Op onze school is het de gewoonte dat een klacht direct tussen ouder en leerkracht of andere medewerker van de school wordt besproken. Een snelle oplossing is in het belang van het kind. Leidt dit niet tot een bevredigend resultaat, dan is het mogelijk hierover met de directie te spreken. Is de klacht dan nog niet naar genoegen afgehandeld, dan kan deze worden doorgestuurd naar het bestuur van onze school. Deze kan zo nodig een externe vertrouwenspersoon inschakelen. Tevens kan advies ingewonnen worden bij de interne contactpersoon Clementine Kooloos, die kan helpen bij het vinden van de juiste route van behandeling.
Uitgangspunt is om klachten in goed overleg met de betrokkenen binnen de school op te lossen. Echter, indien het niet mogelijk is om er met de school uit te komen is er een algemene klachtenregeling.
Algemene klachtenregeling.
Het klachtrecht heeft een belangrijke signaalfunctie met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs. De klachtenregeling beoogt te bewerkstelligen dat klachten zoveel mogelijk worden opgelost door de school waar zij zijn ontstaan. De regeling gaat er van uit dat de scholen er, met het oog op de verantwoordelijkheid die zij hebben voor hun functioneren en de mogelijke gevolgen ingeval zij niet goed functioneren, belang bij hebben klachten van leerlingen en ouders zorgvuldig af te wikkelen.
Ingediende klachten kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Zo is denkbaar dat de klachtencommissie van oordeel is dat zij niet de geschikte instantie is om de klacht te behandelen. In dat geval kan de klager worden geadviseerd zich van een ander instrument te bedienen. De gebruikelijke situatie zal echter zijn dat de behandelende instantie de klacht in behandeling neemt en daarover een oordeel uitspreekt. Voorts is het denkbaar dat de behandelende instantie niet tot een oordeel komt over een klacht, hoewel dat redelijkerwijs wel zou moeten gebeuren. In dit laatste geval is het mogelijk de inspecteur bij de klacht te betrekken. Dit op grond van de algemene bevoegdheid die de Inspectie heeft op het punt van het toezicht op de scholen.
Ons schoolbestuur heeft een regeling getroffen voor de behandeling van de klachten.
De regeling vermeldt:
- de instelling van een klachtencommissie, die klachten behandelt
- de wijze waarop de klachtencommissie haar werkzaamheden verricht
- de termijn waarbinnen de klager een klacht kan indienen
- de termijn waarbinnen mededeling plaatsvindt van het oordeel en hoe bij noodzakelijke afwijking van deze termijn wordt gehandeld.
De klachtenregeling ligt ter inzage op school. Op de website http://www.gcbo.nl kunt u terecht voor informatie over de GCBO (Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs), de (klachten)procedures, de samenstelling van de commissies, de wet- en regelgeving en de jurisprudentie.
Vertrouwenspersoon
De externe vertrouwenspersoon hoort ouders die klachten hebben ten aanzien van (betrokkenen bij) de school. Tevens biedt de vertrouwenspersoon emotionele en psychische steun, geeft advies en verwijst eventueel voor hulp naar een instantie. Iemand die last heeft van ongewenst gedrag bespreekt met de vertrouwenspersoon op welke wijze dit kan worden beëindigd en welke stappen hiervoor ondernomen kunnen worden.
Indien de persoon overweegt of besluit een officiële klacht in te dienen kan hij/ zij worden bijgestaan door de vertrouwenspersoon: Praktijk Vrijmoet&Maatman (Liesbeth Maatman en Jantien Vrijmoet) via telefoon: 06-14211146.
De klachtenregeling seksuele intimidatie
Naast de algemene klachtenregeling hebben de scholen in Wassenaar een specifieke klachtenregeling met betrekking tot seksuele intimidatie.
De regeling, geldend voor alle Wassenaarse basisscholen, is opgesteld ter voorkoming en bestrijding van seksuele intimidatie binnen de scholen.
Secretariaat Klachtenregeling seksuele intimidatie Wassenaar, Postbus 26, 2240 AA Wassenaar. Telefoon: 070 5118500