Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Kan uw kind door ziekte of om een andere reden niet (op tijd) op school zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk aan de leerkracht door. 's Ochtends voor schooltijd, vanaf 8.15 uur, kunt u het bericht van verhindering doorgeven.
Voor vrijaf in gevallen als bezoek aan dokter, ziekenhuis en dergelijke wordt u verzocht om vóór die tijd een briefje mee te geven. Ook in andere, bijzondere gevallen dient eerst toestemming te worden gevraagd aan de directie.
Wilt u afspraken bij tandarts, beugeltandarts, dyslexiespecialist etc. zoveel mogelijk na schooltijd plannen?
Het is heel hinderlijk wanneer plotseling meerdere leerlingen uit een groep ontbreken in verband met instructie, toetsen, enzovoort.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Luxe verzuim
Verlof buiten schoolvakanties. De directeur van de school mag slechts éénmaal per schooljaar vakantieverlof verlenen voor maximaal 10 schooldagen. De directeur mag geen vakantieverlof verlenen in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Vakantieverlof mag alleen worden verleend wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders waardoor het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Het moet zo zijn dat de ouder het merendeel van zijn/haar inkomen slechts in de zomervakantie kan verdienen. Werkomstandigheden zoals uitval, planning, onderbezetting en bedrijfs- of gezinsomstandigheden passen niet in het begrip specifieke aard van het beroep. Aan de leerplichtambtenaar kan advies worden gevraagd.
Procedure:
- U dient vakantieverlof schriftelijk minimaal 8 weken tevoren aan de directeur van de school te vragen door middel van het vakantie- en verlofformulier dat op school aanwezig is of via de website in te vullen is. Een werkgevers- of zelfstandige verklaring waaruit blijkt dat er sprake is van de specifieke aard van het beroep, dient te worden bijgevoegd.
- De directeur van de school neemt de aanvraag in behandeling. Indien nodig vraagt hij/zij de ouders om de aanvraag te verhelderen.
- De directeur van de school neemt een schriftelijk besluit.
- Ouders hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken bezwaar in te dienen bij de directeur.
Verlof in geval van gewichtige omstandigheden
Onder gewichtige omstandigheden verstaat de Leerplichtwet omstandigheden die buiten de wil van de leerling en / of ouders plaatsvinden. Aan de leerplichtambtenaar kan advies worden gevraagd.
Omstandigheden die in aanmerking komen voor extra verlof:
- Verhuizing (maximaal 1 dag);
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad binnen de woonplaats (maximaal 1 dag) of buiten de woonplaats (maximaal 2 dagen);
- 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (maximaal 1 dag);
- 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders (maximaal 1 dag);
- Ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (periode in overleg met de directeur);
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad (maximaal 4 dagen);
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad (maximaal 2 dagen);
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de derde en vierde graad (maximaal 1 dag);
- Naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen met uitzondering van vakantieverlof en/of deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband.
Procedure:
- Ouders dienen vooraf of uiterlijk binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering een aanvraag schriftelijk in door middel van het verlofaanvraagformulier dat op school aanwezig is;
- Bij een aanvraag voor meer dan 10 dagen zendt de directeur de aanvraag door naar de leerplichtambtenaar (het gaat hierbij om omstandigheden waarbij sprake is van een medische of sociale indicatie);
- De directeur van de school neemt de aanvraag in behandeling. Indien nodig vraagt hij/zij de ouders om de aanvraag te verhelderen;
- De directeur neemt een schriftelijk besluit;
- Ouders hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken bezwaar in te dienen bij de directeur.
Bezwaar
Tegen beslissingen van de directeur en de leerplichtambtenaar over leerplichtzaken kunt u een bezwaarschrift indienen. Informatie is bij de gemeente te verkrijgen.
Overtreding
Wie zich niet aan de leerplichtwet houdt, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit. Hiervan kan proces-verbaal opgemaakt worden, wat kan leiden tot een boete of hechtenis.