Veiligheidsbeleid Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor onze leerlingen en ons personeel creëren. Dit betreft zowel de fysieke als de sociale veiligheid. In ons schoolveiligheidsplan hebben we beschreven wat we op dit punt aan preventie doen, wat we doen om de veiligheid te monitoren en hoe we ermee omgaan als er onveilige situaties ontstaan. Het schoolveiligheidsplan ligt op school ter inzage.
CSV Ridderhof is een veilige school
Omdat onze school een dorpsschool is, waar iedereen iedereen kent (alle leerkrachten kennen alle kinderen) en veel aandacht wordt geschonken aan normen en waarden (zowel tussen ouders en school als in de klas), staat CSV Ridderhof bekend als een veilige school waar we met respect voor elkaar omgaan. Natuurlijk wordt er zoals op elke school wel eens gepest, hoe graag we dit ook zouden willen voorkomen. Maar wanneer pestgevallen zich voordoen gaan we hier altijd over in gesprek met elkaar. Wij vinden het belangrijk dat niet alleen het pesten daardoor stopt, maar ook dat de kinderen op deze manier ook leren praten over dit soort zaken. Ook hier wordt de taal van The Leader in Me gesproken. Daarnaast wordt er tijdens driehoeksgesprekken niet alleen gesproken over individuele doelen m.b.t. de voortgang van het kind in de klas, maar ook over mogelijke aandachtspunten op het gebied van houding en gedrag. Samen met de ouders zorgt CSV Ridderhof voor een veilige omgeving van de school, bijvoorbeeld door afspraken te maken over regels op het schoolplein. Door dit alles staat CSV Ridderhof bekend als een gemoedelijke school waar ieder kind kan zijn en worden wie hij is en waarvan de kinderen zelf aangeven zich veilig en op hun gemak te voelen. Hier zijn we als school erg trots op! Dit is de belangrijkste voorwaarde om de kinderen zich optimaal te laten ontwikkelen.
Op onze school hebben we geschreven en ongeschreven gedragsregels. Elke leerling hoort zich aan de gedragsregels te houden. Leerkrachten zijn verplicht deze regels te hanteren. Sinds schooljaar 2019/2020 werkt de school met de leefwijze 'The Leader in Me'. Dat is een pedagogische leerlijn die kinderen op een speelse manier 7 gewoonten aanleert gericht op persoonlijke groei en relaties met anderen
Als er dan toch bij herhaling ernstige incidenten zijn, kan het leiden tot de inwerkingzetting van het zogeheten gedragsprotocol van The Leader In Me (zie elders op de website).
Schorsing en verwijderen van school
Soms zijn wij genoodzaakt een leerling te schorsen en/ of van school te verwijderen. Schorsing is aan de orde wanneer de school bij ernstig wangedrag van een leerling onmiddellijk moet optreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Ernstig wangedrag van een leerling kan bijvoorbeeld zijn het herhaald negeren van een schoolregel, diefstal of mishandeling of wanneer de veiligheid van anderen in het gedrang komt. Verwijdering is een maatregel bij zodanig ernstig wangedrag dat de school concludeert dat de relatie tussen de school, de leerling en/of de ouders onherstelbaar verstoord is. Een beslissing tot schorsing of verwijdering zal met de uiterste zorgvuldigheid en in ruggespraak met het bevoegd gezag genomen worden.
Bij een schorsing kan de leerling maximaal voor een periode van één week de toegang tot school worden ontzegd. Het schorsingsbesluit moet schriftelijk gemotiveerd aan ouders worden medegedeeld. Wanneer de schorsing langer dan één dag duurt, dient ook de onderwijsinspectie schriftelijk en met opgave van redenen geïnformeerd te worden. Een leerling mag niet definitief verwijderd worden, totdat er een andere school gevonden is, die de leerling wil aannemen.
De wettelijke regeling voor Bijzonder/Openbaar onderwijs is hierbij van toepassing
Procedure:
Voorafgaand aan de schorsing heeft de directielid met de ouders overleg gehad. In dit gesprek verklaart de directielid diverse mogelijkheden om het gedrag van het kind te corrigeren te hebben toegepast en tevens dat schorsing gezien de situatie en de voorgeschiedenis op dit moment de enig passende maatregel is.
- Er is een mededeling gedaan aan het College van Bestuur en deze is akkoord gegaan met de schorsing.
- De ouders/verzorgers worden zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor een gesprek. Hierbij dienen oplossingsmogelijkheden te worden verkend. Bij dit gesprek zijn aanwezig de desbetreffende leerkracht, een directielid en ouders van de leerling.
- Voor zover mogelijk, worden maatregelen getroffen waardoor de voortgang van het leerproces van de leerling gewaarborgd kan worden. Het beschikbaar stellen van studiemateriaal kan tot de mogelijkheden behoren. Het maken van toetsen uit het leerlingvolgsysteem mag niet worden belemmerd.
- Van het gesprek met de ouders wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt door de ouders /verzorgers voor gezien ondertekend en in het leerlingendossier opgeslagen.
De onafhankelijke Geschillencommissie Passend Onderwijs behandelt de conflicten tussen ouders en scholen over onder meer:
- (de weigering van ) toelating van leerlingen die extra ondersteuning behoeven;
- de verwijdering van leerlingen (ongeacht of ze een ondersteuningsbehoefte hebben).
De uitspraak van de geschillencommissie wordt openbaar gemaakt, maar is niet bindend. Een school kan gemotiveerd afwijken van het advies. De ouders kunnen vervolgens naar de rechter stappen als ze het daar niet mee eens zijn. Geschillencommissie Passend Onderwijs, gebouw Woudstede Zwarte Woud 2 3524 SJ Utrecht T: 030 - 280 95 90 E: info@onderwijsgeschillen.nl
Gedragsregels gebruik social media voor leerlingen en ouders/verzorgers
Je kent het Protocol sociale media van stichting Kalisto Boeiend Basisonderwijs! (zie www.kalisto-basisonderwijs.nl) dat ook voor jouw school geldt en je houdt je daaraan. Dat betekent ook dat je je houdt aan de volgende regels.
- Je handhaaft alle normaal geldende fatsoensnormen en wanneer je communiceert doe je dat met respect voor de school en de mensen die er leren en werken.
- Je bent altijd persoonlijk verantwoordelijk voor wat je communiceert via de social media.
- Je realiseert je dat alles wat je communiceert via de social media nog heel lang vindbaar blijft.
- Je mag via social media over school gerelateerde onderwerpen communiceren, zo lang het geen vertrouwelijke of persoonsgebonden informatie is en als de naam van school niet wordt geschaad.
- Je gaat niet in discussie met medewerkers van de school via de social media.
- Je wordt geen “vrienden” met medewerkers van school via de social media voor school/stichting gerelateerde zaken.
- Je publiceert beeld- of geluidsmateriaal over schoolzaken alleen na toestemming van betrokkenen.
- Je gebruikt social media in de les alleen wanneer dat functioneel is voor de les van dat moment met toestemming van de leerkracht.
- Bij twijfel over juistheid, verantwoordelijkheid, vertrouwelijkheid etc. neem je contact op met de leerkracht.
- Bij overtreding van de regels bepaalt de schoolleiding of het bestuur daarover wordt geïnformeerd. Het hangt van de aard, ernst en van de overtreding af of de schoolleiding of het bestuur bepaalt welke sancties worden genomen; alle communicatie in dit opzicht wordt opgenomen in het leerlingdossier.
De medewerkers van Kalisto zijn op de hoogte van de gedragsregels gebruik social media voor medewerkers. Deze regels zijn te vinden op site kalisto-basisonderwijs.nl: kopje 'sociale media op school'.
Meldcode huiselijk geweld
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van vijf stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet.
Meer informatie over deze meldcode is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode Onze school hanteert deze wettelijk verplichte meldcode, deze is op school aanwezig.
Verwijsindex
Kalisto is aangesloten bij de Verwijsindex Risico’s Jeugdigen (VIR). Het doel van de Verwijsindex is het samenbrengen van signalen waardoor een effectievere hulpverlening opgestart kan worden. Voor meer informatie over dit systeem kunt u in het Centrum voor Jeugd en Gezin in uw gemeente een folder ophalen of downloaden van de website van dit centrum.
Medisch handelen
Het kan voorkomen dat uw kind extra, medische zorg nodig heeft. Als uw kind ziek wordt op school, is het uitgangspunt dat het kind naar huis gaat. Dat gebeurt uiteraard altijd na overleg met ouders. Ook wanneer het toedienen van medicijnen daaraan voorafgaand nodig is, zal dat in overleg met ouders (of bij afwezigheid van de ouders in overleg met de huisarts) gebeuren.
Als uw kind regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks, medicijnen nodig heeft, overlegt u dat met de leerkracht en/of directeur. Onze medewerkers mogen uitwendig en oraal medicijnen toedienen, ouders blijven verantwoordelijk voor de aanwezigheid en opgave van dosering van de medicijnen. U legt dat samen vast, zodat er geen misverstanden kunnen bestaan.
Als uw kind andere medische zorg nodig heeft, zoals injecties of bloedafname, dan kunnen en mogen wij deze zorg niet bieden. Uiteraard verlenen wij wel onze medewerking als u dat zelf, of anderen door u aangewezen, tijdens schooltijden bij ons op school komt doen. Meer informatie hierover staat beschreven in het Protocol medische handelingen op scholen Kalisto, welke op school ter inzage ligt.
Risico-inventarisatie op het gebied van veiligheid
Ook maken wij periodiek een risico-inventarisatie, waarin de veiligheidsrisico’s onderkend worden. Als dat nodig is maken we op basis van deze risico-inventarisatie een plan van aanpak om knelpunten te verhelpen.
Wij hebben afspraken gemaakt om bij calamiteiten snel adequate hulp te kunnen bieden. Deze afspraken betreffen o.a.:
· Het ontruimingsplan
· Opleiding bedrijfshulpverleners
· Aanschaf van voldoende middelen (o.a. EHBO- en brandblusmiddelen)
· De halfjaarlijkse ontruimingsoefening
Onze bedrijfshulpverleners zijn [Anne-Carlijn, Conny, Andrea en Monique) worden jaarlijks getraind en dragen zorg voor:
· Preventieve maatregelen / controles
· Alarmeren en evacueren van personen uit de school
· Het bestrijden van een beginnende brand
· Het behandelen van eerste hulp bij ongevallen
Schoolverzekering
Onze school heeft de volgende verzekering die voor u en uw kinderen van belang zijn:
- een ongevallenverzekering die de financiële gevolgen dekt na een ongeval in school en tijdens het overblijven;
- een reisverzekering voor alle activiteiten die de school organiseert buiten het schoolgebouw;
- een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Bij schoolreizen en andere uitstapjes komt het voor dat u als ouder kinderen met de eigen auto vervoert. De WA verzekering van uw auto biedt dekking voor eventuele ontstane schade aan de inzittenden. Als uw auto door derden schade wordt toegebracht, dan moet de schade zoals gebruikelijk worden verhaald bij de tegenpartij. Kalisto heeft daarnaast een aanvullende verzekering afgesloten voor de schade die u mogelijk als ouder/chauffeur zelf oploopt. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de directeur van de school.