Het hele jaar door zetten ouders zich actief in op school, op allerlei gebieden. Denk hierbij aan activiteiten met leerlingen, zoals excursies en festiviteiten. Alle activiteiten worden uitgevoerd onder eindverantwoordelijkheid van de groepsleerkracht. Moeten kinderen aangesproken worden, dan overleggen ouders hierover met de leerkracht. De privacy van onze leerlingen waarborgen we.
Ouderraad (OR)
De ouderraad coördineert veel van deze ouderactiviteiten. Zij denken ook mee over deze activiteiten en bepalen hoe de ouderbijdrage wordt ingezet.
Soms zoeken we nieuwe ouders voor onze werkgroepen – deze werkgroepen vindt u onderstaand. We plaatsen dan een oproep in de schoolberichten of communiceren dit via contactouders. Voor informatie over de werkgroepen kunt u contact opnemen met één van de contactouders (zie adressenlijst achterin deze schoolgids). Door deze bijdrage bent u er verzekerd van dat uw kind aan alle activiteiten deel kan nemen en alle extra’s krijgt, ook die niet lesprogramma gerelateerd zijn.
Medezeggenschapsraad (MR)
De Medezeggenschapsraad (MR) geeft adviezen en neemt besluiten over onderwerpen die met het beleid van school te maken hebben. De MR heeft instemmingsrecht t.a.v.:
Personeelsgeleding: formatie en personeelsaangelegenheden volgens de geldende statuten; ·
Oudergeleding: schooltijden en leerling gerelateerde aangelegenheden volgens de geldende statuten. De MR heeft adviesrecht over beleid ten aanzien van aanstelling en ontslag, taakverdeling binnen de schoolleiding en het vakantierooster.
De MR bestaat uit twee afgevaardigden vanuit de leerkrachtgeleding en twee afgevaardigden vanuit de oudergeleding.
De MR heeft voor het schooljaar 2019-2020 samen met het schoolbestuur drie speerpunten vastgelegd: kwaliteit van onderwijs, communicatie en veiligheid. Daarnaast bekijkt de MR de ontwikkelingen m.b.t. het schooljaarplan. De vergaderingen van de MR zijn openbaar. De notulen en de agenda van de vergadering vindt u terug op de website van de school.
In de MR zitten namens de ouders Arjon van de Berg (voorzitter) en Lieke van Kessel-Swinkels. De leerkrachten zijn vertegenwoordigd door Jacques de Vocht en Maaike Arts. Wilt u de MR een vraag stellen, dan kan dat door een e-mail te sturen naar [email protected].
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
Elke school heeft een eigen Medezeggenschapsraad (MR). Daar kunt u uw stem laten horen als het gaat om plannen van de school. Een groot aantal onderwerpen heeft ook betrekking op andere scholen van de stichting en daarmee dus op meer dan één Medezeggenschapsraad. Denk hierbij aan beleid over voor- en naschoolse opvang, financiële vraagstukken, huisvesting, ICT-beleid en veiligheid. De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) buigt zich over deze ‘bovenschoolse’ vraagstukken met als doel goed onderwijs en goed werkgeverschap. Hoe werkt de GMR? Goed onderwijs gaat over een motiverende en veilige leeromgeving voor onze kinderen met voldoende leerkrachten en uitstekend lesmateriaal. Bij goed werkgeverschap kijken we naar arbeidsvoorwaarden en de werkomstandigheden van de personeelsleden. De GMR overlegt regelmatig over vraagstukken die hiermee samenhangen. Deze worden vanuit het bestuur en de directie van de stichting ingebracht. Om onze standpunten en advies zorgvuldig voor te bereiden, werken we met een aantal onderwerpen: onderwijs, personeel, organisatie en financiën. Elk onderwerp wordt behandeld in een werkgroep, die over de benodigde inhoudelijke kennis beschikt. Acht tot tien keer per jaar komt de GMR bij elkaar om over deze onderwerpen te praten. Hierbij hebben zij vaak een adviserende rol naar het bestuur toe. Bij sommige vraagstukken heeft de GMR instemmingsrecht. In de GMR van stichting Filios zitten 20 aangesloten scholen. Zij worden allemaal vertegenwoordigd door een leerkracht en een ouder. Voor basisschool Op Weg zijn dat namens de leerkrachten Lieke de Veer en namens de ouders Kristel van Driel.