SSBO Het Zilverlicht

Rembrandtpark 67 5143 GH Waalwijk

  • Tijdens de technieklessen wordt er veel samengewerkt. Gelukkig hoeven we niet op een stoel te blijven zitten!
  • Wij leren niet alleen aan een tafel en uit de boeken, maar ook door te bewegen! Lekker buiten en met elkaar.
  • Vanuit Ik, Ik & jij en Ik & de omgeving leren wij onszelf goed kennen en goed om te gaan met elkaar en de omgeving.
  • Soms krijgen leerlingen extra hulp van een meester of juf van school, maar dit kan ook worden geboden door externe partners.
  • Op onze school zijn we vaak creatief bezig. Handvaardigheid, tekenen, muziek, drama; het komt allemaal voorbij.

In het kort

Toelichting van de school

SBO Het Zilverlicht is een speciale basisschool in Waalwijk met een verbrede toelating. De school hoor bij Stichting Leerrijk.

Wij bieden onderwijs aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Op onze school zitten leerlingen uit Waalwijk en omringende dorpen. Het Zilverlicht ligt in een rustige woonwijk in een groene omgeving en heeft 3 speelpleinen en een eigen gymzaal. Die ruimte buiten en een grote aula in het hart van de school komen goed van pas als wij aan de slag gaan met betekenisvol en bewegend leren of met vieringen.   

Onze leerlingen hebben extra aandacht nodig op verschillende gebieden. Werken aan het welbevinden en goede leerprestaties bij onze leerlingen wordt elke dag gedaan door ons gemotiveerd, enthousiast en kundig team. Samen met u als ouder(s)/verzorger(s) (en hulpverleners als dat nodig is) zorgen wij voor een fijne schooltijd en een passende uitstroom naar het voorgezet onderwijs.  

Wij kijken uit naar een prettige samenwerking met u!  

Team SBO Het Zilverlicht 

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Verbrede toelating (SBO+)
  • Bewegend Leren
  • Betekenisvol Leren
  • Werken vanuit leerlijnen
  • Brede samenwerking

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Rechts is te zien hoeveel leerlingen er op 1 oktober op onze school ingeschreven stonden.

Gemiddeld komen er zo'n 150 leerlingen op onze school.   

Zoals u kunt zien hebben we de laatste jaren wat minder leerlingen dan voorheen. Dat komt door de invoering van passend onderwijs. Door het inzetten van bv. extra hulp kunnen kinderen langer op de reguliere basisschool blijven. Daardoor komen er minder leerlingen naar het speciaal basisonderwijs. 

Het is bij ons op school heel normaal dat leerlingen tussentijds instromen. Soms stromen er ook tussentijds leerlingen uit naar een andere plek die meer passend is. Dat zorgt ervoor dat ons leerlingenaantal wisselt tijdens het schooljaar. 

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
145
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Preventief

Het Zilverlicht voert een actief sociaal veiligheidsbeleid waarin preventie een grote rol speelt. In de visie van het Zilverlicht is een goed preventief beleid nodig om incidenten tot een minimum te beperken. Op het Zilverlicht zijn de verantwoordelijkheden rondom sociale veiligheid verdeeld onder verschillende medewerkers. Wij bieden activiteiten op preventief en curatief gebied die worden gemonitord en gecoördineerd door het kernteam sociale veiligheid. Zie bijlage bij schoolveiligheidsplan.

Onveiligheid in de thuissituatie 

Kinderen kunnen het makkelijkst tot leren komen als zij geen zorgen hebben. Soms hebben kinderen echter wel zorgen. Bijvoorbeeld over de gezondheid of het geluk van de mensen om hen heen of de financiën. Als er incidenten zijn in de thuissituatie of wanneer de school aan het kind merkt dat het zorgen over de thuissituatie heeft, werkt de school met de ouders en met verschillende organisaties samen om de situatie op te lossen. Daarvoor zijn vastgestelde procedures, zoals de systematiek van Handle with Care en de Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling. 

Handle with Care 

Via het systeem Handle with Care ontvangt de school een signaal als er bij een incident in de thuissituatie de politie betrokken is geweest. In dit signaal wordt geen verdere informatie gegeven. De functie van het signaal is dat de school direct bij binnenkomst extra aandacht kan hebben voor het kind. Handle with Care is een samenwerking tussen de politie, Veilig Thuis, leerplicht en basisscholen. 

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling 

Soms signaleren medewerkers van de school dat het in de thuissituatie niet goed loopt of dat het kind onveiligheid ervaart. In dit geval past de school de meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling en toe. In deze meldcode staan vijf stappen beschreven die de school consequent uitvoert. Een van de stappen is dat de signalen met de ouder(s) van het kind worden besproken. 

Meldplicht seksueel misbruik  

Bij een vermoeden van seksuele intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik door een medewerker, hebben de school en het schoolbestuur een meld- en overlegplicht met de vertrouwensinspecteur van de onderwijsinspectie. Heeft u een vermoeden van seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag of misbruik? Bespreek het met de directeur van de school. De directeur luistert naar uw zorgen. Op basis van dit gesprek worden passende vervolgacties uitgezet.  

Bij vragen over de procedures 

Voor vragen over hoe de school handelt bij signalen van onveiligheid in de thuissituatie, kan u terecht bij de intern begeleider van de school. Ook kan u informatie over de meldcode en de meldplicht hier te vinden. (https://www.schoolenveiligheid.nl/po-vo/kennisbank/meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling/)

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Binnen onze school werken wij met vele partners samen. De belangrijkste zijn de ouders. Meerdere keren per jaar gaan wij met hen in gesprek over de ontwikkeling van hun kind. We verwachten samenwerking en steun van de ouder(s)/ verzorger(s) zodat we samen een krachtige drie-eenheid vormen (kind-ouders-school). We zien ouders als deskundige over hun eigen kind. Vanuit een positieve houding willen we werken aan een vertrouwensband, een goede afstemming van aanpak. We verwachten ook van ouders een positieve en constructieve houding.

Andere partners zijn.....

Fysio Totaal Waalwijk: Wanneer een kind op het gebied van motorische en/of zintuiglijke ontwikkeling ondersteuning nodig heeft, kan kinderfysiotherapie helpend zijn. Voor leerlingen op onze school werken wij intensief samen met Fysio Totaal Waalwijk. Zo nodig komen zij op school voor behandeling en adviezen aan de leerkracht. 

Expertisecentrum De Kracht: zij kunnen op vraag meedenken in een hulpvraag over een leerling en hier ook begeleiding voor geven. Ook begeleiden ze onze leerkrachten bij allerlei vraagstukken en doen soms onderzoek bij een leerling. Samen met een van onze collega's verzorgen ze ook de 'ik en jij training'.
Daarnaast maken we ook gebruik van de expertise van OC Leijpark wanneer het gaat over leerlingen met een motorische en/of medische hulpvraag. 

Psychomotorische therapie (PMT): We werken samen met verschillende praktijken. Sommigen huren bij ons de gymzaal. Dan krijgt het kind op school therapie. Er wordt gewerkt aan sociaal emotionele doelen door middel van bewegen. 

Leerplicht: Als het gaat over verzuim werken we samen met leerplichtambtenaren uit verschillende gemeentes. Dit gaat om de gemeente Loon op Zand, Waalwijk en Heusden. Met elkaar bespreken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle leerlingen naar school komen en niet te veel lessen missen. 

Jeugdagent/wijkagent: als er zorgen zijn rondom de veiligheid, grensoverschrijdend gedrag of ander gedrag wat gevaar oplevert, dan kunnen wij overleggen met de politie. Zij komen ook op onze school voor voorlichting over bijvoorbeeld vuurwerk of omgaan met social media. 

Veilig Thuis: Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Als wij hiermee te maken krijgen via een leerling kunnen we met hen bellen. De medewerker van veilig thuis zet samen met ons alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met ons welke hulp er nodig is.

Jeugdarts/jeugdverpleegkundige: als er vanuit school vragen zijn rondom (met name) de medische kant rondom een leerling (denkt u aan zindelijkheidsproblemen, eetproblemen, etc.) dan kunnen we advies vragen aan de jeugdarts of -verpleegkundige. 

Diverse praktijken voor onderzoek en/of behandeling: Soms is er meer onderzoek nodig bij een leerling. Dan kan onderzoek helpen. Diverse bureaus in de regio werken met ons samen. Ook als het gaat om behandeling. We gaan dan regelmatig samen om tafel om te kijken waar we elkaar aanvullen. Alles om de leerling een stapje verder te brengen.

Als we met een externe partij willen samenwerken rondom een leerling, zullen wij altijd de ouder(s)/verzorger(s) informeren en betrekken.

Terug naar boven