Openbare Basisschool de Hoef & Hugo

postadres: Burg. Teijssenlaan 33 5142 PG Waalwijk

  • Leren en spelen zijn aspecten, die een goede ontwikkeling bevorderen
  • Vanaf groep 1 laten leerlingen hun talenten zien. Elke vrijdagmiddag een feestje voor alle kinderen !
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Hoef & Hugo
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Hoef & Hugo
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Hoef & Hugo

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Obs de Hoef & Hugo bestaat uit twee locatie. De resultaten op de eindtoets die we op deze pagina presenteren bestaan uit de gezamenlijke resultaten van beide locaties. Voor de eindtoets in groep 8 gebruiken we Route 8. 

Vooral in groep 8 wordt er gesproken over het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt met de leerlingen in de klas, maar ook met de ouders. Ouders krijgen informatie over de VO scholen in de regio en hoe zij de beste school voor hun kind kunnen kiezen. De school adviseert ouders van kinderen in groep 8 om samen met kun kind de scholen voor VO tijdens de infodagen te bezoeken. Deze dagen worden aangekondigd in de lokale weekbladen, via het oudercommunicatie-app van de school en middels posters op school.  

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Leerlingvolgsysteem

We willen graag dat elk kind dat op onze school begint, deze ook op een verantwoorde manier af kan maken. Dit houdt in dat we de ontwikkeling van de kinderen goed volgen om zo precies mogelijk te weten wat een kind nodig heeft aan begeleiding. Aan de hand van observaties, methodegebonden toetsen en niet methodegebonden toetsen (leerlingvolgsysteem) wordt (evt. met de interne begeleider) bekeken of het kind al dan niet extra verrijkings- of herhalingswerk nodig heeft en in welke vorm dit kan worden gegeven. 

Alle leerlingen op OBS de Hoef & Hugo worden regelmatig getoetst. We onderscheiden methode gebonden toetsen en Cito-toetsen. Cito-toetsen worden vanaf groep 3 afgenomen. Er zijn kinderen die op grond van testen een aangepaste toets mogen maken. Dit is altijd in overleg met de IB-er, leerkracht en ouders/verzorgers. Deze toetsen worden afgenomen door de leerkracht en nagekeken. De resultaten worden besproken met de IB-er. De scores van spelling en rekenen van leerlingen met een IV- of V-score, worden geanalyseerd. In een groepsplan wordt aangegeven wat de niveaus in de groepen zijn en welke hulp de leerlingen specifiek nodig hebben. Die hulp wordt in de groep gegeven door de eigen leerkracht. De resultaten zijn terug te vinden in een grafiek. Die worden bij de rapporten in de map gedaan en worden met ouders/verzorgers besproken.  

Ook krijgen kinderen toetsen n.a.v. de methodes die gevolgd worden in de klas, de zogenaamde methodegebonden toetsen. In groep 6, 7 en 8 krijgen kinderen de stof van de behandelde lessen van wereldoriëntatie mee naar huis om te leren. Ook krijgen ze in groep 7 en 8 nog ander huiswerk mee. Dit ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

De rol van de IB-er: de functie van de intern begeleider (IB-er) bestaat uit het coördineren en begeleiden van de zorg binnen de school. Wanneer een leerkracht of een ouder zorgen heeft m.b.t. de ontwikkeling van een kind, op didactisch- en/of sociaal-emotioneel gebied en dit zelf niet kan oplossen wordt de IB-er ingeschakeld. Samen wordt dan naar een oplossing gezocht. Het coördineren en begeleiden is vooral gericht op de leerkracht en/of de ouder met de hulpvraag. In enkele gevallen gaat de IB-er kortdurend met de individuele leerling in gesprek.      

Leerling- en groepsbesprekingen: de groepsleerkracht heeft vier keer per jaar een gesprek met de IB-er. Dit zijn leerling- en groepsbesprekingen.   Bij een leerlingbespreking gaat het over de individuele leerlingen in de groep waarover zorgen bestaan op één of meerdere van de ontwikkelingsgebieden. Bij een groepsbespreking is het gesprek gericht op de hele groep of een deel daarvan. Hierbij staat de keuze en verantwoording van het te volgen leerprogramma centraal.  

Zorggesprekken met ouders en leerkrachten: indien uit de leerling- of groepsbespreking blijkt dat er meer zorg nodig is, worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek op school. Ouders, leerkracht en IB-er bekijken samen de ontwikkeling van de leerling en stemmen de zorg die nodig is af.   Het kan zijn dat de observaties en de toets gegevens onvoldoende zicht geven op de ontwikkeling of het functioneren van de leerling. Aanvullend onderzoek door een extern bureau kan dan wenselijk zijn. De bekostiging van deze onderzoeken loopt zoveel mogelijk via de gemeente. Is dit niet het geval, dan komen de kosten voor rekening van de ouders.

Toetsing

Op OBS de Hoef & Hugo volgen we de gehele ontwikkeling van alle leerlingen. Dit om zo helder mogelijk in beeld te hebben waar iedere leerling staat en wat zij nodig hebben om te kunnen groeien binnen hun eigen kunnen en mogelijkheden. Dit volgen doen we onder anderen door het afnemen van verschillende toetsen. We onderscheiden methodegebonden toetsen en niet-methodegebonden toetsen. De afspraken omtrent het afnemen van deze toetsen, zijn vastgelegd in kwaliteitskaarten.

Niet-methodegebonden toetsen

  • In groep 1 en 2 wordt er gevolgd via het ‘KIJK! Observatie en Registratiesysteem’.
  • In groep 3 t/m 8 wordt er gevolgd middels ‘Cito leerling in beeld’.
  • In groep 8 wordt de eindtoets ‘Route 8’ afgenomen. Er zijn leerlingen die op grond van afgenomen onderzoeken een aangepaste toets mogen maken. Dit is altijd in overleg met de intern begeleider, leerkracht en ouders/verzorgers.

Methodegebonden toetsen

Ook krijgen leerlingen toetsen n.a.v. de methodes die gevolgd worden in de klas, de zogenaamde methodegebonden toetsen. In groep 6, 7 en 8 krijgen leerlingen de stof van de behandelde lessen van wereldoriëntatie, Topo en taal mee naar huis om te leren, dit wordt ook getoetst.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Om tot een goed advies te komen wordt jaarlijks een adviescommissie samengesteld bestaande uit leerkrachten van groep 7, leerkrachten van groep 8, de intern begeleider en een lid van het managementteam. Dit team bestudeert de gegevens die we van een leerling hebben en komt zo tot een schooladvies.

Het voorlopig schooladvies wordt aan het einde van groep 7 gegeven. Dit voorlopige schooladvies wordt aan ouders gegeven tijdens een oudergesprek aan het einde van het schooljaar. Met dit voorlopige advies geven we als school aan welke type voortgezet onderwijs wij op dat moment het meest geschikt vinden voor het kind. De ouders van de groepen 7 ontvangen voor dit gesprek tijdig een uitnodiging. Het moment van het definitieve schooladvies zal in groep 8 plaatsvinden in de maand februari. In dat gesprek horen ouders welk type voortgezet onderwijs de school voor hun kind definitief adviseert. Het schooladvies baseren we op de totale schoolontwikkeling van de leerling. 


Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij willen een school zijn waar onze leerlingen zich veilig, gerespecteerd en geaccepteerd voelen. Elk kind wordt gezien. De school is een gemeenschap waar kinderen van en met elkaar kunnen leren en leerkrachten kinderen verder helpen om later in het vervolgonderwijs en de maatschappij te kunnen functioneren. We bieden kinderen alle mogelijkheden om hun persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen. De school zien we als oefenplaats voor de snel veranderende maatschappij.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Vertrouwen
  • Ontplooiing
  • Kwaliteit

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven