Openbare Basisschool Ekenrooi

Maximilliaanlaan 1 5583 XG Waalre

  • Op OBS Ekenrooi mogen kinderen laten zien waar ze goed in zijn!
  • Op onze school werken en spelen de kinderen dagelijks samen. Ook spelen en leren ze tijdens buitenlessen in het mooie bos achter de school.
  • We besteden veel aandacht aan een veilige en prettige sfeer in de klas.
  • Wij zijn creatief in denken en in doen.
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Ekenrooi

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Tussenresultaten zijn voor ons van groot belang. Wij bekijken onze data altijd kritisch en duiden op het onderwijsleerproces.

Denk daarbij aan: leerstofaanbod, leertijd, klassenmanagement, didactisch handelen, pedagogisch handelen en het schoolklimaat.

We werken opbrengstgericht volgens 4D: Data, Duiden, Doelen, Doen. Middels groepsbesprekingen worden streefdoelen per groep opgesteld, daarnaast hanteren we vastgestelde schoolnormen. Twee keer per jaar worden de opbrengsten in beeld gebracht en afgezet tegen de streefdoelen, schoolnormen, landelijk gemiddelde en vaardigheidsgroei. Dit wordt geïnterpreteerd door de ondersteuningscoördinator en de leerkrachten. Op groepsniveau worden de gegevens geanalyseerd en dit dient mede ter input van de plannen op de diverse niveaus. De tussentijdse resultaten en eindopbrengsten zijn onderliggend aan de schoolanalyse die een keer per jaar op schoolniveau wordt gemaakt. Van hieruit volgen ook weer prioriteiten die verder uitgewerkt worden binnen het schoolplan en de jaarplannen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Als school wordt het advies zo breed mogelijk gedragen. Bij de adviesbepaling van het onderwijsniveau worden de leerkrachten van de groepen 7 en 8, de ondersteuningscoördinator en de directeur betrokken. 
In groep 7 worden voorlopige adviseringsgesprekken gehouden en in groep 8 de eindadvisering. Via de leerkracht is informatie beschikbaar over alle scholen voor voortgezet onderwijs. Ouders en kinderen kunnen de scholen voor voortgezet onderwijs bezoeken tijdens de open dagen. Deze data worden aan het begin van het schooljaar gemeld aan kinderen en ouders.  
Wij adviseren aan de hand van leeropbrengsten, werkhouding, motivatie, algemene belangstelling, zelfvertrouwen, het nemen van eigen initiatief, doorzettingsvermogen en concentratie van het kind. De kinderen zijn aanwezig bij deze adviesgesprekken. 
Begin maart zijn de aanmeldingen voor het voortgezet onderwijs. De ouders melden (samen met hun kind) het kind aan op de school van hun keuze.  De doorstroomtoets wordt in februari afgenomen. Wanneer het resultaat op deze toets hoger uitvalt dan verwacht, heroverweegt de basisschool het advies en stelt eventueel naar boven bij in overleg met ouders. Dit bijgesteld advies is leidend voor de toelating tot het voortgezet onderwijs. Wanneer het resultaat lager is dan verwacht, blijft het advies staan. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op OBS Ekenrooi werken we dagelijks aan de sociale opbrengsten. Samenwerken, iets voor een ander over hebben, met respect de ander benaderen, trots zijn op jezelf, lekker in je vel zitten. Kortom: "Op school is het fijn!"

Het is van groot belang dat ieder kind zich veilig voelt en binnen zijn/haar eigen grenzen kan ontwikkelen.

Op OBS Ekenrooi wordt je gezien en heb je de kansen om je te laten zien!

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Verbondenheid
  • Veiligheid
  • Vertrouwen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

OBS Ekenrooi scoort een GOED volgens de inspectie van het onderwijs op de volgende onderdelen:

- Didactisch handelen
- Zicht op ontwikkeling
- Samenwerking 

Meer informatie kunt u lezen in het bijgevoegde bestand. 

Terug naar boven