Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is, horen we dat graag vóór schooltijd. Dit kan telefonisch of via de Klasbord app.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Bij de directeur kan een verlofformulier worden aangevraagd. Dit moet minstens 6 weken van te voren worden aangevraag
De leerplichtwet
Net als in vele andere landen in de wereld kent Nederland een leerplichtwet. In deze wet dat staat omschreven dat alle kinderen in Nederland vanaf 5 jaar tot en met het schooljaar waarin ze 16 worden verplicht naar school moeten. Dit geldt in Nederland dus voor alle leerlingen die in het basisonderwijs zitten en voor het grootste deel van de middelbare scholieren. De ouders dienen ervoor te zorgen dat de leerlingen de school bezoeken. Als de leerlingen 12 jaar of ouder zijn worden zij voor dit geregeld schoolbezoek medeverantwoordelijk gehouden. De directeur van de school heeft meldplicht naar de leerplichtambtenaar als leerlingen niet op school verschijnen, zonder dat hier goede redenen voor zijn. De leerplichtambtenaar heeft een toezichthoudende taak en komt in actie als er iets niet goed gaat. Daarnaast geeft hij/zij voorlichting en informatie aan ouders, leerlingen en scholen.
De leerplichtwet en extra verlof
De leerplichtwet maakt een aantal uitzonderingen op het verplichte schoolbezoek, bijvoorbeeld in het geval van ziekte. Ook zijn er regels afgesproken als er leerlingen zijn die om bijzondere redenen extra verlof moeten hebben. De Leerplichtwet geeft aan ouders en leerlingen de mogelijkheid om in bepaalde gevallen extra verlof te vragen. De leerplichtwet geeft de mogelijkheid voor twee soorten verlof, namelijk: extra vakantieverlof en verlof wegens gewichtige omstandigheden.
Extra vakantieverlof (art. 11 lid f. van de leerplichtwet)
Extra vakantieverlof is alleen dan mogelijk als ouders en kinderen in de normale vakanties niet samen weg kunnen omdat de werkzaamheden van één of beide ouders dat niet toelaten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als één van de ouders in de horeca werkzaam is en in de vakanties moet werken. Wel dient men rekening te houden met de volgende voorwaarden. In verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag tenminste 8 weken van tevoren bij de directeur worden ingediend, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was. De verlofperiode mag maximaal 10 aaneengesloten schooldagen bestaan. De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Dit verlof mag één keer per jaar worden gegeven. U moet een verklaring van uw werkgever inleveren waaruit de noodzaak van dit extra verlof blijk. (of een verklaring op officieel briefpapier in geval u een eigen bedrijf heeft).
Verlof wegens gewichtige omstandigheden (art. 11 lid g. van de leerplichtwet)
Onder dit verlof vallen omstandigheden die buiten de wil van de ouders of leerlingen liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan:
- verhuizing van het gezin
- bezoek aan rechtbank i.v.m. wettelijke verplichtingen
- bijwonen van huwelijk van bloed- en aanverwanten overlijden van bloed- en aanverwanten
- ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten (aantal dagen wordt bepaald in overleg met directeur en/of leerplichtambtenaar)
- viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50-, of 60-jarig huwelijksjubileum van bloed- en aanverwanten
- het voldoen aan religieuze verplichtingen en/of religieuze feesten
De volgende situaties zijn geen “andere gewichtige omstandigheden”
- familiebezoek in het buitenland
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding
- vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
- een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan
- eerder vertrek of latere terugkeer van vakantie in verband met (verkeers)drukte
- verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn
Hoe extra verlof aan te vragen
Het aanvraagformulier voor extra verlof kunt u op school aanvragen. U dient de volledig ingevulde aanvraag, inclusief (werkgevers)verklaringen, in te leveren bij de school. Voor verlofaanvragen die de maximale 10 dagen niet te boven gaan, neemt de directeur zelf een besluit. Dit besluit maakt hij binnen 5 schooldagen schriftelijk aan u bekend door middel van een beschikking. Aanvragen die de 10 dagen te boven gaan worden door de school doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar. Het besluit wordt dan binnen 10 schooldagen schriftelijk aan u bekend gemaakt. In spoedgevallen wordt het schriftelijk besluit voorafgegaan door mondelinge toestemming. De directeur is wettelijk verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd schoolverzuim. Indien hij dat niet doet is hij strafbaar en kan daarvoor worden aangeklaagd. Tegen de ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt. De leerplichtambtenaar houdt voor de kerst-, voorjaars- en zomervakantie steekproeven om het verzuim te controleren.
In verband met de bezwaartermijn dient het verlof acht weken van tevoren aangevraagd te worden of zo spoedig mogelijk na het ontstaan van de verlofgrond (overlijden, ziekte, etc.)
Bezwaar tegen een besluit
Bent u het niet eens met het genomen besluit, dan kunt u schriftelijk bezwaar aantekenen bij diegene die het besluit genomen heeft. U wordt dan in gelegenheid gesteld om de zaak nog eens mondeling toe te lichten. Binnen 5 schooldagen wordt het besluit met betrekking tot het bezwaar aan u kenbaar gemaakt. Mocht u het met dit besluit nog niet eens zijn, dan rest nog een procedure bij het Arrondissementsgerecht, sector Bestuursrecht. Heeft u nog vragen over dit onderwerp dan kunt u deze richten aan de directeur of aan de leerplichtambtenaar.