Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Het kan gebeuren dat een leerling ziek is. Dit wordt door ouders 's morgens voor aanvang van de lessen gemeld via Kwieb. Wordt een leerling onder schooltijd ziek, dan nemen wij contact op met de ouders/verzorgers, zodat zij de leerling op kunnen halen of ervoor zorgen dat iemand dat gaat doen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Alle verlofaanvragen dienen bij de directeur, uitsluitend schriftelijk en minimaal zes weken van tevoren (in geval van extra vakantieverlof zelfs twee maanden), en onder vermelding van redenen, te worden ingediend. De aanvraagformulieren kunnen op school worden afgehaald. Alle aanvragen voor verlof zullen aan de regelgeving worden getoetst. Voor verlof in de eerste twee schoolweken mag door de directie geen toestemming worden verleend. Toestemming voor verlof wordt altijd schriftelijk toegekend.
Verlof voor therapie en behandelingen onder schooltijd
Behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie vindt plaats op indicatie, zoals ook logopedie, fysiotherapie of orthodontie. Een bezoek aan deze behandelaars geldt als geoorloofd verzuim. De school mag hier vrij voor geven zonder dat daarbij aangetoond hoeft te worden dat de behandeling te zien is als onderdeel van het onderwijsprogramma. Vrijgeven is niet verplicht. Scholen zijn niet verplicht om kinderen tijdens schooltijd vrijaf te geven. De verantwoordelijkheid voor het verzuim ligt zowel bij de ouders als bij de school.
Afspraken vastleggen
Er is in de MR afgesproken dat de behandeltijd (de behandeling na indicatie) niet boven één uur per week komt. Wij verwachten van ouders dat zij deze tijd niet te boven gaan en /of de behandeling (deels) te organiseren buiten schooltijd. Wanneer ouders en leerlingen de afgesproken maximale behandeltijd overschrijden, vindt verschuiving plaats van geoorloofd naar ongeoorloofd verzuim en kan de leerplichtambtenaar door de school worden ingeschakeld.
Vrijstellen van het deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten
Het bevoegd gezag kan op verzoek van de ouders een leerling vrijstellen van het deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten met uitzondering van de centrale eindtoets of de andere eindtoetsen. Een vrijstelling kan slechts worden verleend op door het bevoegd gezag vastgestelde gronden. Het bevoegd gezag bepaalt bij de vrijstelling welke onderwijsactiviteiten voor de leerling in de plaats komen van die waarvan vrijstelling is verleend.