstuurd via Social Schools. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor of na schooltijd telefonisch contact op te nemen om een afspraak te maken.
Aan het begin van het jaar worden ook de eerste oudergesprekken gepland. In deze gesprekken staat het sociaal welbevinden van de kinderen centraal, met als doel om de kinderen op een zo goed mogelijke wijze te kunnen begeleiden en de ouders te informeren over de vorderingen en de ontwikkeling van uw kind(eren).
Leerlingdossier en inzagerecht van ouders
Ouders hebben als wettelijk vertegenwoordiger van hun kind recht op inzage in het leerlingdossier. Ouders kunnen een afspraak met de school maken om het dossier in te zien. Hierbij is altijd iemand van de school aanwezig in verband met de privacy van andere leerlingen. Ouders mogen een kopie van het leerlingdossier maken. Ouders ontvangen een afschrift van het onderwijskundig rapport wanneer hun kind naar het voorgezet onderwijs gaat.