Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden van de leerlingen kan via ons communicatieplatform Social Schools of telefonisch tussen 7.45 uur en 8.30 uur.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aanvragen
Alleen bij bijzondere gelegenheden kunt u een vrije dag voor uw kind aanvragen. Deze gelegenheden zijn wettelijk vastgesteld. Wanneer u dit wilt, kunt u een formulier met verzoek tot vrijstelling schoolbezoek invullen, dat op school of op de website verkrijgbaar is. Alleen indien u een wettelijk geldige reden heeft, mogen wij uw kind vrijstelling van schoolbezoek verlenen. Daarbuiten mag de school geen toestemming geven. Bij overtreding is de school verplicht de leerplichtambtenaar in te lichten en kan de leerplichtambtenaar een proces-verbaal opstellen.
Het Ministerie van Onderwijs stelt de zomer-?en kerstvakantie vast. Voor de overige vakanties geeft het ministerie een aanbeveling. De gezamenlijke besturen in de regio maken daarover definitieve afspraken die kunnen afwijken van de aanbevelingen. Het kan dus best zijn dat scholen voor voortgezet onderwijs of in een naburige gemeente een andere herfst-, voorjaars-, of meivakantie hebben. Op onze kalender en de website staan de vakanties zoals die in Waddinxveen (en vaak ook de nabije omgeving) gelden. We vragen u daar rekening mee te houden.
Informatie van de leerplichtambtenaar
Ieder schooljaar ontvangt de directie een aantal verzoeken van ouders voor verlof buiten de schoolvakanties om. De Leerplichtwet stelt nadrukkelijk dat het niet is toegestaan aan individuele leerlingen vakantiedagen te verlenen buiten het normale rooster om. Slechts in uitzonderlijke situaties is de schooldirecteur bevoegd om verlof (maximaal 2 weken) onder schooltijd te verlenen.
Voorwaarden:
- Indien vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders vakantie in een schoolvakantie niet mogelijk is, zoals seizoensgebonden werk. Het moet redelijkerwijs voorzien zijn dat een vakantie in de schoolvakanties tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Voorbeelden hiervan zijn een strandtenthouder of een eigenaar van een dierenpension etc.
-?Het verlof is bestemd voor de enige gezamenlijke vakantie in dat schooljaar.
-?Het verlof valt niet in de eerste 2 weken van het schooljaar.
In welke gevallen wordt geen vakantieverlof verleend:
-?familiebezoek in het buitenland;
-?vakantie in een goedkope periode,
-?een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan;
-?eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
-?verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
Een verlofaanvraag dient 8 weken van te voren schriftelijk aangevraagd te worden bij de directie. Hiervoor zijn speciale aanvraagformulieren beschikbaar op de website en op school.
Verlof wegens gewichtige omstandigheden
In onderstaande situaties kan de schooldirecteur verlof verlenen:
-?Voor het bijwonen van de huwelijksvoltrekking van bloed-?of aanverwant tot en met de 3e graad; in Nederland maximaal 1-2 schooldagen in het buitenland maximaal 5 schooldagen.
-?Bij overlijden van bloed-?of aanverwant; in de 1e graad maximaal 5 schooldagen in de 2e graad maximaal 2 schooldagen in de 3e en de 4e graad maximaal 1 schooldag. In het buitenland: 1e t/m 4e graad maximaal 5 schooldagen.
-?Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed-?of aanverwant tot en met de 3e graad.
-?Bij 25, 40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12 ½, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouders.
Maximaal 1 schooldag
-?Voor verhuizing: maximaal 1 schooldag;
-?Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: geen maximale termijn.
Religieuze feestdagen
Ouders die gebruik willen maken van verlof in verband met godsdienstige of levensovertuiging verbonden verplichtingen dienen dit minimaal 2 dagen van tevoren te melden bij de directeur van de school. Voor het toekennen dient de religieuze kalender te worden gevolgd. Hierbij moet gedacht worden aan bijv. Suikerfeest en Offerfeest. Voor religieuze feestdagen wordt 1 dag verlof gehanteerd.
Routing ongeoorloofd verzuim
Indien ouders hun kind(eren), laten verzuimen door onder schooltijd op vakantie te gaan is school verplicht hiervan melding (luxe verzuim) te doen bij de leerplichtambtenaar. Deze maakt in opdracht van het Openbaar Ministerie proces-verbaal op. Door het OM wordt een geldboete opgelegd. Indien er eerder proces-verbaal voor luxe verzuim is opgemaakt zal bij herhaling een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen volgen.
Leerplichtambtenaar: K. Notenboom, [email protected]