Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Bij ziekte of afwezigheid van de kinderen dient u dit telefonisch te melden. Dit om misverstanden te voorkomen. Wilt u vóór schooltijd bellen tussen 8.00 uur en 8.25 uur? Het telefoonnummer van de school is 058 – 255 25 38.
Bij ziekte of verlof van een leerkracht wordt er vervanging geregeld via het stafbureau van Proloog.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De gebruikelijke redenen om een kind niet naar school te laten gaan zijn ziekte, doktersbezoek en tandartsbezoek. Elk verzuim moet van tevoren worden aangevraagd, óók bezoek aan artsen. Probeer afspraken met de arts/specialist zoveel mogelijk buiten schooltijd te regelen. Een verzoek om verlof kan geweigerd worden. Verzuimt een kind zonder dat verlof is aangevraagd en goedgekeurd, dan wordt dit aangemerkt als ongeoorloofd verzuim. Ongeoorloofd verzuim moet door de school worden doorgegeven aan de Leerplichtambtenaar. Vanaf 5 jaar is een kind leerplichtig. De leerplichtambtenaar zal bij elk ongeoorloofd verzuim een proces verbaal op kunnen maken.
Het indienen van verzoeken om extra verlof
Als u meent in aanmerking te komen voor “gewichtige omstandigheden”, bent u verplicht een schriftelijk verzoek op een daarvoor ontwikkeld format in te dienen bij de directeur. Dit verlof kan nooit gegeven worden als dit een verlenging van een reguliere vakantie betreft. De school bericht vervolgens de ouders. Voorkom teleurstelling en vraag tijdig aan.
Er is wel extra verlof mogelijk op basis van de volgende redenen:
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: maximaal 2 dagen.
- 12 ½- , 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijksjubileum van grootouders: maximaal twee dagen. Bij grootouders is dit meer dan bij ouders omdat er vanuit wordt gegaan dat ouders beter op de hoogte zijn van de verlofmogelijkheden dan de grootouders. Grootouders kunnen bovendien te maken hebben met kinderen uit verschillende vakantieregio’s.
- 25-, 40-, of 50 jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: één dag.
- Ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad van het kind: duur in overleg met de directeur.
- Overlijden van bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad van het kind: duur in overleg met de directeur.
- Verhuizing van gezin: één dag.
- Het vervullen van plichten voortvloeiend uit godsdienst- of levensovertuiging.
- Bij andere dan hierboven genoemde omstandigheden in zeer bijzondere gevallen (geen vakantieverlof).
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?
De leerplichtwet stelt heel duidelijk dat het vakantie onder schooltijd vrijwel onmogelijk is. Alleen als voldaan wordt aan alle drie de volgende voorwaarden kan een schooldirecteur op verzoek extra vakantie toestaan:
1. Als tenminste één van de ouders een beroep heeft met seizoensgebonden werkzaamheden.
2. Als het gezin in geen van de schoolvakanties in één schooljaar met vakantie kan. Dus niet in de voorjaarsvakantie, de meivakantie, de herfstvakantie, de kerstvakantie én de zomervakantie.
3. De extra vakantie valt niet in de eerste twee weken van het schooljaar of aansluitend op een reguliere vakantie.