Openbare Basisschool de Hoef & Hugo

postadres: Burg. Teijssenlaan 33 5142 PG Waalwijk

  • Leren en spelen zijn aspecten, die een goede ontwikkeling bevorderen
  • Vanaf groep 1 laten leerlingen hun talenten zien. Elke vrijdagmiddag een feestje voor alle kinderen !
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Hoef & Hugo
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Hoef & Hugo
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool de Hoef & Hugo

Het team

Toelichting van de school

Op onze website kunt u ons team en de diverse functies / taken terugvinden.

NB: Bij ziekte- en zwangerschapsverlof worden de vaste groepsleerkrachten vervangen. Hierover informeren wij u steeds tijdig via onze oudercommunicatie app. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Wanneer een leerkracht in verband met ziekte of om andere redenen geen les kan geven, zoeken we naar een vervangende leerkracht. Via vervangingsmanager Driessen wordt er vanuit de vervangingspoule een invalleerkracht geregeld. Soms zijn we in verband met de vervangingsproblematiek, genoodzaakt om groepen op te splitsen. In het uiterste geval moeten we leerlingen naar huis sturen. Samen met ons bestuur hebben wij een protocol opgesteld voor wanneer we kinderen naar huis mogen sturen. Dit protocol is terug te vinden op onze website. 


Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op onze school wordt gewerkt volgens het leerstofjaarklassensysteem. Dat wil zeggen dat leerlingen gegroepeerd worden op leeftijd en in principe de leerstof van dat leerjaar aangeboden krijgen. Niet alle kinderen zijn echter hetzelfde, niet ieder kind heeft evenveel behoefte aan dezelfde instructie. Op OBS de Hoef & Hugo houden we rekening met die verschillen in behoefte. Op onze school werken we ook met combinatiegroepen, enerzijds omdat we daarvoor zelf kiezen, anderzijds omdat de leerlingenaantallen daartoe soms dwingen en het dan de beste oplossing is. Op locatie de Hugo zijn alle groepen gecombineerd, op locatie de Hoef hebben we enkele combinatiegroepen.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Voor de groepen 1 en 2 is er veel aandacht en ruimte voor vrij spel en vrije keuzeactiviteiten. De leerkracht neemt ruimschoots de tijd om de kinderen hierbij te observeren en te begeleiden. Naast de vrije activiteiten zijn er natuurlijk een aantal geleide activiteiten. Aan de hand van de doelstellingen wordt bepaald welke basisbegrippen, sociale activiteiten, liedjes en versjes etc. aan de orde komen. Dit gebeurt meestal rondom een thema.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

In het bovenstaand schema krijgt u een globale indruk van de tijd die we per week aan de verschillende ontwikkelingsgebieden besteden. Deze uren verschillen enigszins per leerjaar. 

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Met een schoolondersteuningsprofiel (SOP) beschrijven wij de ondersteuning die wij leerlingen op OBS de Hoef & Hugo kunnen bieden. We maken daarbij onderscheid tussen basisondersteuning en extra ondersteuning. We gaan daarbij niet uit van de beperkingen van een leerling, maar van wat de leerling nodig heeft om zich zo optimaal mogelijk op onze school te kunnen ontwikkelen. 

Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, beschikt onze school over specifieke deskundigheid. We hebben een onderscheid gemaakt in deskundigheid die wij als school zelf in huis hebben (interne deskundigheid) en deskundigheid die wij, indien nodig, kunnen halen bij het bestuur of van buiten (externe deskundigheid). In hoofdstuk 5 van het SOP brengen wij deze kwaliteit van de deskundigheid in beeld. Bij vragen over de ontwikkeling van hun kind kunnen ouders in eerste instantie altijd terecht bij de eigen groepsleerkracht. De intern begeleiders van onze school coördineren de ondersteuningsbehoefte en staan leerkrachten bij met advies en begeleiding.

Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, kan het nodig zijn extra ondersteuningsvoorzieningen of groepen te organiseren. In hoofdstuk 6 van ons SOP brengen wij deze voorzieningen in beeld en geven wij ons eigen oordeel over de kwaliteit van deze voorzieningen.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Naast de extra hulp in de klas, hebben we op OBS de Hoef & Hugo ook onderwijsassistenten. De onderwijsassistenten begeleiden groepjes kinderen. Dit kunnen kinderen zijn die extra hulp nodig hebben op de stof beter eigen te maken, maar het kunnen ook kinderen zijn die juist wat meer uitdaging nodig hebben. Voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben is er het atelier, waaraan kinderen vanuit beide locaties kunnen deelnemen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Wat is voor- en vroegschoolse educatie?

Onze school biedt voor- en vroegschoolse educatie (VVE) aan. We werken daarbij samen met de peuterspeelzaal / het kinderdagverblijf van Mikz. Op locatie de Hugo maakt Mikz Kinderopvang samen met de school onderdeel uit van Kindcentrum Bloemenoord Kinderopvang en onderwijs onder één dak waardoor samenwerking nog makkelijker wordt. VVE houdt in dat kinderen op jonge leeftijd al meedoen aan allerlei educatieve programma's op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Op een speelse manier worden alle ontwikkelingsgebieden extra gestimuleerd.

De samenwerking tussen Mikz Kinderopvang en OBS de Hoef & Hugo maakt dat de overgang naar de start in groep 1 soepel verloopt. Peuters op locatie Bloemenoord brengen regelmatig een bezoek aan kleutergroepen waardoor ze kennis maken met de leerkracht, de kinderen en het gebouw. In overleg tussen leerkrachten en peuterspeelzaalmedewerksters vindt afstemming van educatief aanbod en de werkwijze plaats. Samen zorgen we voor een warme overdracht aan het einde van de peuterperiode.

Terug naar boven