Kleurrijk

Jacob Catslaan 3 2741 XL Waddinxveen

Schoolfoto van Kleurrijk

Het team

Toelichting van de school

Het team

Ons team bestaat uit een IB-er, die samen met de directeur het managementteam vormt. De directeur is eindverantwoordelijk voor de gang van zaken op school. Daarnaast leerkrachten, onderwijsassistenten, en een administratief medewerker. Het team wordt regelmatig aangevuld met studenten, die vanuit hun studie praktijkervaring kunnen opdoen in het onderwijs.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

De vervanging bij verlof van een personeelslid wordt intern geregeld. Is dit niet mogelijk dan wordt er indien beschikbaar een inval-leerkracht gevraagd. Mocht dit niet lukken, krijgen de kinderen vrij. Er wordt altijd opvang geboden voor de kinderen die dat nodig hebben. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Jonge kinderen leren van nature door te spelen in betekenisvolle situaties die aansluiten bij hun belevingswereld. De thema's zijn elk jaar verschillend en worden samen met de kinderen opgezet en uitgewerkt: denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, een tuincentrum of een dierenartsenpraktijk. Zo voelen kinderen zich betrokken en nemen ze actief deel aan het leren.tot In de thema's verwerken we de doelen uit de diverse leerlijnen.De leerkrachten houden de ontwikkeling van de kinderen bij door observatie. We kijken hierbij wat een kind kan met behulp van de leerkracht tijdens een begeleide activiteit, met andere kinderen en zelfstandig. We noteren deze gegevens in het leerlingvolgsysteem Kleuter in beeld. Daarnaast gebruiken we de leerlijnen van Kleuter in beeld, om bij te houden welke doelen kinderen behaald hebben en bij welke ze nog extra ondersteuning nodig hebben. De leerkrachten vervullen een cruciale rol door op basis van deze observaties een passend onderwijsaanbod te ontwerpen dat de kinderen prikkelt om zich blijvend verder te ontwikkelen.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school


Onderwijsaanbod: Kerndoelen en referentieniveaus

De overheid geeft in 58 kerndoelen aan wat het leerstofaanbod in acht jaar moet zijn, zoals toegelicht in paragraaf 1.4. Kerndoelen brengen dus een inspanningsverplichting voor de leerkrachten met zich mee. De kerndoelen garanderen binnen het onderwijs een breed en gevarieerd aanbod, zorgen voor een duidelijke aansluiting bij het voortgezet onderwijs en vormen tegelijk een algemeen, landelijk kwaliteitskader. Meer info: http://tule.slo.nl

De kerndoelen zijn uitgewerkt in leerlijnen met tussendoelen voor taal en rekenen op twee niveaus: het fundamentele niveau (F) en het streefniveau (S). De referentieniveaus geven handvatten voor een passende opbrengst verplichting voor de leerling. De referentieniveaus 1F en 1S beschrijven de doelen voor de basisschool en geven precies aan wat de leerlingen eind groep 8 moeten kennen en kunnen. Bron: http://www.taalenrekenen.nl/referentiekader/niveauopbouw/

De methodes hebben deze referentieniveaus verwerkt in het leerstofaanbod en houden op die manier rekening met de verschillen tussen kinderen. Ook de Centrale Eindtoets die afgenomen wordt in groep 8, toetst de verschillende onderdelen voor taal en rekenen op referentieniveaus. U kunt op de rapportage van de Eindtoets dus per reken- en taalonderdeel zien of uw kind op 1F of 1S niveau heeft gescoord.

Voor de uitwerking van de kerndoelen zie: Uitwerking kerndoelen

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

We bieden onderwijs en opvang aan 0 tot en met 12/13 jarigen kinderen.

We streven ernaar om inclusief onderwijs te bieden. Leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte willen we (al dan niet in samenwerking met een externe partij) graag passend onderwijs bieden. Dit gaat uiteraard in samenspraak met de ouders. In het SOP (School Ondersteunings Profiel) vindt u een uitwerking van hoe we de ondersteuning intern op Kleurrijk organiseren, wat we wel en niet kunnen bieden.

Onze school is onderdeel van het Samenwerkingsverband Midden-Holland. In een samenwerkingsverband werken reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs in een regio samen. Zo maken zij afspraken over welke begeleiding de reguliere scholen bieden, welke leerlingen een plek krijgen in het speciaal onderwijs en hoe de ondersteuningsmiddelen worden verdeeld. Vervolgens worden deze afspraken vastgelegd in het ondersteuningsplan.

Voor meer informatie: https://www.swv-vo-mhr.nl/ 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Kleurrijk staat voor inclusief onderwijs. Samen met ouders en eventueel externe partijen wordt voor de start van ieder schooljaar gekeken naar de behoeften van de leerling en de mogelijkheden van de school wanneer de leerling extra ondersteuningsbehoeften heeft. 

De komende periode is onze ambitie het aanbod voor meer-en hoogbegaafdheid en NT2 te verruimen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Kinderdagverblijf

Ons kinderdagverblijf is gevestigd in christelijke basisschool Kleurrijk en gezamenlijk vormen wij IKC Kleurrijk. Kinderen van 0-13 jaar kunnen bij ons spelen, ontdekken en zich ontwikkelen op de verschillende groepen.

De binnen- en buitenruimtes zijn ingericht naar leeftijd, zodat zowel baby’s als peuters veilig kunnen spelen en bewegen met voor hen geschikt speelmateriaal. In deze rijke speel-leeromgeving krijgen kinderen alle ruimte en ondersteuning om zich optimaal te ontwikkelen.De kinderen spelen elke dag buiten. Onze buurt is kindvriendelijk en rustig, zodat uw kind heerlijk kan spelen, maar ook tot rust kan komen. We doen met de kinderen leuke activiteiten en spelletjes buiten.

Spelen en tuinieren bij kinderdagverblijf in Waddinxveen

Op de groepen hebben we verschillende hoeken gecreëerd waar kinderen kunnen spelen, zoals bouw- en poppenhoeken. Naast de school bevindt zich een grote moestuin, waar we geregeld met de kinderen heen gaan om gezellig te tuinieren en uitleg te geven over gezonde voeding. Ook mogen de kinderen helpen met het voeren van de kippen en eenden.

Activiteiten

Naast lekker binnen en buiten spelen, vinden de kinderen het leuk om te knutselen en maken we regelmatig gebruik van de gymzaal op school. Wij maken tevens gebruik van de gymzaal om uitdagende activiteiten te doen met de peuters, vooral met regenachtig weer is dit een ideale uitkomst.

Thema’s

Maandelijks hebben wij een nieuw thema met ontwikkelingsgerichte activiteiten op de groep, zodat kinderen zich blijven ontwikkelen. Onze medewerkers zetten met elkaar een activiteitenprogramma op aan het begin van de maand waarin alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen.

Drie groepen

Wij bieden ruimte voor twee groepen (0-4 jaar) met een maximum van 12 kinderen per groep, genaamd Regenboogjes en Zonnestraaltjes. De derde groep is voor kinderen van 2 tot 4 jaar: Maneschijntjes en heeft maximaal 14 kinderen.

Lekker bewegen

Wij vinden de gezondheid van uw kind belangrijk en stimuleren kinderen om goed in beweging te blijven. Dit doen wij elke dag middels een beweegkwartier. Daarnaast bereiden wij 3+ kinderen voor op de basisschool door een 3+ activiteit met ze te doen.

Gezonde voeding voor baby’s en peuters

Voor de allerkleinsten bieden wij Nutrilon 1 en 2 aan en Hero 1 en 2. Ouders kunnen borstvoeding meegeven, dan wordt dit opgewarmd en gegeven. In overleg met ouders wordt vanaf 6 maanden aan kinderen brood gegeven, zodat zij kunnen oefenen met eten. Dit wordt dan steeds verder uitgebreid.Tijdens de lunch krijgen de kinderen vanaf 1 jaar volkoren brood met gezond beleg, zoals zuivelspread, kipfilet, 100% pindakaas, appelstroop en humus ook is er keuze uit diverse groentespreads

Terug naar boven