Openbare Basisschool Ekenrooi

Maximilliaanlaan 1 5583 XG Waalre

  • Op OBS Ekenrooi mogen kinderen laten zien waar ze goed in zijn!
  • Op onze school werken en spelen de kinderen dagelijks samen. Ook spelen en leren ze tijdens buitenlessen in het mooie bos achter de school.
  • We besteden veel aandacht aan een veilige en prettige sfeer in de klas.
  • Wij zijn creatief in denken en in doen.
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Ekenrooi

Het team

Toelichting van de school

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Op OBS Ekenrooi zorgen wij voor begeleiding op maat voor alle kinderen, afgestemd op de ondersteuningsbehoeften. In de klas gegeven door de leerkracht en/of leerkrachtondersteuners. Buiten de klas door de rekenspecialist of de meer- en hoogbegaafdheid specialist. De ondersteuningscoördinator is er als sparringpartner voor de leerkrachten. Samen zorgen we voor een fijne school, waarin kinderen kunnen groeien en stralen! 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij vervanging van personeel hanteren we de volgende stappen:
1. Duo-collega wordt gevraagd.
2. Overige parttime leerkrachten worden gevraagd om extra te werken.
3. Inzet leerkrachtondersteuner onder supervisie van directie.
4. Inzetten van ouders/familie met leerkrachtbevoegdheid.
5. Inzetten van OC-er of directie (wanneer de agenda dit toelaat).
6. De groep verdelen over de andere groepen.
7. In het uiterste geval moet een klas thuisblijven. 

Gezien de tekorten op de arbeidsmarkt zijn we genoodzaakt om de vervangingen zoveel mogelijk met eigen personeel op te vangen. Voor ons staat kwalitatief goed onderwijs blijven bieden aan alle leerlingen voorop. Door de flexibiliteit en inzet van het personeel is er nog geen klas thuis gebleven. 
Bij vervanging worden ouders tijdig op de hoogte gesteld via Parro. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op OBS Ekenrooi hanteren we het leerstofjaarklassensysteem. Dit betekent dat de leerlingen op basis van leeftijd zijn gegroepeerd. 
Binnen de groepen wordt differentiatie geboden op drie niveaus en waar nodig op individueel niveau.
In de ochtenden worden de instrumentele vakken aangeboden als rekenen en spelling. Deze vakken worden zowel in de klas gegeven maar ook als buitenles. Zo krijgen ze de stof op verschillende manieren aangeboden.
In de middag komen de zaakvakken en de creatieve vakken aan bod. Hierbij wordt gewerkt aan de presentatie vaardigheden, oplossingsgericht werken en samenwerking.
De groepen 1/2 werken vanuit de betekenisvolle context tijdens spel- en werklessen. De leerlingen spelen en werken doelgericht in de zone van de naaste ontwikkeling. 
Om ons onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven, zijn er specialisten, leerkrachten en leerkrachtondersteuners aanwezig in de school. Zij ondersteunen waar nodig. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Kleuters ontwikkelen zich vanuit de intrinsieke motivatie en via de weg van de ‘zone van de naaste ontwikkeling’. Wij kijken naar het kind, waar het zich bevindt in zijn/haar ontwikkeling en proberen ze uit te dagen door de lat steeds weer op een hoger niveau te leggen. 
Tijdens het spelen zijn de hersenen actief en vormen zich nieuwe verbindingen. Vanuit de betekenisvolle context tijdens spel krijgen sociale-, motorische-, taal- en rekenvaardigheden direct de kans om te integreren. Hierbij vinden wij het belangrijk dat de leeromgeving zo ingericht is dat er voor ieder ontwikkelniveau iets te beleven is, een omgeving die creatief uitdagend is met volop experimenteerkansen. Een omgeving die tegelijk ook veiligheid biedt door voorspelbare vaste hoeken. 

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

OBS Ekenrooi geeft onderwijs aan leerlingen in de basisschoolleeftijd. Binnen onze reguliere schoolomgeving proberen wij zo veel mogelijk aan te sluiten bij de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften voor kinderen. Dit doen wij op zowel individueel niveau als op groepsniveau.
Door onze vaste zorgstructuur kunnen we vroegtijdig signaleren en hierop onze verschillende specialisten inzetten. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Op OBS Ekenrooi volgen we continu de ontwikkeling van de kinderen. We sluiten aan bij de zone van de naaste ontwikkeling. 
Door het maken van een analyse van onze populatie, weten we waar de behoeften liggen van de kinderen en waar wij als school verder in willen ontwikkelen. 

We blijven ons ontwikkelen op vlak van meer- hoogbegaafdheid. Daarnaast is er meer instroom van leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond. Dit vraagt van ons professionalisering op NT2-gebied. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Kinderen met een risico op achterstanden krijgen via speciale programma's extra aandacht voor hun ontwikkeling. Deze voorschoolse en vroegschoolse programma's worden aangeboden door de peuterspeelzaal of de kinderopvang. Op deze manier zorgen zij ervoor dat kinderen met een goede basis van start kunnen gaan op onze basisschool. 

Terug naar boven